7 Aylık Bebek Beslenmesi

Doğumdan itibaren bebeklerde açlık ve tokluk metabolizması harekete geçer. Bu nedenle anneler aşırı ısrarcı olmamalı ve yemediğinde çabuk paniğe kapılan bir duygu durumu izlememelidir.

Besinlerle ilk kez tanışan bebeği anlamaya çalışmalı ve metabolizmanın ihtiyaçlarının değiştiği bu dönemde sadece besinsel içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli ve besinler asla birlikte verilmemeli. Başlangıçta ayrı ayrı ve tane tane vererek herhangi bir problemle karşılaşıldığında, nedeni tespit etme konusunda zorlanmalar bu şekilde ortadan kaldırılmalıdır.

Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com

6. ayda başlanan ek besinlere devam ederken bebek aynı zamanda yeni besinlerle de tanıştırılmalıdır. Son  yıllarda  ek  gıdaları 6-12 ay arası kademli  olarak  arttırılarak,  buna  oranla anne sütünün azaltılması önerilmektedir.  Buna  göre 6-8 ay  arası  günlük  enerjinin  %70-80’i  anne  sütünden  gelmeli, ek  gıdaya  geçişte  aşağıdaki  besin  çeşitlerinden her gün 2  tanesi seçilerek  verilmeli. 8 aydan  önce  4  öğün+kahvaltıya  geçilmemeli. Eğer  anne sütü  yok  veya  yeterli  değilse,  o zaman alıştıktan  sonra aşağıdaki  tüm  besin  çeşitleri  verilebilir.

Blender-rondo kullanımı,  meyve-sebzelerin  vitamin-mineral içeriğini azaltabilir. Besinler mümkünse çatalla ezilerek, cam rendede ezilerek verilmelidir. Eğer bu şekilde çok  iyi  ezemiyorsak  ve  bebek  pütürlerden çok  rahatsız  olursa  rondo  veya blendır da son  tercihiniz  olabilir.  Ancak  bu  alışkanlıktan  en  son 8. ayda  mutlaka kurtulmak gerekir. Yoksa ileride çiğneme problemi ve yediklerini çıkartma şeklinde enerji alımında kısıtlılığa neden olabilir.

7 Ay Sebzeleri ve Kurubaklagiller

Daha önce  denediğiniz  sebzelere  ek  olarak artık  çeşitleri  arttırma  zamanı, 6 ayın  sonu  7 ayın başı gibi Brokoli,  Karnabahar, enginar, Kereviz  de  deneyebileceğiniz sebzeler arasındadır,  artık mercimek ve  kabuklarını soymak şartıyla  nohut-kuru fasulye de  deneyebileceğiniz kuru  baklagiller dendir. Tüm  bunları 3-4 gün  arayla denediniz ve gaz-alerji gibi  sorunlar  yaşamıyorsanız vermeye  devam  edebilirsiniz. Bakla 2  yaşına  kadar pek  önermiyoruz. Patlıcan  için  çok yazılır  çizilir, içinde  nikotin  olduğu  söylenir,  ancak  1  kg’ında  1  mg  olduğu  ve midede  parçalandığı  için,  bunu  bir  zararı  yoktur,  dolayısıyla aslında  yasak  değildir,  ancak  bebekler  pek  sevmediği için genellikle  verilmez.

Peynir

Bu ay içerisinde tercih edilebilecek gıdalar arasında yavaş yavaş peynir yer almaya başlayabilir. Tuzu alınmış sade bir beyaz peynir türü tercih edilebilir. .Başlangıçta tek başına kullanılmalıdır. Tolere ettiği takdirde miktarı arttırılabilir ve yumurta sarısı ile kahvaltı öğününde omlet şeklinde vermeye başlanabilir.

Turunçgiller ve Muz

Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiler vitamin C den oldukça zengin olup bu dönemde bebeğin artan demir ihtiyacına yanıt olarak et ile birlikte ya da yeşil yapraklı sebzeler le birlikte alındığında demir kullanımını artıracaktır. Suyu bu dönem içerisinde ½ çay bardağı olarak kullanılabilir. Muz da bu ay içerisinde bebeğe çatal yardımıyla ezilerek verilebilir. Potasyum içeriği ile birlikte büyüme ve gelişmede ve kas yapısının düzgün çalışmasında etkin olarak rol almaktadır.

Ayran

7. aya giriş ile birlikte evde günlük pastörize sütten mayalanmış yoğurt ile yapılan ayrandan bardak kullanılarak yudumlamaya başlayabilir.

Tavuk Eti

Günümüzde  tavuklardaki  hormon  ve  antibiotik  ilaveli yemlerle beslenmeleri  dolayısıyla, mümkünse bildiğiniz  çiftliklerden alabileceğiniz tavuklar  tercih  edilmelidir. Derisinden ayrılmış but veya gögüs eti tercih edilebilir. 8 aya kadar  tamamen  ezerek sebze pürelerinin içerisine ilave edilebilir. Asla tuz ve acı ilave edilmemelidir.

Bitkisel Yağlar

Özellikle zeytinyağı Omega 3 dediğimiz yağ asitlerinden oldukça zengin olup bu dönemde bebeği zeka gelişimini olumlu yönde etkilerken, sinir sisteminin oluşumunda da aktif olarak yer alır. Isıya oldukça duyarlı olduğundan yemeklere pişirme işlemi tamamlandıktan ve tencere ateşten alındıktan sonra ilave edilmelidir. Diğer sıvı yağlarda kullanabilir ve yine bebeğin sinirsel gelişimi ve zihinsel fonksiyonları açısından aktif bir rol oynayacaklardır.

1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar:

  • Bal, içeriğindeki alerjenler ve  kalpte  ritm  bozukluğuna yol açabilecek  bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
  • Çilek ve balık dışı deniz  ürünleri  alerjik  reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalıdır.
  • Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.
  • İnek sütü çiğ  ve  muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
  • Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
  • Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren  yayınlar,  ekoller de  vardır.  Ancak  yüksek  yağ  içeriği  dolayısıyla,  beslenme alışkanlığı açısından biz  çok  önermiyoruz.
  • Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.
  • Kafein içeren kola, kahve, kakao, çikolata gibi besinler içerdiği kafeinle bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabildiği gibi uykusuzluk problemi de yaratabilir. Kalsiyum gibi önemli minerallerinde vücutta kullanılmasını engeller.
  • Gazoz, kola, kutu meyve suları gibi asit-gaz ve/veya bol  şeker  içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda  vardır.

1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar yazımızı inceleyebilirsiniz …

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor. Videolarımızdan önce “Kardeşim Sağlıklı Besleniyor” adlı animasyonumuzu da çocuklarınıza keyifle izletebilirsiniz.

ÖRNEK MENÜ

*Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir.

Sabah:

  • Yumurta Sarısı
  • ½ incedilim tuzu alınmış beyaz peynir
  • 1 tatlı  kaşığı pekmez de eklenebilir
  • ½ ince dilim ekmek (tam buğday/tam tahıl/çavdar/ruşeym)
  • Meyve Püresi

Öğle:

  • İnce ince kıyılmış veya dilimlenmiş ve derisinden ayrılmış tavuk butundan yapılmış sote
  • 1 çay tabağı salata (birkaç damla limon ilavesi ile)

Akşam:

  • ½ kase sebze çorba
  • 1-2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

*Herbir öğünde ortalama mide kapasitesi 200 ml’dir, anne sütünü bol alan bebeklerde,  bu  miktarlar  50-100 ml’ye  de  düşebilir. Çocuğun iştahına saygı  gösterilmelidir.

* Günlük  enerjinin %70-80’ini olacak şekilde anne sütü alımına devam edilmelidir.

Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili  detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu  inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.

EK GIDA TARİFLERİ

Tarhana Çorbası:

Besinler:

  • 1 tatlı kaşığı tarhana
  • 1 tatlı kaşığı yağ
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan ve tencere ateşten alındıktan sonra yağ ilave edilebilir. Tarhana acısız olmalıdır.

SEBZE PÜRESİ

Besinler:

  • 2-3 yaprak ıspanak
  • ¼ adet kabak
  • ¼ adet havuç
  • 1 küçük boy patates
  • 1 silme yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

Kaynayan suya doğranmış ve/veya rendelenmiş sebzeler ve pirinç konur. Hafif ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen sebzeler süzgecten geçirilir, püre haline getirilir ve ateşten aldıktan sonra sıvıyağ ilave edilir.

Meyve Püresi

Besinler:

1 orta boy elma, muz, armut veya şeftali

Yapılışı:

Meyveler bol su altında güzelce yıkanır ve kabukları soyulur. Meyveler çatalla ezerek veya cam bir rende yardımıyla rendelendikten sonra  püre  haline getirilir.

6 YORUMLAR

  1. 7 aylık oğlum var. Anne sütü almıyor. Ek gıdaya geçiş yaptık. Acaba sebze olarak ne verebiliriz. Birde kırmızı et kıyma vermeye başlayabilirmiyiz. Tesekkur ederim

    • Lütfen sitemizdeki “6 Aylık Bebek Beslenmesi” ve “7 Aylık Bebek Beslenmesi” makalelerini dikkatle okuyunuz. Sorunuzun cevaplarını makalelerde bulabilirsiniz. Bunun dışında merak ettiğiniz bir şey varsa uzmanlarımıza profil sayfalarındaki soru sor butonuna basarak ulaşabilirsiniz. Eğer bazı uzmanlarımızın böyle bir butonu yoksa, o uzmanımız soru cevaplamıyor demektir.

  2. mrb..benim 7 aylik ikiz bebeklerim var kiz ve erkek.erkek olanin 3 aylik oldugu donemde kulağının arkasinda bacaklarinda yanaginda ve kollarinda konak tarzi kabuklanma oldu kontrole goturdugumuzde yeni doganlarin bu tarz seylerle karsilastigi soylendi.fakat suan 7 aylik olmasina ragmen surekli gecmeyen tekrarlayan pisikleri var.kol bacak boyun kivrimlarinda acaba alerjik bi durumdur.ek gidaya 4.ayda basladim verdigim gidalar yogurt agirlikli. anne sutunu 4.ayda biraktilar almiyorlar formul mamayida reddediyorlar her markadan denedim hic birini istemediler biberon degistirdim farkli sekillerde icirmeyi denedim hicbirini almadilar sadece gece uykularinda verebiliyorum.oglanin 5.ay bitiminde aldigi kilosu 6980 boyu 67.5cm 6.ayin sonunda 7280gr boyu yine 67.5cm gittigim bazi doktorlar gida alerjisi kan tahlili yaptirin dedi.bazilari alakasi yok normal pisik bunlar gida alerjisi olsa butun vucudunda olur dedi kan tahlilide bosuna yaptirmayin zaten cikmaz dendi.istahsizlik sorunumuzda var yemegi reddediyor 5.ayda kan tahlili yaptirmistim %33 cikti.sonuc olarak suan cok fazla bilgi kirliligine sahibim ne yapmaliyim yardimci olursaniz sevinirim tesekkur ederim.bebegimin dogum kilosu 3.172 boyu 49 cm
    7.ay olcumunu henuz yaptirmadim

    • Sorunuzu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarımızdan; Uzm.Dr. Nevin Kurt ya da Uzm.Dr. Nuran Gürses’e yöneltebilirsiniz. Her iki uzmanımıza da sitemizdeki profil sayfalarından ulaşabilirsiniz.

  3. Merhaba benim 7 aylık bir kızım var gece saat 3 4 arası uyuyor gündüz 11 12 gibi kalkıyor acaba bu normal midir birde gece aciktigi için çorba veriyorum dogrumu yaiyirum

  4. O kadar geç uyuması normal değil açıkçası büyüme hormonu salgılanırken uyanık kalmış oluyor. Bebeklerin en geç akşam saat 8 de uyuması gerektiğini söylüyor doktorlar. Geç uyandığı için geç uyuyor olabilir her gün bir önceki güne göre yarım saat erken uyandırarak bu sorunu çözebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here