Rahim Ağzı Kanseri

İçindekiler

Düzenli kontrol ile rahim ağzı kanseri ‘nden korunun!

Kadınların korkulu rüyası olarak tanımlanan, Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen üçüncü nedeni olan rahim ağzı kanseri ‘nde erken tanının önemli olduğu bildirildi.

Medicana International Beylikdüzü Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Işık Üstüner, “serviks” ya da halk arasında bilinen adıyla rahim ağzı kanserinden korunmanın yaşam tarzına dikkat edilmesi, düzenli jinekolojik muayene, Pap smear testi ve aşı ile sağlanabildiğini söyledi.

Düzenli Kontrole Erken Başlayın

Kanser oluşmadan önce lezyonları yakalamak için düzenli kontrollere erken yaşlarda başlanılmasının önemine dikkat çeken Üstüner, yapılan çalışmalarda serviks kanseri için en önemli risk faktörünün Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu olduğunu kaydetti.

En Önemli Risk Faktörü HPV

Üstüner, serviks kanserinin gelişimindeki en önemli risk faktörünün HPV olduğunu, 100’den fazla tipi olan virüsün bazı tiplerinin özellikle HPV16 ve HPV18’in kanser gelişiminde rol oynadığının tespit edildiğini bildirerek, “HPV cinsel yolla bulaşır. Genital siğillere yol açtığı gibi hiçbir bulgu da vermeyebilir. Ayrıca sigara kullanımı da tüm kanserlerde olduğu gibi rahim ağzı kanseri için risk faktörleri arasında sayılabilir. Rahim ağzı kanserine neden olabilecek çok sayıda HPV virüsü türü bulunmaktadır” dedi.

HPV’nin  hangi şekilde rahim ağzı kanserine yol açtığı konusunda Üstüner, şunları söyledi: “HPV içeren cilt ve vücut sıvıları ile her türlü temas, enfeksiyonun bulaşmasına neden olabiliyor. Enfekte bireyle cinsel teması olanların yaklaşık 2/3’üne geçiyor. Ancak HPV enfeksiyonunu takip eden ilk 1 yıl içinde bireylerin yüzde 70’inde, 2. yılda ise yaklaşık yüzde 90’ında enfeksiyon kendiliğinden ortadan kalkıyor; yani bireyin savunma sistemi normal çalışıyorsa, vücut bu virüsü imha ediyor. HPV enfeksiyonu geçiren kadınların sadece yaklaşık yüzde 10 kadarında kalıcı enfeksiyon gelişiyor. Yüksek riskli, diğer bir ifadeyle kanserojen etkili HPV, işgal ettiği hücrelere kendi genetik yapısını aktararak bir dizi etkileşimin başlamasına neden oluyor. HPV’nin bulaşması ile kanserin ortaya çıkması 10-15 yıla yayılan bir dönemde gerçekleşiyor ve ortaya çıkmadan önce “kanser öncülü” bir takım lezyonlar şeklinde kendini gösteriyor. Rahim ağzı kanser tarama programlarının esas amacı da; kanser öncülü bu değişimleri tespit etmek ve ortadan kaldırarak kanser gelişimini engellemektir.“

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri: Erken evrelerinde tipik olarak belirti yoktur

Üstüner, İlerlemiş rahim ağzı kanserlerinin genel olarak en sık düzenli Pap smear testi yaptırmayan ya da anormal Pap smear sonucu olup takiplere devam etmemiş kadınlarda görüldüğünü bildirdi.

  • Adet arası kanama, cinsel ilişki sonrası kanama ya da menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama.
  • Sulu, pembe, soluk ve devamlı olan vajinal akıntı
  • Normalden daha fazla kanama olan ve daha uzun süren adet dönemleri

şikayetleri olan kadınların jinekoloji uzmanına başvurması gerektiğini bildirdi.

HPV Aşısı

Aşıların, virüslerin hepsine karşı koruyucu olmadığını ancak hastalığa en sık neden olan HPV tiplerine karşı koruma özelliğinin bulunduğunun bilindiğini anlatan Üstüner, şunları söyledi:

“Aşının koruyucu özelliğinden yararlanabilmek için 9-26 yaş arası kadınlara uygulanması önerilmektedir. Ayrıca 43 yaşa kadar kadınlarda yapıldığında aynı etkinin var olduğu gösterilmiştir. Rahim ağzı kanseri düzenli tetkikler ve tarama programları ile kontrol altına alınabilen, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Günümüzde serviks kanserinin taranmasında kullanılan en yaygın yöntem, PAP smear tarama testidir. Aktif cinsel yaşamı olan her kadının yılda bir kez düzenli olarak yaptırması gereken smear testi ile rahim ağzında henüz kansere dönüşmemiş ancak kanserin ön lezyonları olan anormal yapılar tespit edilerek, hasta tam olarak sağlığına kavuşturulmaktadır”.

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Cazip Üstün, “Kadınlarda Genital Kanserler” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here