Laparoskopi

Laparoskopi
Laparoskopi

İçindekiler

Laparoskopi nedir?

Laparoskopi de tıpkı histeroskopi gibi kadın hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan bir nevi karın içini optik bir cihaz kullanarak gözlemlemektir.  

Laparoskopi nasıl yapılır?

Laparoskopide kullanılan 1 cm.lik bir çap açılarak göbek altı küçük bir kesikten karın içine yerleştirilir. Bu yolla rahim, yumurtalık ve tüpler gözlemlenebilir, hastalık teşhis edilebilir hatta gerekirse aynı zamanda tedavi etme amacıyla operasyon da gerçekleştirilebilir. Bundan dolayı laparoskopiye bıçaksız ameliyat da denilmektedir. Genel cerrahide ve diğer bazı alanlarda kullanılsa da ana kullanım alanı kadın hastalıklarıdır. Jinekolojide Laparoskopi, birden fazla amaçla gerçekleştirilmektedir. Kanser ameliyatları da bu hastalıklara dâhildir. Çok sayıda jinekolojik cerrahi girişimi Laparoskopiden yararlanılarak yapılmaktadır. Sık olarak ise gebe kalamayan hastaların tedavi ve takiplerinde kullanılır.

Laparoskopi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Gebe kalamama, adette düzensizlik gibi sorunları meydana getiren olgu genellikle tüplerinin fonksiyon görmesine engel olan yapışıklıklardır. Yapışıklıklar, tüp-yumurtalık ilişkisini, tüpün rahat hareket ederek atılan yumurtayı yakalamasını engeller. Bu durumun tedavi edilmemesi durumunda ise bir kadının gebe kalması ya da düzenli adet görmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle de bu sorun tedavi edilmelidir. İşte bu tedavide de laparoskopi yardımcı yöntem olarak kullanılmaktadır.

Sadece yapışıklık sorunu değil, miyom, kist, dış gebelik gibi sorunların tanısında ve tedavisinde de rahatlıkla kullanılmaktadır. Ayrıca çocuk sahibi olmak istemeyen, hamile kalmak istemeyen kadınlarda da tüplerin yani kanalların bağlanması amacıyla da sıklıkla uygulanmaktadır.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Yücel Karaman, Laparoskopi ve Tüp Bebek konuları hakkında bilgiler veriyor.

Hastanede ne kadar kalmak gerekir?

Laparoskopi, ciddi bir operasyondur. Bu nedenle de genel anestezi altında ve ameliyathanede yapılır. İşlem sonrasında hastalar günlük yaşamlarına kısa sürede dönebilirler. Kapalı bir ameliyat türü olduğundan açık ameliyatlara oranla iyileşme süreci daha hızlı işler. Hastaların çoğu aynı gün taburcu olabilmektedir. Ağrı ve enfeksiyon kapma gibi sorunlar diğer işlemlere oranla daha az görülür.

Laparoskopi işlemi farklı bir komplikasyon yaşanmadığı sürece yarım saatten daha az sürede tamamlanır. Ancak tedavi edici bir amaçla kullanılan ve tedavinin şekli ve genişliğine göre daha uzun sürdüğü durumlar da olabilmektedir.

Bir defa laparoskopi olan bir hasta 6 ay süreyle ikinci veya üçüncü kez laparoskopi işlemi görebilir. Bu hastanın hastalığına bağlı olarak değişir. Tedavinin nasıl sonuçlandığının en iyi anlaşılması için laparoskopiye ikinci defa başvurulduğu sıklıkla görülmektedir. Laparoskopide organ zedelenmeleri, kanama ve enfeksiyon (iltihaplanma) riski söz konusudur. Ancak bu risk her ameliyat için geçerli değildir. Bu sadece Laparoskopide görülebilmesi muhtemel olan komplikasyonlardandır. Ne kadar tecrübeli ve uzman bir elde yapılırsa o kadar az risk taşır ve sorun yaşanır. Uzmanlar gelecekte jinekolojik ameliyatların neredeyse tamamının laparoskopi ile yapılacağının altını çizmektedirler. Bu laparoskopinin kısa sürede daha az riskle daha kolay ve kesin olarak sonuca götüren yöntemine, hastaya sıkıntı vermeyen yönlerine bağlı olarak görülen ve desteklenen olası muhtemel bir fikirdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here