Sınavla yatıp sınavla kalkıyorlar

    Kaan Çevik Sordu:

    Hocam selamlar 14 yaşındayım daha öncede bana yardımcı olmuştunuz 🙂 Öncelikle TEOG sınavına girdim bu yıl ilki kasım ayındaydı. Bu sınavda 13 yanlış yaptım.Nisan ayında da ikincisi yapılacak sınavın. Eğer az yanlış yaparsam iyi bir okula girebilirim.Ama ailem sürekli beni kötülüyor, sürekli arkadaşlarımla kıyaslıyolar tabi herkes gibi benimde hoşuma gitmiyor.
    Metanetimi koruyup cevap vermiyorum, içime atıyorum. Sınavla yatıp sınavla kalkıyolar, hayattaki son fırsat olduğunu düşünüyorlar.
    Ne yapabilirim hayatımı nasıl düzene sokabilirim, ikinci sınava nasıl hazırlanabilirim yardımcı olacağınızdan eminim. Şimdiden teşekkürler, iyi akşamlar 🙂

    Uzm. Julide Çelikkol Suner Cevapladı:

    Sevgili Kaan Merhaba,

    Senden tekrar mesaj almak çok güzel. İletişimimizin olumlu olmasına çok sevindim.

    Senin bu bilinçli duruşunu çok takdir ediyorum. Bence oldukça aklı başında ve olgun bir çocuksun.

    Böyle TEOG veya üniversite sınavı gibi önemli dönemlerde pek çok ailede bu tür sorunlar yaşanıyor maalesef. Senin geleceğin için adına endişe duydukları için böyle yapıyorlar. Ailene, Doğan Cüceloğlu'nun Başarıya Götüren Aile isimli kitabını okumalarını tavsiye ederim. Tam da senin yaşadığın türde sorunlara değinen çok güzel bir kitap.

    Senin için önerilerime gelince ; 

    * Mümkün ise ailenle karşılıklı geç ve konuş. Onların olumsuz görüşlerinin seni nasıl kötü etkilediğini, kendine güvenini nasıl kaybettirdiğini anlat onlara. Seni olumlu şekilde desteklerlerse daha başarılı olacağını belirt.

    * Sınava nasıl hazırlandığını bilmiyorum ama, şunu unutma ki mutlaka her gün düzenli şekilde birkaç saat ders çalışmalısın, sorulara hazırlıklı olmak için test çözmelisin. Kendine bir SINAV ÇALIŞMA PROGRAMI hazırlaman yararlı olabilir. Hangi gün, hangi derslere çalışacaksın. Bu türde bir program hazırlayıp odanın kapısına veya dolabının kapağına yapıştırırsan, hem senin kendini planlamana yardımcı olur, hem de ailene " Ben sınavın bilincindeyim, gerektiği şekilde çalışıyorum. Endişelenmeyin. " mesajını vermiş olursun. Ve de bu çalışma programına mutlaka uymak için kendine söz vermelisin.

    * Ders çalışırken, senin aklını çelebilecek, telefon, tablet gibi cihazları kapatabilir, seslerini kapatabilirsin.

    Ya da sen kendin nasıl bir program oluşturmak istediğini planla, benimle paylaş. 

    Bir de, okumayı istediğin okulların bir listesini yap. Başucuna as. Kendini okullardan birinde öğrenciymiş gibi hayal et. Bu hayallerin sana güç verir.

    Güzel haberlerini bekliyorum. İstediğin zaman yine yazabilirsin.

    Sevgiler, selamlar
    Jülide SUNER