Jinekolojik Kontrollerin Önemi

Jinekolojik Kontrollerin Önemi
Jinekolojik Kontrollerin Önemi

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Burcu Aykan Yıldırım, çoğu kadının ilk jinekolojik kontrolüne hamilelik planlarken ya da hamileyken gittiğini, aslında bu kontrollerin ergenlik çağında başlatılması gerektiğini belirtti.

13-18 yaş arası bayanlarda jinekolojik muayene

Ergenlik ve erken yetişkinlik dönemi hem ileride karşılaşılabilecek tıbbi sorunları en aza indirgemede hem de sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlığı kazanmada temellerin atılması açısından önemli olduğunu vurgulayan Op.Dr. Burcu Aykan Yıldırım, ”İlk kontrollerin 13-18 yaş arasında yapılması gerekir. Bu dönemde genel sağlık durumu, beslenme düzeni, fiziksel aktivite düzeyi, kullanılan ilaçlar, sigara, alkol alımı, cinsel hayatın olup olmadığı sorgulanmalıdır.

Aile fertlerindeki kalıtımsal hastalıklar, kalp damar sistemi hastalıkları sorgulanmalıdır. Eğer risk faktörü varsa buna yönelik gerekli testler yapılmalı ya da ileriye yönelik önlemler alınmalıdır. Kişide herhangi bir yeme bozukluğu olup olmadığı değerlendirilmeli, düzenli egzersize teşvik edilmelidir. Folik asit (günde 0.4 mg) ve kalsiyum (günde1300 miligram) desteği başlanmalıdır. Kilo, boy ve kan basıncı ölçümü yapılmalı, meme gelişimi, vücuttaki tüylenme durumu kontrol edilmelidir. Eğer cinsel ilişki başladıysa ilk Pap testi yapılmalıdır. Bu dönemde özellikle cinsel davranışlar iyi değerlendirilmelidir. İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi açısından korunma yöntemleri konusunda ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi verilmelidir” dedi.

19-39 yaş arası bayanlarda jinekolojik muayene

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Burcu Aykan Yıldırım, 19-39 yaş arasında gebelik düşünen kadınlara gebelik öncesi genel bilgi verilmemesinin önemli olduğunu bayanların, kendi kendine meme muayenesini mutlaka bilmesi gerektiğini belirtti.

19 -39 yaş grubu bayanların Pap testini yılda bir yaptırması ve üç defa ardı ardına normal sonuçlandığı takdirde daha seyrek aralıklarla yaptırabileceğini söyleyen Op.Dr Aykan, ” Özellikle yüksek riskli kadınlarda hemoglobin düzeyi, idrarda bakteri testi, mamografi, açlık kan şekeri ölçümü, kolesterol düzeyi ölçümü, tiroid hormonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve hepatit C virüsü açısından testler yapılmalıdır. Şiddete maruz kalıp kalmadığı, uyku problemleri yaşayıp yaşamadığı sorgulanmalıdır” dedi.

40-50 yaş arası bayanlarda jinekolojik muayene

40-50 yaş arası yıl da ya da 2 yıl da bir, 50 yaştan itibaren ise yılda bir mamografi taraması yapılmasının önemli olduğunu anltan Op.Dr. Burcu Aykan Yıldırım ”yılda bir dışkıda gizli kan taraması ve 5 yılda bir sigmoidoskopi yapılmalıdır. 45. yaştan itibaren 3 yılda bir açlık kan şekeri ölçülmelidir. Menopoz dönemindeki şikayetler için gerekli testler yapılıp faydaları ve riskleri tartışıldıktan sonra hormon replasman tedavisine başlanabilir. Menopoz döneminde kalsiyum tüketimi günde en az 1500 miligram olmalıdır” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here