Çocuk Felci Aşısı Salgınlarda Gerekli

Çocuk Felci Aşısı Salgınlarda Gerekli
Çocuk Felci Aşısı Salgınlarda Gerekli

Sevgili anne babalar son günlerde basından ve televizyonlardan da duyduğunuz üzere Suriye’den gelen sığınmacılar yüzünden, olası bir salgına karşı İstanbul’un bazı ilçelerinde fazladan aşılamalar yapılmaya başlanmıştır. Son günlerde ben ve birçok meslektaşım yapılan aşılamalarla ilgili sık sık telefonlar almaktayız, çünkü herkesin kafası karışık. Bu yazımda hem endişelerinizi gidermek, hem de bu fazladan aşı dozlarının neden gerekli olduğunu sizlere açıklamak istiyorum.

Çocuk felci nedir? Nasıl bulaşır?

Çocuk felci tıbbi adıyla polio, polio virüsü adını verdiğimiz bağırsaklarda çoğalabilen enterovirüs grubundan, viral kökenli bir  bulaşıcı bir hastalıktır. Kuluçka süresi bazen 1 aya kadar uzayabilmekle birlikte genellikle, 14-15 gün kadardır. Lağımlar, uygunsuz  tuvalet  hijyeni, sinekler  ve  hamamböcekleri  bulaşmada  etkli  faktörledendir.

Herhangi bir belirti göstermeden virüs  taşınabileceği  gibi, basit bir soğuk algınlığı veya menenjit ve son aşamada da solunum kaslarını  da etkileyebilecek bir felçle ortaya çıkabilir.

Çocuk felci mikrobunu alan herkes felç mi olur?

Burdada rahatlatıcı nokta, mikrobu kapan 200 kişiden sadece 1 kişide felçli  form  görülmektedir.

Bu fazladan aşı dozları neden gerekli?

1994 yılından beri ülkemizde yoğun aşılama sayesinde çocuk felci vakası hiç görülmemiştir. Yani  ülkemiz  poliodan arınmış  ülke  ünvanına  çok  yakındır. Bu  önemli  ünvanı  koruyabilmek ve  olası  bir salgın  riskini  oratdan  kaldırmak  için vakalar  görülmeye  başlamadan bazen  önlemler   alınması  gerekir.  Zaman zaman ortadoğu ülkelerinden gelen kişiler risk  oluşturabileceği  için,  vaka  görülmese  bile önleme  amaçlı  ekstra  doz  aşılama  gereklidir. Sağlık  Bakanlığının şu  andaki aldığı  karar  çok doğru ve yerindedir.

Fazladan aşı uygulama kararını kim verir?

Bu  tür  önemli  kararlar  alınmadan  önce  “Aşı  Danışma Kurulu” na  fikir  sorulur, yani  bu tek bir  kişinin,  öylesine aldığı  bir  karar  değildir. Aşı  Danışma  Kurulu birçok  Tıp  Fakültelerimizde  konuyla  ilgili  branştan,  birçok  değerli  hocamızın  yer  aldığı değerli  bir  kuruluştur.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, bebeklerde ek besinlere geçiş ve özel aşılar hakkında bilgiler veriyor.

Çocuklarımız daha önce bu aşıyı olmadı mı?

Sonuç olarak 0-5 yaş arası çocukların büyük çoğunluğu bu hastalığa karşı aşılanmıştır. Öncelikle vurgulamak gerekiyor ki çocuklarınız zaten  ilk 18 ayda 4 doz iğne şeklinde , ve  büyük ihtimalle 6-18 ayda da ağızdan 2 doz damla aşıyı  almıştır. Peki neden fazladan aşı dozu uygulanıyor? Ağızdan ve  iğne  yoluyla verilen 2 tip çocuk felci aşısını içinde de  3 tip Poliovirusa karşı oldukça iyi şekilde korur. Toplumsal aşılamada bazı çocuklara  ağızdan aşı yapılamamış olabilir ya da çocuk daha çok küçük olduğu için henüz aşı  olmamış olabilir.

Ağızdan yapılan aşının ne farkı ve üstünlüğü var?

Ağızdan  yapılan  aşının  en  önemli  farkı  bağırsakta da Ig A tipi salgısal antikor  oluşumunu  sağlamasıdır,  ayrıca  yeni aşılanan  kişilerin  dışkısı  aracılığıyla lağıma bol  miktarda  aşı  virüsü yayılır ve olası bir salgın durumunda aşı virüsünün hastalık yapan  vahşi virüsten sayıca ve yetenekçe daha güçlü olması sağlanmış olur. Böylece  aşılanmamış,  risk  altındaki  bireylerin  de  dolaylı  olarak aşılanması  sağlanmış  olur.

Damla aşının yan etkisi var mıdır?

Damla  aşılarla 2,4 milyon dozda bir de olsa çocuk felci hastalığının kendisi görülebilir. Ancak  böyle  riskli  bir  dönemde hastalığın  yarattığı  risk  bundan  kat  kat  fazladır. 1-2 doz  iğne aşı aldıktan  sonra  damla  aşı  verilenlerde  böyle  bir  yan etki hiç  saptanmamıştır. Sonuç olarak şu anda sağlık bakanlığı 0-5 yaş arası olan tüm çocuklara aşı  durumuna  bakılmaksızın  fazladan  ağızdan  aşı  dozu  uygulamaktadır.  Bu  uygulama  riskli bölgelerde kapı kapı gezerek yapılır. Riskli olmayan bölgelerde de kişilerin başvurusu dahilinde yapılabilmektedir.

Öneriler:

  • Tuvalet  hijyenine,  el  yıkamaya,  tuvaletlerin periyodik  olarak  çamaşır  suyu  gibi klorlu bir  temizlik  malzemesiyle  sık  sık  temizlenmesine  dikkat  edin
  • Kapınıza  aşılama  için  gelen  sağlık  görevlilerine  güvenin(kimlik isteyerek)
  • Riskli  bölgede  yaşıyorsanız eve gelmeseler de  kendiniz aşı  için başvurun

Sağlıcakla kalın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here