Çocuklarda Kulak Temizliği

Çocuklarda Kulak Temizliği
Çocuklarda Kulak Temizliği

Çocukların kulakları ne sıklıkla temzilenmeli? çocukların kulağı nasıl temizlenir? … bu konularda bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Çocuklarda kulak temizliği sanıldığı kadar önemli bir konu değil

Çocuklarda kulak temizliği… Çocuklarımızda kulak temizliği çok önemsenmektedir fakat bu kadar çok üstüne düşülmesi gereken bir konu değildir aslında. Meşhur bir laf vardır: “kirlenmek güzeldir” diye. O yüzden olabildiğince çocuklarımızın kulağını kirli bırakmamız gerekiyor. Sürekli temizlemek, sürekli onu bir şeyle kurcalamak hem enfeksiyon riskini arttırmakta hem de dıştaki kirlerin içeriye doğru itilmesine sebep olmaktadır.

Banyodan sonra kulak temizleme çubuğu kullanmayın!!

Özellikle her duş ve banyodan sonra kulak çubuklarının kullanılması dış çeperde, kulağın dış çeperinde biriken kirlerin içeriye doğru ilerletilmesine yol açmaktadır ki; bu da kulakta tıkanmalara yol açmakta, işitme kayıplarına yol açmaktadır. Bizim açımızdan da temizlenmesi güç kirlerin oluşmasına neden olmaktadır. Çünkü her seferinde kulak çubuğu ile basılan kir bir süre sonra içeriye doğru yığılarak bir sıkışma yapmakta ve bu sıkışma sonrasında da içeride katı bir kir oluşmakta, bunun da dışarı çıkarılması özellikle çocuklarda çok zor olmaktadır.

Peki çocukların kulağını nasıl temizleyebiliriz?

Ne yapacağız? yapacağımız işlem aslında çok basittir. Her yıkamada değil, 2 banyodan sonra, 3 banyodan sonra ıslak bir penye ile sadece dışarıda biriken kirlerin dışarıya doğru alınması aslında yeterlidir. Çünkü normal sağlıklı çalışan bir kulak, kiri dışarıya doğru akar.

Kulak akıntısı sandığınız şey çoğu zaman normal

Bazen çocuklarımızı ailelerimiz getirmektedir çocuğumuzun kulağı akıyor diye. Aslında kirin dışarıya atılması ve dışarıya doğru akması çok sağlıklı bir şeydir. Bu dışarıya doğru akanları temizlememiz yeterlidir. Onun dışında içeride birikenleri zaten Kulak Burun Boğaz hekimleri temizlemektedir. Bunun tek bir nedeni vardır: Ya kulağı temizleyen mekanizmalarda bir arıza vardır ya da kir çok fazla yapılmaktadır. Bu yüzden de kulak içinde birikme olmaktadır. Siz ne kadar bunu temizlemeye çalışsanız da zaten içeride kalacaktır. Bu da yine hekim tarafından temizlenmesi gerekiyor. O yüzden de; “kirlenmek güzeldir” diyelim, çocuklarımızın kulaklarını çok sık temizleyip silmeyelim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here