İlk Haftalarda Görülen Sorunlar

İlk Haftalarda Görülen Sorunlar
İlk Haftalarda Görülen Sorunlar

İçindekiler

Beslenme sorunları

Lohusalık döneminde yenidoğan bebekte görülen problemlerin başında beslenme sorunları gelir. İlk günlerde anne sütü yeterli düzeyde olmadığından birçok anne bebeği aç kalmasın diye formül mamalara başvurabilmektedir.
Halbuki ilk günlerde yetersiz olan anne sütü annenin sürekli emzirme çabası ile artacaktır. Göğüs ucu gömük veya çatlakları olan annelerin lohusalık döneminde göğüs pompası, silikon meme başı gibi yardımcı cihazlardan faydalanarak emzirmeye devam etmeleri gerekir. Bunlar bebeğin mama tadını hiç almaması ve büyüme, gelişme ve hastalıklara karşı korunmada eşsiz bir besin olan anne sütünden mahrum kalmaması adına çok önemli tedbirlerdir.

Yenidoğan Sarılığı

Lohusalık döneminde yenidoğan bebeklerin birçoğunda görülen sarılık fizyolojiktir. 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer. Fakat en sık, kan grubu uyuşmazlıkları ve diğer birçok nedene bağlı olarak gelişebilen patolojik sarılıklardır. Bu sarılıklar bebekte beyin hasarına yol açabildiğinden erken tanınmalı ve tedavi edilmelidir. Tedavide bebekte kan değişimine gerek kalmadan çok basit bir tedavi olan ışık tedavisi ile sarılık iyileşebilmektedir. Yenidoğan bebekte sarılıkla karşılaşılması durumunda hemen bir çocuk hekimine başvurmak gerekir.

Kolik

Yenidoğan bebeğin aç olmadığı sürece nedensiz ağlamaları sıklıkla kolik denen barsak spazmına bağlıdır. Kolik ağrıları gaz ilaçları ve rahatlatıcı bitki çaylarına rağmen en az 4 ay kadar devam edebildiğinden dolayı annenin ümitsizliğe kapılmaması ve sabırla bu süreci tamamlamaya kendisini hazırlaması gerekir. Hazım bozukluğuna bağlı kaka rengi ve kıvamında değişiklikler normaldir. Bazen de bebek kakayı çıkartmakta güçlük çekebilir. Ailenin inatçı kabızlık olarak tarifleyebildiği bu durum bebeğin makadı uyarılarak veya basit bir fitil uygulayarak kolayca halledilir ve bu problem genelde lohusalık döneminden sonra kendiliğinden düzelir.

Burun tıkanıklığı

Yenidoğan bebeklerin burunları havadaki kuruluğa karşı çok hassas olduğundan kolayca tıkanabilir veya ısı farklılıklarına bağlı olarak aksırabilirler. Bunlar grip göstergesi olarak yorumlanmamalıdır.

Cilt sorunları

Bazı bebeklerin yanaklarında anne sütünün içeriğine bağlı olarak sivilceler çıkabilir veya saçlı deride konak denilen kalınlaşmalar olabilir. Bunlar genelde lohusalık dönemi sonrası düzelen sorunlardır . Konak için banyo öncesi saçlı deriye yağ uygulanabilir.

Yenidoğan bebeğin göbeği düştükten sonra akıntı olması durumunda gümüş kalemi uygulayarak kapanması için doktora başvurmak gerekir.

Göz sorunları

Bebekte gözyaşı akması veya çapak farkedilirse, gözyaşı kanallarında geçici tıkanıklık denen bu durum masaj ve göz damlalarıyla ilk aylarda çoğunlukla kendiliğinden geçer, 6 aydan sonra geçmemesi halinde göz doktoruna başvurulması gerekir.

Göbek fıtığı ve Kasık fıtığı

Doğum sonrası ilk aylarda farkedilebilen göbek fıtıkları acil olmayıp, sıklıkla kap anabildiğinden takibe alınır, kasık fıtıkları ise acil ameliyat gerektirdiğinden hemen bir çocuk cerrahına başvurmak gerekir.

Lohusalık dönemi hamileliğin ardından annenin bebeğine kavuştuğu ve onu tanımaya başladığı eşsiz haz verici bir süreç olsa da, anne için bebeğiyle ilgili vesveselerin en yoğun yaşandığı günlerdir. Yenidoğan bebeğin sağlıklı ve huzur dolu bir ortamda büyümesi adına, annenin bir çocuk doktorundan da destek alarak çoğu bu döneme özgü geçici olan bu sorunların üstesinden gelmesi gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here