BLW Yöntemi

Bebekler Nasıl Beslenmeli?
Bebekler Nasıl Beslenmeli?

İçindekiler

BLW Yöntemi Nedir?

Ne zamandır yazmak istiyorum, çünkü ek gıdaya geçen annelerin en çok merak ettiği konulardan biri de bu  BLW Yöntemi.
Son yıllarda ülkemizde de bayağı moda oldu, derler ya her moda olan şey iyi değildir. Ama merak etmeyin, bu moda gerçekten son derece faydalı, hatta bizi toplum olarak daha medeni yapacak önemli bir atılım olduğunu  bile  söyleyebilirim.

Öncelikle kelimenin anlamını inceleyelim. BLW İngilizce Baby Let Weaning kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır Türkçe’ye tercüme edersek Bebeği Bırak Yesin. Ben her zaman yazılarımda  mümkün  olduğunca Türkçe’ye meraklı bir doktorum. Bu nedenle bunu BKY yani, Bebek Kendi Yesin olarak değiştirme isterim, umarım bu yeni kısaltma da, zihinlerde yer eder.  Yani özetle 8 aydan sonra  bebeğin,  mümkün olduğunca  kendi  kendini  beslemesine,  çocuğun  eline  ve  tabakla  önüne  yiyebileceği  yiyecekler  konulmasına  BLW Yöntemi (BKY)  deniyor.

Ancak  ben, BLW yönteminin (BKY) Türkiye’de bilen  kesim  tarafından biraz abartıldığını düşünüyorum. Hangi kaynaklardan okunduğunu bilmiyorum, ancak daha henüz gelişimini tamamlamamış, daha ilk kez ek gıdaya geçecek 6 aylık bebeklere BLW (BKY) denemeleri yapılmaya çalışılıyor. Gerçek anlamda BLW yönteminin(BKY) uygulanabilmesi için, bebeğin en azından destekle, hatta tercihen desteksiz oturabiliyor olması, el-göz- ağız ve yutma koordinasyonunun tam olarak gerçekleşmiş olması gerekir. 6 aylık bir bebek henüz parmakla yakalamayı da tam olarak yapamdığı için, biraz önce bahsettiğimiz tüm nörolojik özelliklere henüz sahip olmadığı için BLW yöntemi (BKY) bazen  tehlikeli bile olabilir.

BLW Yöntemi (BKY) Neden Önemlidir?

Tatile gittiğinizde görürsünüz, genellikle Türk çocuklarının anne-babaları sürekli ellerinde bir kaşıkla, çocuğa oyunlar yapıp kandırarak, bazen de peşinden koşarak salıncakta, televizyonun önünde yemek yedirmeye çalışırlar. Yanındaki masaya bakarsınız bir Alman, Fransız veya Amerikalı aile yine 2-3 yaşlarında bir çocuk, elinde çatalıyla ya da bazen eliyle, hiçbir müdahale olmadan gayet rahat yemeğini yer. Sizce yabancı çocuklar çok akıllı da bizimkiler mi aptal? Hiç alakası yok, tabii ki bizim çocuklarımız da en az yabancıların çocukları kadar akıllı. Aramızdaki tek fark yabancılar, özellikle gelişmiş ülkedeki yabancılar çocuklarına 7-8 aydan itibaren yemek konusunda özgürlük tanımışlardır.  Mümkün olduğunca, çocuğun kendi kendine yemesine olanak sağlamışlardır. Eğer siz de Blender (öğütücü) ile tatile gitmek, çocuğunuzun peşinde yemek yedirebilmek için koşturmak istemiyorsanız, çok da geç kalmadan BLW yöntemine (BKY)  geçmenizde büyük  fayda görüyorum.

Türkiye’de BLW Yöntemi (BKY)  Neden Yeterince Uygulanamıyor?

  1. Türk Anneleri biraz titizdir  etrafın kirlenmesi onları biraz rahatsız eder
  2. “Bırak kızım  yaaa,  bu  küçücük  sübyan  da  kendi  yemek  mi  yermiş,  ver  bakiim   şu  kaşığı  bana” diyen  anneanne  ve  babaanneleri  duyar  gibi  Geleneksel Türk anneanne ve babaanneleri için bu yöntem çok acayip bir yöntemdir. Uygulanması zor, hatta gereksizdir.
  3. Önemli sebeplerden  birisi  de BLW Yönteminin (BKY) henüz çok bilinmiyor olmasıdır,  ancak  yakında  patlayacak,  bence 21. yy’ın   Türk  anneleri bu  yöntemi
  4. Bunun en önemli sebeplerinden birine gelince, bir şeyler yerken bebeğin boğulacağına dair duyulan endişedir. Oysa biz insanların koruyucu birçok doğal refleksi mevcuttur. Her şeyden önce, nefes borusu yutma sırasında otomatik olarak kapanır, bunun için herhangi bir çaba göstermemiz gerekmez, bu refleks 7-8 aylık bebeklerde de mevcuttur. Diyelim kazara refleks çalışmadı, ya  da gecikti, bu durumda da öksürük refleksi devreye girer ve nefes  borusuna kaçmak üzere olan gıda veya cismi hızla dışarı atar. Çoğu anne baba genellikle en  az 25-30 yaşındadır. 25-30 yıllık hayatınız boyunca 3. sayfa gazete haberlerinde, bir bebeğin yemek yerken boğulup öldüğüne dair bir haberi hiç duydunuz mu? Çoğunuzun bu soruya hayır diye cevap vereceğinden eminim. Peki hayatınız boyunca kaç tane uçak kazası duydunuz, muhtemelen iki elin 10 parmağını geçmez.

Diyelim ki öksürük refleksi de işe yaramadı ve çocuğunuz gerçekten boğulur gibi oluyor. Öncelikle bu durumda çocuk gözlenmeli öksürük var mı yok mu? Çocuk sessiz mi, rengi nasıl, panik halinde mi? Eğer renginde bir anormallik yoksa ve düzenli bir şekilde öksürüyorsa 15-20 saniye beklenmeli. Eğer çocuk hiç öksürmüyor ve nefes almadığını fark ediyorsanız, ya da öksürmesine rağmen giderek rengi koyu kırmızıdan mora doğru dönüyorsa artık müdahale etme zamanı gelmiş demektir. Bu durumda aşağıda videosunu izleyeceğiniz Heimlich manevrası boğaza kaçan gıda veya cismi çıkartmak için oldukça etkilidir. Çocuğun yaşına göre farklı iki şekilde uygulanabilir. Ancak istatistiklere göre bu manevrayı yapma ihtiyacınız  olacağını pek sanmıyorum.

BLW Yöntemini (BKY) Uygularken Bazı İpuçları

Bebekler 6 ile 10 arası genellikle palmar yakalama dediğimiz, avuç içleri ile yakalayabilirler. Yani 2 parmakla tutma yetenekleri 8-10 aydan önce gelişmeyebilir. Dolayısıyla öncelikle çok katı olmayan kolaylıkla çiğnenebilen veya tükürükle ıslandığında yumuşayıp kolayca yutulabilen gıdalar tercih edilmelidir. Örnek vermek gerekirse muz, patates,  havuç,  brokoli gibi haşlanmış sebzeler olabilir. Ekmek kabuğu veya ekme, bebe bisküvileri, şeftali ve kivi dilimleri bebeğin kendi kendine yemesine fırsat verilebilecek gıda türlerinden bazılarıdır. Yapacağınız peynirli omlet, makarna, köfte de, küçük parçalara bölerek tabakla yine bebeğin önüne verebileceğiniz  gıdalardan  bazılarıdır.

2 parmağını kullanmaya başladığı 8-10 aylık gibi bir zamandan itibaren bebeğe 2 parmağı ile tutabileceği, üzerlerine çeşitli kahvaltılıklar sürülmüş küçük ekmek parçaları bile verebilirsiniz. İlk başta parmağıyla veya daha küçük yaşta avucuyla tutup ağzına götüremeyen bebeği siz kaşıkla beslemek yerine, kuş besler gibi parmağınızla besleyebilirsiniz. Bu davranış modeli çocuğunuza bu şekilde yemek yenebileceği mesajını verir, merak etmeyin elleriyle yemek yemeye alışan bebek, ileride çatal kullanmayacak diye bir sorun asla olamaz. Yaşına ve nörolojik gelişimine uygun şekilde yemek yemeyi ona öğrettiğiniz ve özgür bıraktığınız sürece, çocuk her yaşa uygun şekilde yemek yemeyi kolayca öğrenecektir

Bebeğim  daha  ağzına  ufacık  bir  pütür  gelse  öğürüyor,  boğulacak  gibi  oluyor,  kocaman  parçayı  nasıl  yesin  demeyin, endişelenmeyin. İlginçtir, bebekler pürenin-çorbanın içindeki ufak bir pütürlü gıdayı yutmakta zorlanabilirler. Oysa tamamen katı hiç  ezilmemiş bir gıdayı eline verdiğinizde, tabakla önüne koyduğunuzda hiç zorlanmadan kolayca çiğneyip yutabilirler.

Bebeğimiz, yemek yemiyor,  ağzını  kilitliyor, çok zorlanıyoruz diyen ailelere, bir an önce BLW Yöntemine (BKY) geçmelerini  öneririm. Çünkü bebekler özgürlüğü serer, kaşıkla yedirilmeyi reddeden bebeğinizin, ilginç bir şekilde kendi kendine keyifle yemek yediğini görürseniz hiç  şaşırmayın.

1 Yorum

  1. Merhabalar ,
    Bebegim altibucuk aylik , blw ile tadimlara basladim , siz alti yedi aylikken tehlikeli diyorsunuz. Peki sekizinci ayda blw ye baslarsam bu iki ay pureyle mi besleyecem ?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here