Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri

Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri
Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri

Duyma nasıl gerçekleşir? çocukta işitme kaybı nedenleri… gibi konularda bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Çocuklarda işitme azlığı yapabilecek nedenler nelerdir? Sesler, çevreden kulak kepçesi ve kulak kanalı yoluyla kulak zarına iletilirler. Kulak zarı titreşir, bu titreşim kemikçikleri hareketlendirir, kemikçikler de bu ses dalgalarını iç kulağa iletirler. İç kulak salyangoz şeklindedir. Burada ses sinyalleri elektrik sinyallerine çevrilir ve buradan algılanarak işitme siniri ile ilgili beyin bölgesine ulaşır. Dolayısıyla çocuklarda işitme kaybı yapabilecek nedenler tüm bu sistemleri etkileyen durumların herhangi birine bağlı olabilir. Kısaca hani bazılarına örnek vermek gerekirse;

Basit bir kulak kiri bile işitme azalması yapabilir

Örneğin kulak kepçesinin bulunmadığı, kulağın kapalı olduğu atrezi durumları ya da bazı kulak zarının delik olduğu durumlar ya da dış kulak yolunda basit bir kulak kiri ile tıkanma bile çevreden gelen seslerin iletilmesini engelleyebilir.

Kulakta sıvı birikimi işitme kaybına yol açabilir

Aynı şekilde kulakta sıvı toplanması “Efüzyonlu Otit” diyoruz, “Orta Kulak İltihabı” diyoruz burada orta kulakta sıvı nedeniyle kulak zarı titreşemez ya da bazı doğumsal hastalıklar ki; İç kulağın yokluğu ya da bazı yapıların eksikliği, yine bazı hücrelerin eksikliği nedeniyle iç kulağın işlevsel bozuklukları ya da yine işitme sinirinin ya da ilgili beyin bölgesinin bazı hastalıkları… Bunlar genetik olabilir, bunların bozukluğuna bağlı çocuklarda işitme kaybı olabilir. Son yıllarda şunu da vurgulamak gerekir; Yüksek seste müzik dinleme, kulaklıkla müzik dinleme durumları da çocuklarda işitme kaybı yapabiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here