Çocuğumdan EEG İstendi

Çocuğumdan EEG İstendi
Çocuğumdan EEG İstendi

İçindekiler

Çocuğumdan EEG istendi, nasıl yaptıracağız?

EEG (Elektroensefalografi) beyin elektrik aktivitelerini kayıt için kullanılan bir testtir. Kalp elektrosuna (EKG) benzer. Test sırasında sadece kayıt yapılır, elektrik verme veya iğne batırma olmaz. Testin hiçbir zararı yoktur.

Bu test, EEG teknisyenleri tarafından yapılır ve nörologlar tarafından okunup değerlendirilir. Çocuklar ve bebekler ile genelde uyumlu olmayıp, sürekli hareket edip ağlayabilirler,  bu nedenle çocuklarda test özellikle itina gerektirir. Ayrıca çocuk EEG yorumlanması da bu konuda eğitimi ve tecrübesi olan çocuk nörologları tarafından yapılmalıdır.

Çocuklarda EEG neden istenir?

Genelde  epilepsi  hastalığının  teşhisi  için  yapılır. Halk  arasında  buna  sara da denir. Havale  ve  nöbet  kelimeleri  aslında tıp  dilindeki konvülzyonun karşılığıdır, epilepsi hastalarının geçirdiği  ataklara  verilen  addır.  Ancak  halk  arasında  zaman  zaman  epilepsi  yerine de kullanılmaktadır. Sara hastalığı  sadece  kasılmalarla  olmayabilir,  bazı  hastalarda absans dediğimiz dalma nöbetleri şeklinde de  olabilmektedir. Sık tekrarlayan  katılma nöbetleri, bayılmalarda da  EEG yapılması gerekebilir. Bazı psikiyatristler hiperaktivite ve dikkat eksikliği olan hastalarından da EEG isteyebilmektedir.

Benim çocuğum ağlıyor, psikolojik olarak etkilenmesini istemiyorum, nasıl EEG çektirebilirim?

Çocuk EEG çekimlerinde tecrübeli teknisyenler hem ağlayan çocukları kontrol etmeyi, hem de ölçerek elektrodların doğru yerlerini tespit etmeyi başarabilirler. İşlem sırasında ağrı söz konusu olmadığından, sadece istemediği bir şey yapılmayla ilişkili ağlama olur. Bu, muayene veya bir aşı sırasındaki ağlamadan daha önemli değildir. Kalabalık veya yeterli tecrübesi olmayan merkezlerde çocuklar uyutularak kayda başlanır.

Aşağıdaki videoda Doç. Dr. Gönül Acar, Serebral Palsi hastalığını anlatıyor.

Hareket edilmesi veya ağlama EEG’yi etkiler mi?

EEG testi, çeşitli çevresel etkilere (artefaktlara) açıktır. Ağlama ve hareket etme sırasında da kas etkileri EEG’ye yansır. Fakat, bu konuda tecrübeli teknisyen ve hekimler gereksiz filtreleme yapmadan değerlendirmeyi yapabilirler.

EEG’de uykuda mı uyanıkken mi yapılmalı?

Burada isteği yapan hekimin tercihi önemlidir. Genelde hedef hem uyanık hem de uykudaki beyin elektrik faaliyetlerini kaydedebilmektir. Dolayısıyla iki kez işleme gerek kalmaması için hastanın uykusuz kalmış bir şekilde teste gelmesi ve kayıt sırasında uyanık ve uyku dönemlerinin saptanmasına çalışılır. Bu haliyle işlem genelde 1 saati aşar.

İstanbul’da nerelerde çocuk EEG’si yapılabilir?

Çocuk Nörolojisi bölümü olan birçok devlet ve üniversite hastanesinde bu test yapılır. Fakat buralarda yığılma fazla olduğundan randevu almada güçlük olur. Çocuk nörolojisi uzmanlarının muayenehanelerinde de, hasta muayene edilmeden dışarıdan istenmiş EEG’ler yapılabilir. Özel hastaneler genelde çocuklarda bu testi yaptıklarını belirtseler de özellikle çocukta tecrübeli EEG teknisyeni ve de çocuk nörolojisi uzmanı bulundurmazlar. Bazı nadir merkezlerde çocuklarla çalışabilen teknisyenlerce çekim yapılır ve daha sonra anlaşmalı çocuk nörologlarının uzaktan raporlaması sağlanır. Bu şekilde en uygun kalite/fiyat oranı sağlanır.

İstanbul’da uygun koşullarda çocuğunuza EEG çektirebileceğiniz bazı yerler:

Bu yerlerde çekilen  EEG’ler  Çocuk  Nörolojisi  Uzmanı  Doç.Dr. Sinan Çomu tarafından raporlanır. Ek  sorularınız  ve  bilgilendirme için Doç. Dr. Sinan Çomu’nun muayenehanesiyle de (Levent, 212-2823531) görüşebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here