Diş Apsesi

Diş apsesi nedir?

Diş apsesi terimi, dişlerimizde oluşan diş çürüğünün,tedavi edilmediğinde,geldiği son noktayı ifade eder. Dişlerimizde,özellikle şeker ve asit içeren gıdaların, fırçalanmadığında oluşturduğu çürükler, başlangıç yani soğuk,sıcak ve tatlı yerken sızladığı dönemde,tedavi edilmez ise ilerler ve dişin özü pulpa dediğimiz sinirlere ulaşır. Pulpaya ulaşan diş çürüğü, şiddetli, devamlı ve geçmeyen ağrılara neden olur. Bu saatten sonra sadece dolgu tedavisi dişi kurtarmaya yetmeyeceğinden bu dişimize kanal tedavisi yapılması gerekir. Bu süreçte oluşan ağrı, sadece ilaçlar ile yani tedavi edilmeden geçiştirilir ise enfeksiyon, diş köküne ve kökten çıkarak ta çevre kemiğe yayılır. İşte bu oluşan tabloyu diş apse oluşumu olarak ifade ederiz.

Diş apsesi tedavisi

Enfeksiyon kemiğe ulaştığında, kemiğe zarar verir ve bu bölgede kemikte rezorbsiyon dediğimiz kemik yıkımına yol açar. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku çok şiddetli, hastanın yerinde duramadığı ağrılara neden olabilir. Bu dönemde ilaçlar ile elde edilen rahatlama geçicidir.Enfeksiyon sonrası diş siniri öldüğü için ağrı kesilebilir.Gerekli tedavi yani kanal tedavisi,ağrı geçti diyerek yapılmadığı zaman,kök ucundaki enfeksiyon tekrar nüks eder ve kök ucu ile bitişik kemiğe zarar vermeye devam eder.Enfeksiyon tekrar oluştuğunda,ilk başta olan soğuk,sıcakta oluşan ağrı yoktur artık! İrin birikmesi ile şişlik tekrar oluşur ve basınç yapar,buda tekrar ağrı ve dişin üstüne basamama v.s gibi bulgulara neden olur.

Ya da bazen oluşan irin,kendine ince bir kanal yolu bularak,diş eti üzerinde sivilce başı gibi şişip,patlar.Şiş olduğu dönemde ağrılı,patlayıp,drene olduğu dönemde de basınç azaldığı için ağrısızdır.Hasta ağzında kocaman çürük bir dişi olmasına rağmen bize “Hiç acımıyor ama”diye ifade eder.Ağrının olmaması burada; kemiğe zararlı bir enfeksiyonun,apseden,kist,granülom vs. tarzı daha zararlı ve komplikasyonlu durumlara dönüşmesini durduramaz.Bu durum vücutda fokal enfeksiyon odağı oluşturduğu için zaman zaman hafif ateş,kırgınlık ve boyunda şişmiş lenf düğümleri yani Lenfadenopati oluşturabilir.

Apseli dişte oluşan belirtileri özetleyecek olursak;

  • Önceleri soğuk,sıcak ve tatlı yerken ağrı oluşur,
  • Daha sonra üstüne basarken,çiğneme sırasında veya sürekli ağrı,zonklama oluşur,
  • Bu dişin çürük kavite kısmına,devamlı yemek artığı kaçıp,biriktiği için ağızda geçmeyen kötü koku ve tat buna bağlı olarak komşu dişlerde çürük başlangıçları oluşabilir,
  • Bu diş bölgesinde genel veya lokalize şişlik,
  • Bazı dönemlerde hafif ateş, genel kırıklık, lenf bezlerinde şişlik oluşabilir.

dis apsesi dis iltihabi 1  dis apsesi dis iltihabi 2

Bu durumlarda bilinçsiz,kulaktan dolma antibiyotik kullanımı çok yanlış ama çok sıkça karşılaşılan bir durumdur.Enfeksiyon direnci gelişmesine,işlerin daha da zorlaşmasına neden olur.Mutlaka diş hekimine danışılarak,ihtiyaç varsa uygun antibiyotik kullanılmalıdır.Apseli diş durumlarında,röntgen,klinik bulgulara yardımcı bir tanı yöntemidir.İhmal edilen diş apselerinin,çene apsesine dönüşme riski vardır ve olay çok daha ciddi boyutlara taşınabilir.Apse oluşumu sonrası bir dişe ya kanal tedavisi yapılır yada yapılamıyorsa helvası karılıp,o diş çekilir!!!

Sağlıcakla kalın.

Pınar Çağlar Kaya

Aşağıdaki videolarda Dt. Pınar Çağlar Kaya, “Diş Sorunları ve Tedavi Yöntemleri” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here