Çocuklarda Kusma

Çocuklarda Kusma
Çocuklarda Kusma

Özellikle de şu anda bulunduğumuz yaz aylarında anne, babaları en çok üzen şikayetlerden bir tanesi de kusmadır. Bazen çocuğunuzun ve sizin hayatınızı kâbusa çevirebilecek bu kusma şikayeti ile nasıl başa çıkabiliriz?

  • Her zaman serum takmak gerekli mi?
  • Kusmanın nedenleri nelerdir?

Tüm bu sorularınızın cevaplarını bu videoda yanıtlamaya çalıştık.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Günaydın. Çocuk Hastalıkları poliklinik başvurularına baktığımızda en sık gördüğümüz ateş, nezle, öksürükten sonra çocuklardaki en sık şikayetlerden bir tanesi de kusmadır. Gerçekten özellikle arka arkaya olduğunda ve su İçmeye bile engel olduğunda gerçekten hayatı kabusa çevirebilecek bir semptom, bir belirti.

Kusma bazen evde de tedavi edilebilir

Çoğu zaman aslında evde basit önlemlerle bile kendi kendine geçebiliyor ancak eğer gerçekten su bile içemeyecek noktaya geliyor ve bizim önerilerimize rağmen hala suyu bile kusuyorsa bu durumda serum takmak gerekiyor. Çünkü yeterince beslenmediği zaman çocuk, yeterince sıvı almadığı zaman metabolizma bu açlıkla başa çıkabilmek için farklı yollara sapıyor ve “Keton” dediğimiz “Aseton” halk arasında dediğimiz bazı maddelerin üretimi ortaya çıkıyor ve enerji kaynağı artık glükozdan ketona dönüyor.

Yoğun kusmalarda kısır döngüye dikkat

Fakat burada bir kısır döngü ortaya çıkıyor. Keton, bulantıya sebep olan bir madde ve kustukça Keton artıyor. Keton arttıkça daha çok kusuyor ve bu noktaya gelen bir çocuğu genellikle serumsuz tedavi etmemiz pek mümkün değil ancak yeni başlayan bir kaç kez olan bir kusmayı durdurmak için evde yapabileceğimiz şeyler: Bulantı, kusma önleyici şuruplar, eğer küçük bir bebekse; Bulantı, kusma önleyici fitiller ve bunu verdikten sonra yavaş bir sıvı takviyesi.

Ağız yoluyla çok yavaş sıvı takviyesi serum yerine geçebilir

Bu gerçekten çok yavaş… Çocuğun kilosunu 10 ile çarpın. Örnek veriyorum 10 kiloluk bir çocuğun içeceği miktar 100 ml iken 20 kiloluk bir çocuk için bu 200 ml olabilir ve içme hızımız çok önemli. Bu hesapladığımız miktarı 1 saat içinde içiriyoruz yani yudum yudum. Bu şekilde yavaş içirdiğimiz takdirde mideye çok yavaş miktarda, damla damla sıvı girdiği için çocuğun kusma olasılığı azalıyor. Ancak bunda başarılı olamadığımız zaman dediğim gibi mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurup serum almakta fayda var.

En sık kusma nedeni gastroenterittir

Kusma sebeplerine gelince; En çok sebep Gastroenteritlerdir. Bazen arkasından İshal eklenir veya sadece kusma aşamasından geri dönebilir. İkinci sıklıkta; Özellikle kız çocuklarda yaz aylarında havuz, deniz faaliyetlerinin olduğu aylarda kusma olduğu zaman mutlaka bir İdrar Yolu Enfeksiyonu akla gelmeli. Çocuklarda, özellikle küçük çocuklarda idrarda yanma, sık idrara çıkma veya idrar kaçırma gibi belirtiler olmadan da İdrar Yolu Enfeksiyonu olabileceğini akılda bulundurmak gerekiyor.

Nadiren bir şeker koması da kusma ile başlayabilir

Ve tabii ki nadiren bazı metabolik hastalıkların akut alevlenmeleri, bir Şeker Hastalığı’nın, Diyabet komasının, Ketoasidoz komasının başlangıcı yine bir kusma ile ortaya çıkabilir. Nadiren bağırsak tıkanıklıkları, İnvajinasyon, bağırsakların iç içe geçtiği durumlar veya bir boğulmuş fıtık, kasık fıtığı da kusma sebepleri arasında sayılabilir. Yine eğer çocukta bir travma, düşme, başını vurma öyküsü varsa da mutlaka bazen nörolojik muayeneden sonra gerektiğinde Tomografi gibi incelemeler de yapılabilir.

Bunların başınıza gelmemesi dileğiyle sağlıklı günler diliyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here