20 Haftalık Gebelik

20 Haftalık Gebelik
20 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

20. haftadan itibaren bebeğiniz yeni bir gelişim aşamasına geçmektedir.Evet şimdiye kadar hücreler farklılaştı, organlar oluştu, artık bu hücreler daha da çoğalacak, genişleyecek, hücreler arasında destekleyici bazı maddeler oluşacak ve organlar büyüyecek. Artık organların tamamı normalde olması gereken bölgelere yerleşmiştir.

Böbrekler tipik fasülye şeklini almıştır, testisleri veya eğer kızsa yumurtalıkları yine normal pozisyonuna yerleşmiştir. Beyin yapısı hala oluşmaya ve büyümeye devam etmektedir; dişler görünmese de çenenin içinde ortaya çıkmıştır ve artık bebeğiniz yutabilmektedir. Henüz bebeğin hareketlerini hissetmemiş olsanız bile gelecek birkaç hafta içinde bunu sık sık hissetmeye başlayacaksınız merak etmeyin.

Anne Adayı Hakkında

Gebeliğiniz boyunca kanama veya herhangi bir düşük tehdidi nedeniyle, doktorunuz yasaklamadığı sürece cinsellik için herhangi bir sakınca yoktur…sonuç olarak cinsellik hoştur, stresi azaltır, eşinizle yakınlaşmak için bir fırsattır, lütfen bu konuyu kafanızda çok da büyütmeyin, sorun yok. Ve unutmayın tam bir cinsellik olmasa bile, bazen sadece sarılmak bile çok güzel olabilir.

Tekmeler…Tekmeler

Artık sonunda hamilelik kıyafetlerinize alıştınız, rahatsınız, her geçen gün büyüyen karnınız, çok yakında anne olacağınızı gururla ilan ediyor; zaten yolu da yarıladınız. Artık bebeğin hareketlerini ve tekmelerini hissedebilirsiniz, bu hareketler bazen bebeğin hıçkırığına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Gebelik ilerledikçe ağrılarınızın arttığını fark edebilirsiniz. Büyüyen karnınızdan dolayı beliniz ve karnınız hassas olabilir, genişleyen rahminizin mideye yaptığı baskıdan dolayı mide yanması, hazımsızlık ve şişkinlik sık görülen şikayetlerdir. El ve ayaklarınızda ödeme bağlı şişme de sizi rahatsız edebilir.

Heyecanla Beklediğiniz Ultrason Zamanı

Bu hafta bebeğinize bir göz atma zamanı 20. haftada birçok doktor bebeğinizin sağlığını belirlemek ve tahmini doğum tarihinin doğru olup olmadığına karar vermek için, bir ultrason yapmak ister, hatta eğer ilginizi çekiyorsa ultrasonda pembe patik mi yoksa mavi patik mi almanız gerektiğini de karar verebilirsiniz.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Murat Yayla, “Prenatal Tanı ve Amniyosentez” ile “Ayrıntılı Ultrason” konuları hakkında bilgiler veriyor.

Ultrason Nedir, Nasıl Yapılır?

Ultrason son derece güvenli ve kolay bir işlemdir,gelişen bebeğinizin sağlığı hakkında doktorunuza çok önemli bilgiler verir. Yüksek frekanslı ses dalgalarının karnınızdan daha kolay geçebilmesi için yani geçirgenliğini arttırmak için karnınıza bir jel sürülür.

Marketlerdeki barkod aletine benzer bir prob ile karnınızın etrafında gezerek içeriye ses dalgaları gönderilir. İçerideki dokulardan geri dönen ses dalgaları,ultrason aleti tarafından bir resme dönüştürülür. Doktorunuz herşeyin yolunda olduğundan emin olmak için, bebeğin farklı bölgelerinden çeşitli ölçüler alacaktır.

Ultrason kontrolüne gelirken mesanenizin dolu olması gerektiği söylenirse şaşırmayın. Çünkü dolu bir mesane bebeğin hareket alanını daraltarak, daha rahat görüntü alınmasını sağlar. Dolu bir mesaneye, ultrason probunun  karnınıza yaptığı baskı da eklenince,bu inceleme biraz keyifsiz hale gelebilir, ama endişelenmeyin ortaya çıkacak resimler buna  değer ve onları görünce emin olun bütün sıkıntılarınız geçecek.

Gittiğiniz merkeze göre tüm incelemenin bir videosunu veya en azından bebeğinizi gösteren bir kaç resim alabilirsiniz. Bunları önceden sorabilirsiniz, çünkü her merkezde tam inceleme kaydı verilmeyebilir. Ultrason ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için “Gebelikte Ultrason…. Merak Ettikleriniz” adlı makalemizi okuyunuz…

Bebeğinizin Cinsiyeti: Genellikle ultrasonu yapan kişi bir kızınız mı yoksa bir  oğlunuz mu olacağını beklemediğiniz  bir  anda söyleyebilir, o yüzden eğer bunu bilmek istemiyorsanız, lütfen işleme başlamadan önce doktorunuza bunu bildirin. Böylece istemeden bazı şeyler duymuş veya görmüş olmazsınız.

Ultrasonda bebeğin cinsiyeti genellikle %80-90 oranında doğru tahmin edilebilir, ancak bunun görülebilmesi için bebeğinizde uyumlu olmalıdır, bazen bebekler bu mahrem bölgelerini göstermek istemeyebilirler, bu  durumda da bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkün değildir.

Ultrason Gerekli midir? 20. haftada rutin olmakla birlikte  mutlaka gerekli değildir.Bu yaklaşım ülkeden ülkeye değişmektedir, mesela  ülkemizde  ve Japonya’da her doktor kontrolünde ultrason yapıldığını söyleyebiliriz. Eğer riskli gibi bir gebelik varsa o zaman da, bazen haftada 2-3 kez ultrason yapılması bile gerekebilir.

Ayrıntılı Ultrason  ile  ilgili  daha  detaylı  bilgi için  Prof. Dr. Murat Yayla’nın videolarını izleyebilirsiniz…

Ayrıntılı Ultrason Ne İşe Yarar?

Normal Ultrason – Ayrıntılı Ultrason Farkı

Ayrıntılı Ultrason Nedir ve Kimlere Yapılır?

20. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Gerilmeye bağlı çizgilenmelerin(çatlakların) oluşması önlenebilir mi veya azaltılabilir mi?

Cevap: Karnınızda, kalçalarınızda veya göğüslerinizde gördüğünüz kırmızımsı, hafif eflatun renkli yol haritası gibi çizgilenmeler birçok bayanı rahatsız eder. Bu çizgilenmeleri yok edip yok etmemek gerektiğini birçok faktör belirler, eğer çok rahatsızsanız lütfen doktorunuza danışın. Tedavi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için “Karın Germe Ameliyatı-Hamilelik Çatlakları” adlı makalemizi okuyunuz…

Soru: Gebelik sırasında uzun uçak yolculukları tehlikeli midir?

Cevap: Birçok insan uçuş sırasındaki basınç değişikliklerinden dolayı endişelenir, ancak günümüzde basıncı ayarlı uçak kabinleri dolayısıyla bu bir problem değildir. Esas endişelenilmesi gereken riskli bir gebelik varsa erken doğum tehdididir. Veya bunlar olmasa bile, genellikle dünyadaki hiçbir hava yolu 36 haftanın üzerindeki gebelerin yolculuğunu kabul etmez.

Soru: Bebeğimin böbreklerinde fazladan bir sıvı olduğu söylendi, bu ne anlama geliyor?

Cevap: Böbreklerde aynen bebeğinizin ciğerleri gibi gelişme aşamasındadır ve bu yüzden de içinde sıvı olması normaldir. Beklentimiz, bebek geliştikçe bu sıvının ortadan kalkmasıdır, ancak bazı durumlarda bu fazladan sıvı hidronefroz dediğimiz bir durumu düşündürebilir, eğer kaybolmuyorsa bebek doğar doğmaz, böbrekle ilgili ultrason incelemeleri ve bununla ilgili nefroloji konsültasyonları yapılmalıdır, bebek doğduktan sonra çocuk doktorunuz gereken her şeyi size açıklayacaktır. Kendisine danışmak için, bebeğiniz  doğmadan önce de randevu alabilirsiniz.

21 Hafta >>

 

1 Yorum

  1. Ben detayli ultrasyona girdim bebegin bağdaş kurmuş önce cinsiyet belli değil desi sonra da düzeltemedi ama kiz dedi ama ben erkek hissediyorum ve hamileliklerim aynı değil bu arad a 2. Gebeliğin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here