Aşı Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşı Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aşı Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk doktorları aşı yapmadan önce bebeklerin hasta olup olmadığına dikkat etmeli, aileler bir önceki aşıyla ilgili reaksiyonları doktorla paylaşmalı !!!

Aşılama Takvimine Sadık Kalınmazsa Neler Yaşanabilir?

Aşılama takvimine sadık kalınmazsa ve çocuk aşılanmadan önce hastalık geçirirse, komplikasyonları çok daha ağır olabilir. Ancak aşılama gecikse bile kaldığı yerden devam edebilir. Her aşı kendi içinde önemlidir. Çünkü her hastalığın kendine göre ciddi kalıcı hasar yapabilecek yan etkileri mevcuttur.
Bunun için sağlık bakanlığı aşılama programında olan her aşı mutlaka yapılmalıdır, yasal zorunluluğu vardır.

Çocuk Aşıları Kaça Ayrılıyor? Ne Zaman Yapılıyor?

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı aşı takvimine göre, ilk bir yaş içinde üç doz Hepatit B, bir doz BCG, üç doz karma aşı, dört doz Pnömokok Aşısı, bir doz da MMR (kızamık,kızamıkçık,kabakulak) aşısı yapılır. 18’ci ayda karma aşı bir kez daha tekrarlanır. Ancak bu aşıların dışında henüz Sağlık Bakanlığı’nın programında olmayan ama ülkemizde ruhsatlı olarak bulunan ve yapılması gereken aşılar da vardır. Bunlar Rotavirüs, Suçiçeği ve Hepatit A Aşılarıdır.

Suçiçeği 13-15’inci aylarda, Rotavirüs ikinci, dördüncü ve altıncı aylarda iki farklı marka olarak ve Hepatit A Aşısı iki yaş ve iki yaş altıncı ayda tekrar doz olarak yapılır. 4-6 yaş aralığında da Karma, MMR ve Suçiçeği Aşıları hatırlatma dozu şeklinde tekrarlanır.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. İsmail Gönen, “Çocukluk Dönemindeki Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.

Aşılar Hangi Hastalıklara Karşı Koruyucudur?

Aşılar, bebeklik ve çocukluk çağında çok ağır geçen, kalıcı hasarlar bırakabilen ve bazen de ölümcül olabilen birçok hastalığa karşı koruyucudur. Günümüzde ileri teknoloji ile üretilen aşıların yan etkileri yok denebilecek kadar azdır.

Görülen yan etkiler genellikle aşı yerinde şişlik ve kızarıklıktan ibarettir.
Tüm aşı reaksiyonları, hastalığın oluşması ile ortaya çıkabilcek ağır sonuçlardan çok daha önemsizdir. Örneğin HİB aşısı hemolfilus influenza B bakterisi ile meydana gelen, özellikle iki yaşın altındaki çocuklarda sık görülen enfeksiyonlara karşı koruyan bir aşıdır. Bu bakteri menenjit, zatürree, ortakulak iltihabı gibi enfeksiyonlara neden olabilir. Aşısız çocuklarda HİB’in neden olduğu menenjitler en uygun şekilde tedavi edilse bile, yüzde 30’lara varan sakatlık veya yüzde 10’lara varan ölüm görülebilir. Zatürre aşısı, pnömokokların neden olduğu zatürre, ortakulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyan bir aşıdır. Zatürre aşısının ayrıca dalağı alınmış ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere kesinlikle yapılması gerekir.

Yenidoğan Aşılarını Yaptırırken Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

Çocuk doktorları bebeklere aşı yapmadan önce, bebeklerin hasta olup olmadığına dikkat etmeli. Aileler bebeklerini aşı yapıldıktan sonra ilk 48-72 saat boyunca gözlemlemeli. Normalin dışında bir reaksiyon gözlenmesi durumunda doktorla iletişime geçilmeli. Aileler doktorların yaptığı aşının hangi firmaya ait olduğunu, üretim tarihini, son kullanma tarihini ve yan etkilerini sormalı. Bir önceki aşıyla ilgili reaksiyonlar doktorla paylaşılmalı. Polio denilen çocuk felci aşısı, bugün birçok çocuğun hayatını kurtarıyor. Bu aşı 9 milyonda bir ters reaksiyon gösterebilir. Onun dışında çok güvenlidir. Ama canlı, ağızdan verilen polio aşısı’ soğuk algınlığından daha önemli bir hastalığı olan bebeklerde ertelenmeli. Bunun dışında aile içinde kanserli veya başka bir hastalıktan dolayı bağışıklık sistemi baskılanmış birey varsa uygulanmamalı, KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak)aşısından birkaç gün sonra, hafif döküntü, ateş, boyunda hafif bir şişlik görülebilir.

Meninkok Aşısı (Menactra) Türkiye’ye Geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here