Bulaşıcı Sarılık Aşısı (Hepatit A Aşısı)

Bulaşıcı Sarılık Aşısı (Hepatit A Aşısı)
Bulaşıcı Sarılık Aşısı (Hepatit A Aşısı)

Toplumumuzda oldukça sık görülen Hepatit A ise halk arasında daha çok bulaşıcı sarılık diye bilinmektedir. Çünkü bu hastalık bir ishal kadar kolay bulaşabilir. Hasta kişilerin dışkısı ile bulaşmış yiyecek ve sular ile çok geniş halk kitlelerine bulaşabilmesi nedeniyle halk arasında bu ismi almıştır. Hijyenik olmayan şartlarda üretilmiş hazır gıdaların veya iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerin tüketilmesi, yeterince temiz olmayan yüzme havuzlarının kullanılması ve çocukların toplu bulundukları toplu bulundukları kreş ve okullar, Hepatit A’ nın yayılması için uygun birer yoldur.

Hepatit A kronikleşmese de, B kadar tehlikeli sonuçlar doğurmasa da nadiren ölümle sonuçlanabilir ve çoğu zaman da kişinin en az 3-4 hafta istirahat etmesi gerekliliği nedeniyle ciddi iş ve okul günü kayıplarına neden olmaktadır.

2 yaşını bitiren çocuklar öncelikli olmak üzere daha önce hastalanmamış herkes hepatit A aşısı olabilir. 6 ay arayla 2 doz şeklinde uygulanır. En az yirmi yıl tekrarı gerekmez. Aşının ciddi yan etkisi yoktur. Çoğu zaman ateş ve kolda şişme bile olmaz. Eylül 2012’den beri 18-24 aylarda Sağlık Bakanlığının ulusal aşı programına dahil edilmiştir

Bu aşı takvimine neden ihtiyacım var diyorsanız… ” Çocuğunuzun Aşı Kartı Elinizin Altında ” yazımızı inceleyiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here