Hamilelikte Kuruyemiş Tüketin

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketin
Hamilelikte Kuruyemiş Tüketin

İçindekiler

Hamilelikte Beslenme Programı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte hem anne sağlığı açısından,  hem de bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için sağlıklı beslenmek gerekir. Bunun en önemli şartı da çeşitlilik sağlanarak her besin grubundan yiyeceğin dengeli  ve  yeterli  bir  şekilde tüketilmesidir. Kuru yemişler yani yağlı tohumlar içerdikleri doymamış yağ asitleri, E vitamini gibi  besin öğeleri ve de  Selenyum gibi eser elementler sayesinde oldukça besleyici ve sağlık için yararlıdır.

Hamilelikte kuruyemiş miktarı

Unutulmaması gereken en önemli konu tüketilen miktardır. Bu miktarlar hamilelikte kuru yemişler için ortalama 25 gramdır. Kısaca 1 avuç kuruyemiş yenildiğinde günlük gereksinimlerin bir kısmı karşılanır ve yağlı tohumların faydalarından yararlanılmış olur.

Kuruyemiş ve Enerji

Kuruyemişler özellikle de yağlı tohumlar yani fındık, ceviz, badem, fıstık, Antep fıstığı gibi ürünler yüksek oranda yağ içerirler. Yağ kalorisi en yüksek besin öğesidir. Bir gram yağ 9 kalori enerjiye eşdeğerdir. Sonuç olarak Yağlı tohumların,  yani  kuruyemişlerin 100 gramı ortalama 560-610 kkal enerji verir.

Miktar olarak gereğinden fazla tüketilirse yağ dolayısıyla fazla kalori alınacağı için kilo artışına sebep olabilir. Hamilelikte aşırı kilo alımı doğum problemlerine sebep olabilir. Bu sebeple yağlı tohumları ve kuru yemişleri tüketirken günlük alınan mikatara çok  dikkat  etmek gerekir. Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Yağlı tohumlardan özellikle fındık ve ceviz tüketimi en yaygın olanlardır.

Aşağıdaki videoda Uzm. Diy. Aysen Arıcan, hamile kadınlarda enerji ihtiyacı konusunu anlatıyor.

Bazı kuruyemişlerin özellileri

Ceviz

Cevizin faydaları; İyi bir lif ve protein, tekli ve çoklu doymamış yağ, flavonoid kaynağıdır. Antioksidan değeri yüksektir. Polifenoller, bitkisel steroller, arginin içermesi cevizin besin değerini arttıran diğer unsurlardır. 1 su bardağı ceviz içi 704 kalori verir. Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özelliği, `Omega 3` ve `Omega 6` gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir.
Hamilelikte omega 3 yağlar anne karnındaki bebeğin zeka gelişiminde önemli rol oynar. Cevizde bulunan çoklu doymamış yağlar ve posa kandaki kolesterol birikimini önler, kolesterolü düşürdüğü ve kalp sağlığı açısından da yararlı olabileceği klinik araştırmalarla gösterilmiştir.
Ayrıca cevizin yapısındaki posa ve magnezyum Tip2 diyabette insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesine de yardımcıdır. Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, alzhemier hastalıklarından korunma ve bağışıklık sistemini güçlendirmede olumlu etkileri vardır. Proteinden zengin olması vejeteryan beslenmede ve hamilelikte önemli bir protein kaynağı olarak değerlendirilir.

Fındık

Fındığın  faydaları; iyi bir enerji kaynağı fındık yaklaşık %62 yağ içerir. İçerdiği yağ asitlerinin % 82`si oleik asit, %9`u diğer çoklu doymamış yağ asitleridir.100 gr. fındıkta, 16 gr. İyi kaliteli protein bulunur. Bitkisel kaynaklı diğer besinlerle kıyaslandığında protein kalitesi yüksek (%66.6) dir. Başta oleik asit (omega 9) olmak üzere fındıkta bulunan yağlar, aminoasit kompozisyonu açısından proteinler, vitamin ve mineraller, bitki lifleri, fenol bileşikler gibi antioksidanlar besin değerini arttırmaktadır.
Demiri bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla (%3,4-4.99) içeren besindir. Bu özelliği ile hamilelik döneminde kansızlığın önlenmesinde rol alır.

25 gram fındık, günlük E vitamini gereksinmesinin %100`nu karşılar. B grubu vitaminler yönünden de zengin bir kaynaktır. B6 vitamininin % 25`ni karşılar. 100 gram fındık 640 kkalori enerji verir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here