Mide Reflüsü

Mide Reflüsü
Mide Reflüsü

İçindekiler

Tanım

Reflü (reflux), kelime anlamı ile “kaçak” demektir. Mide içeriklerinin yemek borusu boyunca yukarı çıkmasına gastroösofageal reflü (GÖR) denir.

Nedenleri

Bebek beslenirken lokma yemek borusu boyunca aşağı inerken mideye giriş yerinde yemek borusu – mide arası kapakçık açılır; lokma mideye girer ve kapakçık kapanır. (Aslında burada gözle görülen gerçek bir kapakçık yoktur; yemek borusunu meydana getiren kas dokusunda bir sıkılaşmadan kaynaklanan fonksiyonel bir kapakçık vardır). Kapakçık midedeki gıdaların yemek borusuna geri kaçmasına engel olarak bir “çek valf” gibi çalışmalıdır. Süt çocuklarında bu  kapakçık zayıftır, tam kapanmaz ve mama mideden ağza kadar gelir, hatta fışkırabilir.

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Nurçin Saka, şeker hastalığında beslenme ve egzersizin önemini anlatıyor.

Belirtileri

GÖR, klinikte beslenmeden sonra ağız kenarından hafif çıkarma ile önümüze gelir. Bu çıkarmalar bazen daha güçlü olur ve burundan dahi süt gelebilir ve fışkırabilir. Özellikle koliğin (gaz sancılarının) en şiddetli olduğu 6–8 haftalarda GÖR de şiddetlenir.

Tedavi

Bebeğin nefes borusuna kaçma ile morarmalara neden olmuyorsa, aylık kilo alma hızını olumsuz etkilemiyorsa tedavi edilmesine gerek yoktur.Genel olarak beslenme sonrası sallanmadan gazının çıkarılması, uzun süre dik tutulması, 30 C eğimli bir yerde, mümkünse yan yatırılması yeterlidir.

Genelde kolik ile GÖR  de 3-4 ayda zayıflar. Ancak bazen 1-1,5 sene sürer. Ama kendiliğinden düzelebilir. Tedavi gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla konuşun. Bazen tekrarlayan öksürük, hırıltı, bronşit, zatürre ve sinüzite bile yol  açabilir. İştahsızlık, kilo alamama, kansızlık, yanma, ağız kokusuna da neden olabilir. Teşhis için ilaçlı mide filmi, sintigrafi, endoskopi gerekebilir. Burundan yemek borusuna sarkıtılıp orada 24 saat bırakılarak 24 saatlik asit ölçümü ( ph – metre ) en kıymetli tanı yöntemidir. Bu ileri tanı yöntemlerinin uygulanması gerekip gerekmediği konusunda doktorunuza danışın ve bir pediatrik gastroenteroluğun görmesi gerekebilir mi tartışın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here