Sezeryan mı Normal Doğum mu?

Sezeryan mı Normal Doğum mu?
Sezeryan mı Normal Doğum mu?

İçindekiler

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Farkı

1.) Normal doğum nedir?

Normal doğum dediğimizde genellikle vajinal doğum anlaşılmakta. Oysa normal doğum bunun ötesinde bir şey hissettirmeli. Yani doğum yolculuğunun kendi seyrinde gittiği, müdahalenin olmadığı, anneye ve bebeğine sabırla, sevgiyle, saygıyla yaklaşıldığı bir doğum süreci anlaşılmalı.Çünkü doğum yaradılış programında kadın bedeninde en ince ayrıntılara kadar hesaplanmış, planlanmış bir dizi biyokimyasal reaksiyonla seyreder. Bizim dışarıdan en masum müdahalelerimiz bile bu ince ayarı bozmakta. Ağrı serumu takmak, erkenden hastaneye yatırıp doğumu başlatmak gereksiz ıkındırmak v.b..
Son yıllarda doğal yaşamdan uzaklaşma ile ortaya çıkan sağlık sorunlarına çözüm olarak, doğal yaşam tavsiye edilmekte. Bu anlamda anne ve bebeğin fiziksel ve ruhsal sağlığı için doğum yolculuğunda da doğallığı tercih etmeliyiz.

2.) Kadınlar neden korkuyor, ne yapılabilir?

İnsanoğlu genellikle bilmezden korkar. Hele de bu bilinmezlik yanlış bilgilerle doldurulursa tüm beden ‘korkulan’ doğum olayına karşı savunma geliştirir. Kasılır gerilir…
Oysa gevşemiş bu bedende doğum yolculuğunun keyfine şükrüne varılabilir. Gergin bedende doğum sancılı, ağrılı bazen de imkansızdır. Bu nedenle doğum yolculuğuna huzurla hazırlanırken zihin ve bedene yük olan korkulardan, endişelerden özgürleşmesi gerekir anne adayının.

Doğum yolculuğundan önce çıkılması gereken özgürleşme yolculuğunda;

  1. Doğru bilgilendirme yapılmalı.
  2. Zihinsel iyileşme teknikleri (E.F.T, hipnoz, imajinasyon, dua) etkin ve güvenilir bir şekilde kullanılmalı.

Aşağıdaki videoda Op. Dr. Ayşe Duman, “Vajinismus Nedenleri” ‘ni anlatıyor.



3.) Sezaryen hangi durumlarda olunmalı?

Sezaryen durup dururken tercih edilecek bir doğum şekli değildir. Tıbbi gereklilik halinde uygulanacak bir doğum yöntemidir. Anne ve bebek sağlığı açısından vajinal doğum sakıncalı olduğunda sezaryen tercih edilmelidir. Evet gerektiğinde sezaryen hayat kurtarıcı bir operasyondur. Ancak doğumdan korkup veya burcunu ayarlamak için tercih edilecek kadar masum ve basit bir işlem değildir.
Doğum yolculuğu hazırlıkları yapılırken sezaryen gereksiz yere istemek kadar, asla sezaryen olmak istemiyorum demekte bir o kadar sıkıntı oluşturmakta. Zira korkunun kaynağı ne olursa olsun bedende gerginlik oluşacağından sezaryen riski artar. Bazı durumlar vardır ki doğum kesinlikle sezaryenle gerçekleştirilmelidir.
Bebeğin eşinin önde olması, bebeğin eşinin ayrılması, gebelik zehirlenmesi gibi anne hayatını tehlikeye sokan durumlar, bebeğin doğum kanalından çıkamayacak kadar büyük olması, bebeğin doğum yolculuğunu kaldıramayacak bulgularının olması. Bu gibi durumlarda hiç tereddütsüz sezaryen tercih edilir.

4.) Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

  1. Bilgilenin. Doğum yolculuğunun ne olduğunu, yolculukta nelere ihtiyacınız olduğunu bilin.
  2. Sıcak ortam hazırlayın. Rahat bir ortam gevşemeyi kolaylaştırır. Hastane odanızı mümkün oldukça kişiselleştirin. Üzerinizde kendinize ait pamuklu rahat kıyafetler olsun.
  3. Doğuma güvendiğiniz biriyle gidin. Aksi durumda gerginliğiniz artabilir. Kimsenin kalbi kırılmasın diye bir tabur insanla doğuma gitmek en büyük yanlışlardan biridir.
  4. Doğum yolculuğu boyunca bedeninizin sesine kulak verin. Böylece sizin ve bebeğiniz için en uygun pozisyonu bulabilirsiniz.
  5. Zihninizi ve bedeninizi bu özel yolculuğun büyüsüne bırakın. O an bedeninizde cilvelenen Esmaları fark edin ve şükredin.
  6. Gül kokusunun gevşetici etkisinden faydalanın.
  7. Vücudunuza masaj yapılabilir. Masaj, gerginliği üzerinizden atmanıza yardımcı olur. Özellikle refleksoloji uzmanından öğreneceğiniz tekniklerle yapılan masaj vücudu gevşetir, endorfin salgısını arttırır. EFT noktalarına yapılan masaj ve vuruşlarla bedenin enerji akışını düzelterek yolculuğun doğal akışını destekleyin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here