Normal Doğum

Normal Doğum
Normal Doğum

İçindekiler

Neden Normal Doğum?

Her şeyden önce adı üstünde normal doğum , doğa tanrı böyle uygun gördüğü için, ayrıca bunun birçok bilimsel gerekliliği de vardır. Bebeğin özellikle çok pis bir bölgeden doğması bir  tesadüf  değlidir, annenin vajina ve makat bölgesindeki flora bakterileri yani doğal bakteriler,  normal doğum sırasında,  bebeğin  ağzı  aracılığıyla bebeğin tüm  sindirim sistemine özellikle de barsaklarına yerleşerek bağışıklık sisteminin ilk eğitim aşamasını başlatır. Annenin bebeğine kavuşması, dolayısıyla emzirmenin başlaması çok daha erken oluyor. Bu iki koşul gerçekleşince de bebeğin bağışıklık sistemindeki dengeli gelişimin ilk adımları atılmış oluyor.

İkinicisi doğum hormonal bir faaliyet ve hormonların etkisi ile bebeğin yaşadığı stres sayesinde akciğerlerindeki sıvı çok daha kolay boşalabiliyor ve böylece yenidoğanın geçici taşipnesi dediğimiz komplikasyon normal doğumlarda çok daha az görülüyor.

Bunun dışında bu bir ameliyat değil,  bu  yüzden de  nadir de  olsa  bir  komplikasyon  yoksa annenin iyileşmesi çok daha kolay ve  çabuk  gerçekleşiyor.

Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi” ile çeşitli sağlık konuları hakkında bilgiler veriyor.

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum eylemi bebeğin ve bebeğin eki olan plasentanın rahimden,  rahim ağzı ve doğum kanalı yani vajina yoluyla dışarı çıkmasıdır. Doğum eylemi sırasında rahimdeki kasılmalar sayesinde bu olay gerçekleşir, birçok kadın döllenmeden 38-40 hafta sonra bebeğini doğurur. Bazen nadiren bebeğin forseps vakum gibi ekstra uygulamalarla çıkarılması gerekebilir.

Doğum sırasında gerçekleşen bazı hormonal değişiklikler sayesinde, rahim kaslarının düzenli  kasılması,  rahim ağzının yumuşayarak incelmesini, silinmesini sonuç olarak açılmasını sağlar, böylece bebek kolaylıkla kemik pelvisten (çatıdan) vajinanın giriş ağzına ulaşır ve dışarı çıkması sağlanır. Genellikle daha önce doğum yapmamış bayanlarda ilk doğum 12-14 saat sürerken, daha önce bebek doğurmuş bayanlarda bu süre 6-8 saate kadar düşebilir. Sonuçta normal spontan vajinal doğum birçok gebeliğin beklenen sonudur.

Doğum 3 Evrede Gerçekleşir:

  • Birinci evre düzenli kasılmalar sayesinde rahim ağzının 10 santime kadar genişlemesi ile sonlanır.
  • İkinci evre bebeğin doğumu ile sonlanır.
  • Üçüncü evre ise, bebeğin eki olan plasentanın dışarı çıkışıdır genellikle doğumdan 5 dakika sonra rahim duvarından ayrılır.

Rahim ağzı tamamen açıldığı ve bebeğin kafası göründüğü halde doğum gerçekleşmiyorsa, doğumun ikinci evresi uzanmışsa veya bebek fetal distrese girmişse doğumu hızlandırmak amacıyla vakum, forseps(kaşık) gibi girişimler uygulanabilir.

Normal Doğum mu Sezeryan mı?

Bebeğin baş veya makat gelişi gibi geliş pozisyonlarına, bebeğin başı ve annenin pelvis ölçüleri  arasındaki  uyuma, bebeğin kilosu, annenin daha önceki doğum öyküsü ve  geçmiş doğum şekilleri gibi birçok faktör bu kararı etkileyebilir. Normal doğum sırasında forseps veya vakumla çekme kararı ancak bebeği ve anneyi tehdit eden bir durum gerçekleştiğinde verilir. Yine göbek kordonu sarkması veya plasentanın erken ayrılması veya bebeğini risk altında olması da yine bazı sezaryen endikasyonlarındandır. Annelerdeki bazı enfeksiyonlar  da  bazen normal  doğuma  engel  teşkil  edebilir,  veya  doğum  öncesi  özel  tedaviler  gerekebilir. Konu hakkında  daha  detaylı  bilgi için en altta bağlantısını bulacağınız “Enfeksiyonlarla Normal Doğum İlişkisi” adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.

Normal Doğum Komplikasyonları

Öncelikle sizi korkutmak istemiyoruz, o yüzden aşağıda sayacağımız komplikasyonların çoğunun gerçek normal doğumlarda ortaya çıkmayacağını bilmeniz gerekiyor. Müdahaleli normal doğumlar annede aşırı kanama, mesane kontrol kaybıyla birlikte idrar kaçırma, perine bölgesinde hematom (kanamalı şişlik) değişen derecelerde perinede yırtılma, enfeksiyon veya dışkı kaçırma gibi fonksiyon bozuklukları olabilir. Genital bölgenin uyarılmasını sağlayan pudendal sinirin baskı altında kalması, yine bu bölgede azalmış bir duyu ve/veya cinsel fonksiyonlarda bir bozulmaya sebep olabilir

Doğum Öncesi Sizi Neler Bekliyor?

  • Öncelikle doktorunuzun daha önce size anlattığı şartlar meydana geldiğinde sağlık kululuşuna başvurmalısınız.
  • Sizden bir ayrıntılı onam formu alınır.
  • Doğuma kadar ağızdan hiçbir sıvı ve gıda almamalısınız.
  • Eğer doktorunuz önerirse lavman ile bağırsak temizliği yapılabilir.
  • Eğer doğum sırasında herhangi bir ağrı kesme yöntemi uygulanacaksa, anestezi uzmanı ile görüşürsünüz
  • Bir damar yolu açılır ve doktorunuzun istediği kan sayımı, kan grubu ve idrar tahlili gibi bazı tetkikler yapılır.
  • Doğum odasında giymeniz için özel bir giysi verilir. Üzerinizdeki takıların, kontakt lens, toka gibi bazı aksesuarların, oje ve makyajın çıkarılması gerektiği ile ilgili bazı talimatlar yazılı olarak verilebilir.
  • Bundan sonra doğumhanedeki odanıza alınırsınız, bebeği ve  kasılmaları izlemek için NST  adı  verilen fetal monitör e bağlanırsınız.
  • Belli aralarla ebe ve hemşire muayene ederek doğum eyleminin hangi aşamada olduğunu tespit edebilir.
  • Ağrıya dayanamıyorsanız uygun bir anestezi verilebilir, rahim ağzı tam olarak genişlediği zaman doğumhaneye alınırsınız.

Doğum Sırasında Sizi Neler Bekliyor?

  • Bebeğin çıkacağı perine bölgesi antibakteriyel bir solüsyonla temizlenir.
  • bebek doğar doğmaz bir çocuk doktoru ve bebek hemşiresi tarafından yenidoğan  ilk bakımı gerçekleştirilir.
  • Kimlik doğrulaması için bebeğin ayak tabanının izi alınır ve de hem sizin kolunuzu hem bebeğim el bileğine veya ayak bileğine bir isim bende takılır
  • İşlemler yapılırken bebeğin eki olan plasenta da büyük ihtimalle doğum kanalından dışarıya çıkmış olur.
  • Anne-bebek arasındaki ilk bağlanmayı sağlamak için bebek kısa bir süre göğsünüze verilir, daha sonra diğer bakımlarının yapılması üzerine bebek odasına gider.
  • Eğer herhangi bir kesi yapılmışsa veya tamir edilmesi gereken noktalar varsa, doktorunuz dikişlerinizi atar ve daha sonra doğumhaneden odanıza götürülürsünüz.

Doğum Sonrası Sizi Neler Bekliyor?

Eğer anestezi verilmişse odanıza götürülmeden önce birkaç saat dinlenme odasında kalmanız ve monitöre bağlanarak hayati fonksiyonlarınızın izlenmesi ve bazen burundan veya maskeyle oksijen desteği verilmesi gerekebilir. Lüzumu halinde girişim sonrası bazı tedaviler yapılabilir, eğer herhangi bir sorun yoksa da 2 saat içinde odanıza götürülürsünüz. Eğer  durumunuz  müsaitse  ilk  emzirme  için  bebeğiniz 1 saat içinde  odanıza gelmesi uygundur. Hafif vajinal kanama beklenen bir durumdur.

Bu makale de ilginizi çekebilir

enfeksiyonlarla normal doğum ilişkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here