Çocuklarda Yan Basma

Çocuklarda Yan Basma
Çocuklarda Yan Basma

Ülkemizde çok önemsenen düztabanlık, içe basma, O – bacak ve X – bacak gibi sorunlar çocukların çoğunda kendiliğinden geçerler. Özel ayakkabılara, tabanlıklara, ayak jimnastiklerine ve ilaç tedavisine genellikle gerek yoktur. Bu konuda çocuk ortopedistlerinin görevi sağlıklı çocuklarda bir ila altı yaşlar arasında sık görülen bu kusurları çok nadir olan kalıcı sorunlardan ayırmaktır. Ortopedistin aileye ciddi bir sorun olmadığını anlatması gerekir.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Çocukların yan basması, dönük basması bazen içe bazen dışa dönük olarak basarlar. Bu tür durumlarda eğer içe basma varsa yapılacak ortopedik muayenesi ile bu içe basmanın nereden kaynaklandığını öncelikle tespit etmek lazım.

Öncelikle yan basmanın kaynağı araştırılmalı

Genellikle içe basma, içe dönük olarak yani bacağın tümünün içe dönük olarak basması kalçadaki bir açısal durumun artışından kaynaklanır fakat bazen kaval kemiğindeki bir dönüklük ya da ayağın kendisindeki dönüklükten dolayı da çocuklarda içe dönük ya da dışa dönük basma söz konusu olabilir. Buradaki ne yapılabilir? konusundaki kararı tabii ki muayeneyi yapacak olan ortopedi uzmanı karar verecektir. Bunlarda genelde ayaktan kaynaklanan dönük basmalar ayağın tedavisini gerektirirken, kaval kemiğinden kaynaklanan dönük basmalar onun düzeltilmesine ihtiyaç duyarlar.

Kalça kaynaklı yan basmalar büyüdükçe düzelir

Ama büyük çoğunlukla kalçadan kaynaklanan bir açısal artıştan dolayı çocuklar daha sıklıkla da içe dönük basarlar. Bu durum aslında zaman içinde çocuğun ergenliğe kadar büyüme ve gelişmesinin devamı sırasında genellikle kendiliğinden düzelen bir durumdur. Bu çocukların oturma şekilleri de biraz farklı olup bizim W oturuşu dediğimiz bacaklarını çevirerek otururlar. Bu durumun düzeltilmesi önerilmektedir. Çocukların b10acaklarını düz uzatarak oturması önerilir ancak her ne yapılırsa yapılsın bu durum kendiliğinden düzelir.

Kalça kaynaklı yan basmalarda ayakkabı cihaz gerekmez

Böyle durumlarda herhangi bir ayakkabı kullanımı ya da bir cihaz kullanımına kesinlikle gerek yoktur çünkü olay ayağın kendisinden değil, kalçadaki bir dönüklükten kaynaklanmaktadır. Bu anlamda herhangi bir müdahale gerektirmez ancak tabii bu dönüşüm uzun yıllar içinde meydana geldiğinden aileler hala çocuk düzelmedi diye telaşla tekrar doktora başvururlar. Bu nedenle, bu konuda iyi aydınlanmak gerekir ve sabırla çocuğun ergenliğini tamamlaması ve büyüme, gelişmesini tamamlaması beklenmesi gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here