Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde Kabızlık
Bebeklerde Kabızlık

İçindekiler

Bebeklerde Kabızlık

Sevgili  anne-babalar bize en sık  gelen  sorulardan biri  de bebeğim kabız. Bundan şikayet eden ebeveynlere şunu  soruyorum.

  • Bebeğinizin  kakası sert mi?
  • Ve  genellikle şu  cevabı  alıyorum, “hayır  aynen  sulu yapıyor,  3-4  gün sonra  bir  kaka yapıyor,  görmelisiniz  bezden dışarı  taşıyor”.
  • Tanı: ”Yalancı  kabızlık”

Sevgili  dostlarım  tıbben  böyle bir  tanı aslında  yok, ama tarif  edilen  ve bebeklerin  neredeyse  %30-40’ında gördüğümüz  bu  durum gerçek  kabızlık  değil, yani hastalık değil,  hele  de bebeğin  keyfi  yerindeyse hiç  endişlenilecek bir  durum değil. O yüzden kolay  anlaşılması  ve gerçek  kabızlıktan  ayırt  edilebilmesi için  ben bu  duruma “yalancı kabızlık” demeyi daha uygun gördüm.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Sık Görülen Bebek Hastalıkları”,”Antibiyotikler” ve çeşitli sağlık konuları hakkında bilgiler veriyor.

Nedenleri

İlk 1-2 aydan sonra bebeklerin çoğunda bu sorunu görüyoruz. Aslında kaka sert değil halen sulu ancak bebek biriktirip 3-6 günde bir toptan bu kakayı zorlanarak çıkarır. Ben bu tür bebeklere baba ve çevre dostu diyorum, çünkü daha az bez tüketiyorlar. Nedeni bebeğin küçük güçsüz, bir de yatarak kaka yapmak zorunda oluşudur. Karın kasları zayıf, bu zorlanmalar ondan oluyor. Ve  bebek sürekli  ıhhh  ıhhh diye  ses  çıkarabilir, sürekli  ayaklarını karnına  çekerek gerinebilir,  ıkınıp,  kıpkırmızı  olabilir.

Sonuç olarak aslında bu bir sorun da değil çoğu zaman geçici bir durum genelde 5-6 ayda
bebeğin daha büyüyüp güçlenmesi ve hareketlenmesiyle, özellikle de ek gıdalara başlanması ve  mama  sandalyesine oturmaya  başlamasıyla geçer.

Tedavisi

O yüzden zaten sulu olan bu kaka için dışkı kıvamını yumuşatıcı şuruplar vermek çok anlamsız ve gereksiz,  bu  durumda zeytinyağı  vermek  de bir  zararı  olmasa da  çok  büyük bir  fayda  sağlamayacaktır. Bazen barsak hareketlerini düzenleyici şuruplardan yardım alınabilir. Kremle kayganlaştırılmış bir kulak temizleme çubuğu ile makata uyarı vermek , kaka yapacağını hissettiğiniz zaman bebeği ense-omuzlardan destekleyerek yarı oturur pozisyona getirip masaj yapmanız genellikle yeter. 5-6 günden önce fitile başvurmayın. Hele de bebek sürekli ağlamıyor ve sonunda yaptığı kaka sulu ise hiç endişelenmeyin. Aksi  bir  durum  varsa doktorunuza danışmadan ilaç  kullanmayın.

Tanısı

Bu  söylenenin aksine sert ve kalın çaplı bir kaka yapıyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurun, bu durumda bazen lavmanlı bağırsak filmi çekilmesi bile gerekebilir.

Sağlıcakla kalın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here