Doğum Kontrol Hapları – Doğru Bilinen Yanlışlar

Doğum Kontrol Hapları
Doğum Kontrol Hapları
  1. Hap kanser yapar: Araştırmalarda hapın kansere neden olduğu görülmemiştir. Aslında, yumurtalıklarda ve rahimde kanser oluşumuna karşı koruyucu bir etkisi vardır.
  1. Hap, anormal bebeklere ve çoğul doğumlara (ikiz,üçüz) neden olur: Hap kullananlarla kullanmayanlar arasında anomalili (anormal) bebek doğurma açısından bir farklılık saptanmamıştır. Aynı şekilde, hap alırken gebe kalanlarda ikiz ya da üçüz doğum oranının yüksek olduğuna ilişkin bir veri de yoktur.
  2. Hap alan kadın, hapı bıraktıktan sonra tekrar gebe kalmakta güçlük çeker: Kadın hap kullanmaya son verdikten sonra yumurtalıkları, eskiden olduğu gibi çalışmaya başlar. Ancak gebe kalmada 2-3 aylık bir gecikme olabilir. Hap almayı bıraktıktan sonra gebe kalmakta güçlük çeken kadınların, hap kullanmamış olsalar dahi aynı güçlükle karşılaşacakları kabul edilmektedir.
  3. Gebe kalmanın olumsuz etkilenmemesi için hap kullanımına ara vermek gerekir: Doğum kontrol hapı kullanımına zaman zaman ara verilmesinin doğurganlığın geri dönüşü ya da artışı ile bağlantısı yoktur.
  4. Doğum kontrol hapları damar tıkanıklığına yol açar: Doğum kontrol hapı kullanmayan üreme çağındaki kadınlarda damar tıkanıklığı görülenlerin sayısı yılda 100 binde 3-4’tür. Bu sayı, doğum kontrol haplarının farklı çeşitlerini kullanan kadınların bir kısmında 100 bin kadında 10-15, diğer kısmında 100 bin kadında 20-30’dur.

Doğum kontrol hapı kullanılmasında sakınca olmayan durumlar

  1. 40 yaş altı
  2. Obezite
  3. Hafif şiddette baş ağrıları
  4. Kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili durumlar;
  • Hiç doğum yapmamış ve birden fazla doğum yapmış olmak
  • Doğum sonrası (ilk 3 hafta geçtikten sonra ve emzirmiyorsa)
  • Düşük sonrası
  • Gebeliğe bağlı diyabet öyküsü olanlar
  • Rahim ağzında yara olanlar
  • Rahminde miyomu olanlar
  • Rahim ve yumurtalık kanseri, iyi huylu yumurtalık tümörleri, mevcut ya da geçirilmiş rahim ve yumurtalık iltihaplı hastalığı olanlar
  • Geçirilmiş dış gebelik öyküsü olanlar
  • Endometriozis
  • Adet düzensizlikleri ve adet sancısı olanlar
  1. Cinsel yolla bulaşan hastalığı olanlar
  2. HIV pozitif ya da AIDS olanlar
  3. İyi huylu meme hastalıkları,Ailede meme kanseri öyküsü
  4. Varis
  5. Viral hepatit taşıyıcılığı, Tüberküloz, Sıtma gibi bazı enfeksiyonlar; Tiroid hastalıkları, Demir eksikliği anemisi, Epilepsi gibi kronik hastalıklar da Doğum Kontrol Hapı kullanmaya engel  değildir.

 Ergenlik döneminde doğum kontrol hapı

  1. Sağlıklı ergenlerde oral kontraseptif kullanımının hemen hiç sakıncası yoktur.
  2. Menarşta (ilk adet kanamasının olduğu dönem) büyüme ve üreme sistemindeki gelişme esas itibariyle tamamlanmıştır. Doğum kontrol hapının ergenlikte kullanımının büyüme ya da üreme işlevleri üzerine engelleyici bir etkisi olduğu gösterilmemiştir.
  3. İlerideki doğurganlık üzerine hiçbir yan etki oluşturmaz.
  4. Ergenlerde düşük dozlu doğum kontrol hapı kullanımının kilo artışına neden olmadığı, ayrıca akne sorununa da olumlu etki yaptığı bilinmelidir.
  5. Adet sancısı, düzensiz kanamalar ve demir eksikliği anemisi düzelmektedir.

 Menopoz döneminde doğum kontrol hapı kullanılır mı?

  1. Düşük dozlu doğum kontrol haplarının herhangi bir üst yaş sınırı olmaksızın menopoza kadar kullanılabileceği konusunda görüş birliği vardır.
  2. Kombine oral kontraseptiflerin etkilerinden özellikle hapların progestin içeriği nedeniyle rahim iç zarının kalınlaşmasını önlemesi, miyom gelişimine ve osteoporoza karşı koruma sağlaması gibi korunma dışındaki yararları, bu yaş grubunda daha anlamlıdır.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Savaş Aksoy, “Kadın ve Erkek Kısırlığı” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here