Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon)

Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon)
Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon)

Bir yabancı terim daha… (Dilimizdeki yabancı tıbbi terimlerin Türkçeleştirilmesi konusunu ayrı bir yazı olarak yayınlamayı da planlıyorum zaten) İngiliz kökenli tıp kitaplarında ” intusepsiyon “, Fransız kökenlilerdeyse ” invajinasyon ” sözcükleri geçmekte ama aynı anlama gelmektedir. Dilimizde bağırsak düğümlenmesi olarak geçen bu durum gerçekte tam bir düğümlenme değildir. Pekiyi ya nedir?

İnvajinasyon nedir?

Bağırsakların bir bölümünün radyo anteni gibi iç içe geçmesidir. (Birçok yayında eldiven parmağı gibi tanımını görüyoruz ama ben teleskopik radyo anteni tanımlamasını daha çok beğeniyorum, bu da benim tercihim)  Her yaşta görülebilmekle beraber en çok 6 ay ile 2 yaş arası çocuklarda rastlanır. İshaller sırasında, en çok da rotavirüs ishallerinde görülme olasılığı artar.

İnvajinasyon neden olur?

Nedeni hala tam olarak bilinmiyor ama çoğu vakada invajinasyon öncesi ateşli bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme hikayesi vardır. Bu da tüm vücuttaki lenf bezlerinde şişme ile ilgisi olabileceğini düşündürmektedir. İç içe geçen bağırsak segmentinde kan dolaşımı bozulur, ödem ve dokuda beslenme bozukluğuna bağlı olarak şiddetli ağrı başlar. Bağırsak hareketleri ile artan kramp gibi ağrı defalarca tekrarlar.

Belirtileri nelerdir?

Ani başlayan karın ağrısı ve huzursuzluğa zamanla kusmalar eklenir ve kanlı ishal başlar. Bağırsak hareketleri ile artan kramp gibi ağrı defalarca tekrarlar.

Aşağıdaki videoda Op. Dr. Fatih Akova “Sünnette Uyutma-Anestezi” hakkında bilgiler  veriyor

Tanısı nasıl konur?

Yukarıda anlatılan klinik tablo invajinasyon için çok tipik olmakla beraber kesin tanı için batın filmi ve  ultrasonografik inceleme de gerekir. Çocuk cerrahı batın muayenesine ek olarak parmakla anüsten girerek bağırsak muayenesi de yapacaktır.

Tedavisi nasıl olur?

İnvajinasyonda sıvı tedavisi: Kusma ve kanlı ishalle sıvı kaybeden bebeğe mutlaka serum takılarak uygun içerikli mineralli serum verilir. Burundan sonda takılarak mide sıvılarının boşaltılması gerekir.
İnvajinasyonda lavmanla tedavi: Erken tanı konan bazı vakalarda makattan lavmanla verilen baryum veya hava invajinasyon bölgesinin kendiliğinden düzelmesini sağlayabilir.

İnvajinasyonda cerrahi tedavi: Açık cerrahi yöntemle invajinasyon bölgesine girişim gerekir. Bazı vakalarda invajinasyon bölgesinin elle düzeltilmesi yeterliyken bazılarında o bölge kesilip çıkarılarak uç uca dikmek bile gerekir (Bu tamamen o anda hastanın durumuyla ilgilidir)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here