Sedef Hastalığı ve Beslenmenin Önemi

Organik Gıda Nedir
Organik Gıda Nedir

Genelde ergenlik sonrasında görülmeye başlanan ve orta yaşlara kadar süregelen ciddi bir deri rahatsızlığı olan Sedef hastalığı, ülkemizde de yaygın bir problemdir.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Dirsek, diz, sırt, kafa derisi ve avuç içi gibi bölgelerde kaşıntı sonucu oluşan kırmızı lekeler en önemli belirtileridir. Tekrarlayıcı ve tüm vücudu sarma gibi etkileri de olduğundan hayat kalitesini olumsuz etkileyen özelliklere sahiptir.

Sedef Hastalığında Beslenme

Sedef hastalığı özellikle bazı gıdalar tüketildiğinde alevlenebilmekte ve bu nedenle de, kişiye göre değişmekle birlikte, bu gıdalardan uzak durulması önerilmektedir. Sedef Hastalığına maruz kalmış kişilerin bir uzman ile görüşmesi sonucunda kendisine özel bir diyet listesi çıkarılabilecektir.

Genel bir değerlendirme yapılacak olursa sedef hastalığı yaşayan kişiler beslenmeleri konusunda azami itina göstermelidirler. Bilim insanları, glutenli ürünlerin sedefi tetikleyebildiğini ifade etmişler ve glutensiz bir diyet önermişlerdir. İşlenmiş mandıra ürünleri olarak da adlandırılan yağlı süt ve süt ürünlerinden uzak durarak, az yağlı olanlarını tercih etmek de sedef hastalığının ortaya çıkmasını engelleyebilecektir.

Birçok faydası bulunan ve haftada en az bir kez yenmesi tüm uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen balık, sedef hastalığı için de tavsiye edilmektedir. Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri, antiinflamatuar özelliği ile sedefin ortaya çıkmasını engellemektedir.

Taze meyve, sebze, fındık ve tam tahıllı antioksidan açısından zengin ürünler de sedef rahatsızlığına karşı önerilen gıdalardandır. Bunların yanında A ve D vitamini açısından oldukça zengin olan domates, karpuz, havuç ve kavun gibi sebze ve meyveler ile doğru zamanlarda maruz kalınacak güneş, sedef için önerilen yöntemlerdendir.

Yapılan bilimsel araştırmaların gösterdiği sonuçlardan biri de yaklaşık 1000 kalorilik ve az yağlı ürünler kullanılarak yapılan diyetlerin, sedef şiddetini ve ortaya çıkma sıklığını azalttığı görülmüştür. Bazı sedef hastaları da kekik yağı ve süt deve dikeni gibi bazı bitkisel otlar sayesinde hem bağışıklıklarının güçlendiğini hem de sedef problemlerinin azaldığını ifade etmişlerdir.

Bazı gıda ürünleri sedef hastalığını daha da kötü hale getirebilecek sonuçlara neden olabilecektir. Bu nedenle, kişiye özel öneriler profesyonel destek almaları gerekmektedir.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dyt. Melis Torluoğlu, “Sağlıklı Beslenme” ile ilgili bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here