Atopik Dermatit Astım Habercisi Olabilir

Atopik Dermatit Astım Habercisi Olabilir
Atopik Dermatit Astım Habercisi Olabilir

Atopik Dermatit Nedir?

Genellikle çocuklarda genetik faktörler, alerjenler, sigara dumanı, ter, tahriş edici maddelere bağlı olarak ortaya çıkan kaşıntılı döküntülerdir. Kroniktir ve inflamatuar bir deri rahatsızlığıdır. Çocuklarda görülen atopik dermatit, alerjik rahatsızlıkların veya astımın başlangıcı olabilir. Çoğunlukla yaşın ilerlemesiyle birlikte iyileşebilir.

Genellikle anne veya babada alerjik rinit, astım, atopik dermatit hastalığı olan çocuklarda görülür. Genetik faktörlere bağlı olmadan da ortaya çıkabileceği unutulmamalı ve genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu meydana geldiği bilinmelidir. Besin alerjileri, hayvan ve akar alerjileri, polen alerjileri bu hastalığı tetikler. Hastalık ,alerjik rinit ve astım ile de ilişkilidir.

Belirtileri

Çocukta özellikle geceleri artan kaşıntıya sebep olur ve bu durum çocuğun uyku düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Kaşıntı sonrasında atopik dermotite özgü cilt yaraları oluşur. Kaşıntı alerjenlerle deriye temas edildiğinde artar. Cilt devamlı kurudur ve tedavinin öncelikli hedefi cildin nemlenmesini sağlamaktır. Ayrıca kulak arkasında çatlaklar, kıl diplerinin daha belirgin hale gelmesi de bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Çocuklarda besin alerjileri hastalığı tetikler. Besin alerjisi tespiti yapmak için deri veya kan testi yapıp alerjiye sebep olan gıdanın belirlenmesi, besinin kaldırılması ile şikayetlerin azalması gözlemlenir.

Atopik dermatit rahatsızlığı olan çocukların ebeveynleri, ilerleyen dönemlerde alerjik rahatsızlıkların gelişebileceğinin habercisi olabilir. Hastalık belirtisi olan çocukların ihmal edilmeden uzman bir hekime gösterilmesi gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here