13 Haftalık Gebelik

13 Haftalık Gebelik
13 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

13. hafta bebeğiniz için bir dönüm noktasıdır, gelişimsel olarak artık ona embriyo değil fetus adını veriyoruz, her geçen gün gerçek bir bebeğe daha fazla benzemekte. Göz kapakları henüz kapalı olduğu için uyuyor gibi görünür, siz henüz hissetmeseniz de kollarını ve bacaklarını oynatabilir, parmağını emebilir.

Bebeğiniz aşağı yukarı 1 yumurta boyunda yaklaşık, 7,5 cm uzunluğunda ve 20-25 gr ağırlığındadır.

Anne Adayı Hakkında

Hadi müjde!! Sabah hastalığı yani bulantılar yavaş yavaş azalmaya başlıyor, düşük riski de oldukça azaldı. 2. trimester hem siz için bir mola olacak, dinlenmenizi sağlayacak, hem de her geçen gün bebeğin gerçekliğine biraz daha alışacaksınız. Artık riskli dönem sona eriyor ve muhtemelen artık gebeliğinizi ilan etmeye başlayabilirsiniz; tabi eğer haftalardır bu sırrınızı saklamayı başarabildiyseniz. Evde başka bir kız veya erkek çocuğunuz varsa, artık ona bir kardeşi olacağını, karnınızda bir bebek olduğunu söylemenin zamanı.

Kutlama zamanı !1.trimester bitti, artık ağrılarınızın sızılarınızın bazıları kaybolmaya başladı, bulantı yerine sürekli acıktığınızı da hissedebilirsiniz, müthiş aşermeler işte asıl şimdi başlıyor. Ancak rahiminizin giderek büyümesi ile bu sefer de mide yanmaları hazımsızlık ve gaz gibi şikayetleriniz ortaya çıkabilir. Mide şikayetleriyle ilgili daha detaylı bilgi için “Gebelikte Mide Yanması” yazımızı okuyunuz…

Aşağıdaki videolarda Uzm. Diy. Aysen Arıcan ve Uzm Diy. Sernaz Çakır Ercil, “Gebelikte Beslenme” konusunda çeşitli bilgiler veriyor.

Kutlamak İçin Birçok Sebebiniz Var

Birçok bayan 2. trimesteri gebeliğin en eğlenceli kısmı olarak değerlendirir, bulantı gibi sıkıntıların yerini, bebeğin o muhteşem kıpırtılarına bıraktığı harika bir dönemdir.

Kendinizi iyi hissetmenizin bazı nedenlerine  gelince…

  • Bulantıların kaybolması: Bazen 2. trimestere kadar uzamakla birlikte genellikle bulantılı günlerin artık sonu geldi diyebiliriz. Neden diyorsanız?  Artık vücudunuz bebeğinizi geliştirebilmek için gerekli olan yüksek hormon seviyelerine alışmıştır.
  • İştahınızın artması: Bulantıların azalmasıyla birlikte, artık yeniden yiyeceklerden zevk alma zamanı. Bebeğiniz büyüdükçe iştahınız her  geçen gün biraz daha artacak. Yeniden dondurma ve mantılara karşı koyamadığınızı fark ederseniz şaşırmayın.
  • Büyüyen karnınızın avantajları: Vücudunuz hem içerde hem dışarda giderek büyüyen bebeğe adapte olmaya çalışıyor. İç organlarınız büyüyen genişleyen rahime yer açmak için yer değiştiriyor ve cildiniz giderek  geriliyor ve her geçen gün karnınız daha belli oluyor. Artık sadece kendinizi gebe hissetmiyorsunuz, gerçekten tam anlamıyla bir gebe gibi görünüyorsunuz. Diyeceksiniz ki  bunun  ne  avantajı  var…Olmaz  mı? Artık insanların size daha sık kapı tuttuğunu, sempatik bir şekilde gülümsediğini, hatta markette, alışverişlerde kasa kuyruğunda sıralarını size verdiklerine şahit olabilirsiniz.
  • Göğüslerinizin hassasiyeti azalıyor: 1. trimesterde göğüslerinizin hızlı bir şekilde büyümesi, hassasiyet ve rahatsızlık vermiş olabilir. Müjde 2. trimesterde daha fazla büyümeyecekler. Ancak içleri daha fazla dolabilir  ve buna bağlı olarak 2. trimesterin sonuna doğru artık bebeğe hazır olduğunuzda meme başınızdan zaman zaman kolostrum akıntısı olabilir.

Bazı gebelik belirtileri zaman içinde azalırken, bazıları neden azalmaz, mesela hala sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız olabilir, bunun sebebi büyüyen bebeğin, mesane üzerine giderek daha fazla baskı yapmasıdır. Ve ne yazık ki hala kendinizi yorgun hissediyor olabilirsiniz, çünkü bu gebelik boyunca sabit bir belirtidir. Neyse ki henüz karnınız çok da fazla büyümüş değil,  hâlâ rahatça dinlenebilirsiniz. Hadi bir ara verelim ve gevşeyelim…

13. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Eğer cinsel ilişkide bulunursak, eşim bebeğe zarar vereceğinden korkuyor bu doğru mu?

Cevap: Bu neredeyse evrensel olarak tüm babaların endişe duyduğu bir konudur. Aslında endişelenecek bir şey yok bebeğin zarar görmesi imkânsız, çünkü bebek rahim duvarı, amnios sıvısı ve amnios kesesi tarafından iyice korunmuştur. Rahim ağzı ise bir mukus tıkaç tarafından tıkanmıştır, böylece rahim de bebek de yine 2. bir koruma altındadır

Zaten ilk trimesterde bulantılar, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk derken, buna çok da haliniz olmamış olabilir, işte artık en rahat cinsel ilişki yaşayabileceğiniz bir döneme giriyorsunuz. 3. trimesterde giderek karnınızın büyümesi, sırt ağrıları ve diğer belirtilerle buna çok da isteğiniz  ve  haliniz olmayabilir.

Sonuç olarak plasenta previa, servikal yetmezlik, daha önce erken doğum öyküsü gibi, doktorunuzun cinsel ilişkiyi yasakladığı bir durum yoksa, herhangi bir sakınca yoktur.

Soru: Hangi tip vajinal akıntılar normaldir?

Cevap: Gebelikteki vajinal akıntıların çoğu normaldir. Bölgeye olan kan akımı ve östrojen seviyesindeki artış bir araya gelerek lökore dediğimiz beyaz koyu mukuslu  yapışkan bir sıvının artışına sebep olur. Lökore zaten birçok bayanın gebe olmadan önce de, adet döngüsünün herhangi bir döneminde yaşadıkları bir durumdur.

Eğer akıntıya bağlı kaşıntı oluyorsa ve/veya genital bölgede kızarıklık varsa bu bir mantar enfeksiyonu olabilir. Lütfen doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın. Basit bir mantar enfeksiyonu olabileceği gibi, daha farklı tedaviler de gerekebilir. Veya sarı-yeşil renkli bir akıntı ise, cinsel yolla bulaşan bir hastalık veya başka bir enfeksiyon olabilir.

Eğer vajinal akıntı kanlı ise mutlaka doktorunuza haber verin, bu bir erken doğum belirtisi olabilir, eğer akıntı çok sulu ve de berraksa o zaman da suyunuz gelmiş olabilir.

Soru: Gebeyken direk olarak kucağımızda veya dizlerimizin üstünde Laptop kullanmak güvenli midir?

Cevap: Laptoplar artık günlük hayatımızın ve iş hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bir anne adayına “Laptop kullanma” demek, “araba sürme” demeye benzer. Neyse ki gebelikte Laptop kullanımının güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Bazı Laptoplar diğerlerine göre daha fazla ısı yayabilir, ama bu ısı bebeğiniz için bir sorun oluşturmayacaktır, yalnız radyasyon  açısından  Laptop’u kullandığınız  alanda  kablosuz  ağ  bağlantısı  olmamasına  dikkat  etmenizi  öneririz. Laptopu bacaklarınızın üzerine veya daha da rahatı bir masaya yerleştirin.  Bir dönem Laptop ekranından yayılan radyasyonun, sıkıntıya yol açacağı, hatta düşüklere neden olacağı iddia edilmişti, fakat son yapılan çalışmalarla, bu iddianın doğru  olmadığı kanıtlanmıştır.

Çok yoğun bir şekilde Laptop kullanıyorsanız veya uzun süre oturmuş kalıyorsanız size önerimiz, lütfen sırtınızı ve belinizi destekleyecek iyi bir sandalye ve masa ikilisi edinin; bacaklardaki dolaşımı sağlamak için sık sık kalkıp birkaç adım yürüyüş yapın ve gözlerinizi yormamak için sık sık ara verin.

<< 12 Hafta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here