beslenmw

    Hacer Odabasi celebi Sordu:

    Doktorumuz bize ayni gun sebze veyogurdu bir.arada verebilecegimi.hatta yogurt ve meyve suyunu ara ogun saymam.gerektigini soyledi.sizden ricam ben simdi hangi sebzeyle baslayip kac gun sonra neler eklemeliyi…bana bir program yapmani.yogurdu meyve puresi ni nezaman nezaman gecmem gerektigini ve ek.gidayi emzirmeden once mi sonrami vermem.gerekrigini bil.ek istiyorum

    Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu Cevapladı:

    Ek besinlere geçerken birkaç küçük kural bebeğin ve annenin işini kolaylaştıracaktır: Ek gıdalara en erken 4, en geç 6 aylıkken başlanmalıdır. Ek besinlere daha erken başlanması demir eksikliğine, yetersiz kilo alımına, kabızlık, ishal, kusma veya iştahsızlığa neden olabilir. Bir yaşına kadar bebek beslenmesinde tuz, şeker ve baharatın yeri yoktur çünkü 1 yaştan küçük bebeklerin böbrekleri tam olgunlaşmadığı için gıdalara eklenen tuzu atamaz.  

    1. İlk olarak hazmı en kolay ve en az alerjik olan gıdalar ile başlayın: Örnek: 4 aylıkken sütlü pirinçli kaşık mamaları (veya ciddi maddi sorun varsa ekonomik olsun diye pirinç unu muhallebi) veya elma suyu. Bebek 4,5 – 5 aylık olduğunda hala ek gıda başlanmamışsa ilk olarak sebze püreleri de başlanabilir.
    2. Ancak bebeğin yaşı uygunsa (örneğin ilk kez ek gıdalara başlama yaşı 4,5 - 5 ay civarı ise) ilk olarak hafif sebze püresi ile başlanması daha iyi olur. Çünkü ilk olarak meyvelerin güzel tadını alan bebekler sebze pürelerini muhtemelen sevmeyecektir.
    3. İlk günlerde tek çeşit başlayın ki bebeğinizin bağırsakları birkaç yeni gıda ile birden ilgilenmek zorunda kalmasın. Ayrıca birkaç çeşit birden başlanırsa ortaya çıkan yan etkilerin hangi gıdaya bağlı olduğunu ayırt edemezsiniz. Yani her 2 – 3 günde bir tek çeşit verin. İkinci çeşidi, ilkine alıştıktan sonra verin.
    4. İlk ek gıdaların miktarı çok az olup yavaş yavaş arttırılır. Örnek: sebze püresi 1. gün 1 – 2 tatlı kaşığı ile başlanır ertesi gün 3-4 çorba kaşığı, 3. gün 7-8 çorba kaşığı, 4. gün yarım kase ve 5. gün 1 kase olarak giderek arttırılır. Amaç yine bağırsakları zorlamadan alıştırmaktır. (1 kase yaklaşık 120 ml olarak kabul edilebilir)
    5. Ek gıdalara başlandığı sırada bebek zaten biberon mamasıyla besleniyorsa ek gıda miktarı arttırılırken yavaş yavaş biberon maması miktarı da azaltılır. Örneğin 1. gün 1 -2 tatlı kaşığı sebze aç karna yedirilip üzeri mama ile tamamlanır. 2. gün sebze daha fazla mama daha az…. Böylece 1 kâseye ulaşılır ve o öğünden biberon maması çıkarılır. Sebzeye devam edilirken aynı yöntemle (tabii yaşı uygunsa) meyve, yoğurt vs için uygulanır.
    6. Ek besinleri kaşık veya suluk ile verin, biberon kullanmayın;
    7. İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin: tok bebek yeni gıdaları reddedebilir.
    8. Verilecek miktarı bebeğinize bırakın; ‘bu aydaki bebek en az 250 milim yemeli’ şeklinde bir standart olamaz.(yine de yaklaşık 1 ince belli çay bardağı yeterlidir)
    9. Bebek, almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.Aşçılık yetenekleriniz kullanıp benim akıl edemediğim karışımları denemelisiniz.
    10. Ek besinleri annenin yorgun olmadığı, keyifli olduğu, bebeğine yeni bir şeyler verme heyecanını duyduğu zaman vermek daha uygundur. Çünkü bebekler annedeki endişeyi, gerginliği hisseder. Gülümseyerek verilen gıdaları pek reddetmezler.
    11.   Her yeni gıdadan sonra kakada bazı değişiklikler olabilir,  telaşlanmayın
    12.   Anne sütünün azalmasına engel olmak için aynı öğünde ek besinlerin ardından anne sütü verilebilir
    13.   Bebeğinize beslenme alışkanlığı kazandırırken ödül veya ceza yöntemi uygulamayın. Neyi yemeleri gerektiği konusunda baskı ve kısıtlama yapmayın.
    14. 5–8 ay arasında bebeğin yediği gıdaların giderek daha iri parçalardan oluşması sağlanmalı, bu geçiş döneminde rondo veya blender ile yapılan pürelerden hızla uzaklaşılmalıdır.
    BEBEĞİNİZ 6 AYA KADAR DOLU DOLU ANNE SÜTÜ ALDIYSA, 6. AYDAN SONRA 8. AYA KADARKİ DÖNEMDE HER GÜN AŞAĞIDA YAZAN HERŞEYİ YEMESİ GEREKMEMEKTEDİR. GÜNDE 2 KEZ 100 ML KADAR EK GIDA ALMASI YETERLİDİR. 8. AYDAN SONRA HERGÜN HERŞEY YEMEYE BAŞLAYABİLİR. MESELA 6,5 AYLIK BİR BEBEK ANNE SÜTÜNE EK OLARAK BİR GÜN MEYVE VE SEBZE YERKEN BAŞKA BİR GÜN KAHVALTI VE YOĞURT YEMELİDİR. DAHA FAZLASINA GEREK YOKTUR Ek gıdalara geçişte en fazla kafa karıştıran konu mama veya anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk öğünlerde verilecek ek gıda ve mama veya anne sütü miktarlarının ayarlanmasıdır: Örneğin bir bebeğe ilk kez sebze püresi verilecek olsun. Aç karnına birkaç tatlı kaşığı sebze verip üzeri anne sütü veya mama ile tamamlanabilir. Ertesi günlerde sebze miktarı artırılınca üzerine bebek alacağı mamayı zaten otomatik olarak azaltacaktır… Birçok bebek meyvelerin şekerli, tatlı, leziz tadından sonra sebze çorbalarının tatsız tuzsuz tadına alışmakta ciddi zorluk çekmektedir. Bunun için önce azar azar sebze tattırılıp sonra meyvelere dönüş yapmak daha uygun bir seçenek olabilir. Önce, hazırlanan sebze çorbası süzülüp suyu verilerek bebek alıştırılır. 2–3 gün sebze suyuna alıştıktan sonra sebze çorbasına geçilir. Sebze çorbasının ardından da sebze püresi ve yeşillik eklenmiş karışık pürelere geçilir. Sebze çorbalarına eklenen yağ, anne sütü ile artık tam olarak karşılanamayan enerjinin karşılanmasını sağlar. Ispanak, şalgam ve pancar, nitrat içerdikleri için ya çok taze verilmeli ya da hiç verilmemelidir.   Yoğurt, diyete 5. ayda girmelidir. Mümkünse ev yoğurdu yapılmalıdır. Bazı bebekler ev yoğurdunu sevmediği için içine mevsim meyvelerinden özellikle elma ve şeftali katılabilir ama çilek veya böğürtlen gibi meyveler ciddi alerji yapabileceği için 7–8 aydan önce tavsiye edilmez.