Nefes Egzersizlerinin Yaşamımızdaki Etkileri

Nefes Egzersizlerinin Yaşamımızdaki Etkileri
Nefes Egzersizlerinin Yaşamımızdaki Etkileri

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağının insanları kendinden uzaklaştırdığı, kaybettiği mutluluğu ve huzuru yeniden bulmak için arayışta olduğu bu dönemde “nefes”in önem kazanması bir tesadüf değildir. Bu hayatla en kuvvetli bağımız olan “nefes”, bizi yaşam yolculuğunda kendimize döndüren ve kendimizi yeniden keşfetmemizi sağlayan çok güçlü bir araçtır. Nefes seanslarında “diyafram nefesi” kullanılarak akciğerlerin kapasitesi arttırılır. Bu sayede limitli nefes alışkanlıkları kolayca dönüştürülerek tam ve bağlantılı nefes alınması sağlanır. Tüm bedene ve tüm hücrelere ihtiyacı olan oksijen böylece gönderilmiş olur.

Nefes alışkanlıkları toplum içerisindeki davranışlarımızı da etkileyerek, diğer insanlar üzerinde bıraktığımız etkiyle paralellik gösterir. Aynı zamanda nefes alma alışkanlıklarımız tüm eylemlerimizi de etkilemektedir. Stres ve baskı altındayken birçok kişi nefesini tutmaktadır. Tutulan nefesle beyin ve tüm organlara yeterli oksijeni göndermemiş oluyoruz. Yetersiz nefes alımı dolayısıyla yetersiz oksijen alımı o kişinin doğru kararlar alamamasına ve hatalar yapmasına yol açar. Ayrıca tutulan nefes, kişinin vücut dilini de etkileyerek hareketleriyle stres altında olduğunu yansıtır. Doğru nefes alarak stres ve baskıyla mücadele edebilmemiz kolaylaşır.

Doğal Nefes Çalışmaları, diyafram kaslarının da kullanımını içine alan tam, bağlantılı ve açık bir nefes sistemidir. Diyafram, göğsü ve karnı ikiye ayıran kaslar dizisidir. Bu kaslar biz nefes alırken genişler ve gerilir, nefes verirken ise rahatlar. Nefes veriş, diyaframı basitçe rahatlatma ile gerçekleşir. Buradaki kasların rahatlaması, karnımızın içindeki havanın dışarıya çıkmasını sağlar. Nefes verirken hiçbir efor sarf edilmez. Birçoğumuz nefes alırken diyafram kasını kullanmıyoruz bunun yerine tam ve derin nefes alınmasını engelleyen bel kaslarını kullanıyoruz. Böylelikle bedenimizde farkında olmadığımız bir gerginliğe neden oluyoruz. Günlük yaşamımız çoğu zaman bu şekildeki nefes alış-verişler nedeniyle oluşan streslerle geçiyor. Kullanmadığımız gergin ve sert bir diyafram, istenmeyen duyguların ve stresin bloke edildiğine işaret eder. İşte bu nedenle Nefes çalışmaları sırasında diyafram   kaslarımızı kullanarak nasıl daha etkili nefes alıyor olduğumuzun farkına varmak çok önemlidir.

Nefes, yaşama eşittir

Yapmış olduğumuz “nefes” çalışmalarında, kişi bedeninde biriktirdiği streslerden arınırken zihinsel olarak da rahatlar. Aynı zamanda nefesinin gücünü keşfetmenin verdiği rahatlama, neşe ve huzurla birçok limitini serbest bırakmayı deneyimler. Zihin keskinliği, bilgiyi öğrenme ve özümseme, odaklanma ve hatırlama bunların hepsi nefesimizin kalitesinden etkilenir. Çünkü beynimiz işlev yapabilmek için çok miktarda oksijene gereksinim duyar. Tamamen fiziksel bir bakış açısıyla; “nefes, yaşama eşittir.”

Doğal nefes çalışmalarında; kişilerin hücresel seviyedeki negatif kayıtları nefes seansları sayesinde temizlenerek daha fazla fiziksel ve zihinsel enerjiye kavuşmaları sağlanır. Nefes çalışmalarıyla sadece hayata bakış açınızı değil, düşünce alışkanlıklarınızla beraber yaşamınızı da değiştirmeniz, bedenin gevşemesi ve rahatlamasıyla daha iyi ve hafif hissetmeniz de mümkün olmaktadır.

Nefes çalışmaları herkes için uygulanabilir

Çocuklarla, gençlerle, yetişkinlerle, yaşlılarla ve hamilelerle nefes çalışmaları yapılabilir.

Çocuklarla yapılan nefes çalışmaları yaklaşık 15-20 dakikalık seanslarla kolayca açılır. Gençlerle yapılan nefes çalışmaları; kendilerinin ve yeteneklerinin farkına varmalarını kolaylaştırır. Kendilerini kabullenmeleri ve sevmelerini destekleyici nitelikler taşır.

Yetişkinlerle yapılan nefes çalışmalarında; hücresel seviyedeki negatif kayıtlar nefes seansları sayesinde temizlenerek, daha fazla fiziksel ve zihinsel enerjiye kavuşmaları sağlanır. Nefes çalışmalarıyla sadece hayata bakış açınızı değil, düşünce alışkanlıklarınızla beraber yaşamınızı da değiştirmeniz mümkün olur.

Yaşlılarla yapılan nefes çalışmalarında; bedenlerinin gevşeyerek ve rahatlayarak kendilerini daha iyi ve hafif hissetmelerini sağlamak mümkün olur. Aldıkları her nefesle daha enerji dolu ve neşeli olmaları sağlanır.

Hamilelerle birlikte yapılan nefes çalışmaları; bedenin gevşemesini, stres birikimlerinin çözülerek atılmasını sağlamakta ve buna bağlı olarak hamilelik ve doğum sürecine olumlu destek sağlayıcı özellikler taşımaktadır.

Nefes çalışmaları; kalp pili taşıyan kişiler ya da diğer kalp rahatsızlıklarıyla ilgili tedavisi sürenlere doktorlarının onayıyla uygulanabilir. Ayrıca kanser tedavisi sürmekte olan hastalara tedavilerinden 15-20 gün öncesi ya da sonrasında uygulanması doktorunun da izniyle yapılabilir.

Doğal nefes çalışmaları bireysel ve grup seansları şeklinde yapılır. Nefes çalışmalarının ilk birkaç seansının bireysel çalışma şekliyle yapılması uygundur. Kişinin nefesinin nasıl ilerlediğinin sürekli takibi açısından bireysel seanslar önemlidir. Bireysel nefes seansları, kişinin kendi tercihine de bağlı olarak uygulanır. Bireysel nefes çalışmaları ilk seanstan itibaren etkisini gösterir. İlerleyen nefes çalışmalarında ise etkisi gittikçe artar.

Doğal nefes çalışmaları herhangi bir teşhis veya tedavi maksadı taşımamaktadır. Diğer tedavi yöntemlerini destekleyici niteliktedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here