Çocuklarda Dirsek Kırıkları

Çocuklarda Dirsek Kırıkları
Çocuklarda Dirsek Kırıkları

Çocuklar enerjilerini atmak için yetişkinlere oranla daha hareketli bir yapıya sahip. Korkusuz ve bilinçsizce atlayıp zıplamaları, arkadaşları ile oynarken meydana gelen kazalar çocuklarda kırık çıkıklara yol açabiliyor. Özellikle evde eşyalar üzerinde zıplarken, okulda koştururken, bisiklet sürerken kol üzerine düşen çocuklarda düşmenin şiddetine bağlı olarak dirsek etrafında kırılmaya sebep olabiliyor. Çocuklarda kırıkların önemli bir bölümü dirsek kırıklarından oluşuyor.

Dirsek kırıklarının şikayetleri kırığın yerine göre değişir. En belirgin şikayet dirsek ve çevresinde ani ve dayanılmayacak derecede ağrıdır. Dirsek kırılması ile birlikte sinir yaralanması söz konusu ise ellerde karıncalanma ve hissizlik yaşanabilir. Ayrıca dirsekte güçsüzlük, şişme, morarma, hareket ettirememe yaşanır.

Dirsek kırıklarının tanısı için öncelikle görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır. Hekim kontrolü sonrası çekilecek röntgen bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından incelenmelidir.

Dirsekte deplasman yoksa veya çok küçük ise alçı ya da atel uygulanabilir. Alçı veya atel sonrasında doktor tarafından bir ay kadar takip edilmelidir. Kırık deplase, sakatlık oluşmuş ise cerrahi tedavi ve sonrasında fizik tedavi uygulanır.

Çocukların Elastik Kemik Yapısı Sebebiyle Dirsek Kırıkları Farkedilmeyebilir

Okulların başlamasıyla birlikte çocukların arkadaşlarıyla oyunları, fiziksel aktiviteleri, spor aktiviteleri arttı. Oyun oynarken veya spor yaparken çocukluğun verdiği dikkatsiz yaklaşım ile kazalarda da artış yaşanmaya başlandı. Özellikle düşmelerden dolayı oluşan dirsek ve kol kırıkları şikayetleri en sık görülen şikayetlerden.

Çocukların kemikleri gelişim evrelerinde olmaları sebebiyle elastik bir yapıya sahip ve düşme, çarpma sonucu oluşabilecek kırık hem çocuk hem de ailesi tarafından fark edilmeyebilir ve ilk etapta basit bir yaralanma olarak düşünülebilir. Kırıklarda en belirgin şikayetler ani ağrı, hassasiyet, şişme, bazı hareketler yapılırken zorlanmadır ve bu gibi durumlarda aile uzman bir hekime başvurmalıdır.

Dirsek Kırıkları Tedavi Edilmemesi Durumunda Gelişimsel Bozukluklara Meydana Gelebilir

Çocuklarda kırıklar yetişkinlere göre çok kısa sürede iyileşir. Fark edilmeyen ve tedavi edilmeyen kırıklar sonucu şekilsel bozukluklar, dönüklük, kısalık meydana gelebilir. Çocuklar şikayetlerini açıkça ifade edemediği için veya çocukların kemik yapısı sebebiyle kırıklar tespit edilemeyebilir. Düşme veya çarpma sonrasında çocuk ağrı ve şişlik var ise kırık olabileceği göz önünde bulundurularak atele alınmalı ve sonrasında muayene ve radyografilerle takibi yapılmalıdır.

Dirsek kırıkları, dirsek üstü kırıkları, dirsek makarası kırıkları, dirsek çıkıntısı kırıkları, büyüme plağı kırıkları, ön kol kırıkları olarak beşe ayrılır. Dirsek üstü kırığı sinir hasarına ve dolaşım bozukluğa sebep olacağı için en ciddi olanıdır. Dirsek makarası kırıklarında üst kol kemiğinin dirsek eklemini oluşturan makaranın bir parçası kırılmıştır ve tedavi edilmemesi durumunda büyüme plağı zedelenerek ilerleyen yaşlarda dirsek eğrilikleri ile sonuçlanabilir. Büyüme plağı kırıkları doğru tedavi edilmemesi dirseğin büyümesinin bozulması, asimetrik olması gibi daha büyük problemlere yol açabilir.

Kırık Yapısına Göre Tedavi Planlanır

Düşme, çarpma gibi travmalar sonrasında ani ağrı, şişme şikayeti yaşayan çocuğun uzman bir hekim tarafından kontrol edilmesi doğru olacaktır. Hekim muayene sonrası radyografik tetkikler isteyecek ve değerlendirme yapacaktır. Değerlendirme sonrasında kırığın tipine ve yerine göre tam veya yarım alçı yapılabileceği gibi kırığın kaymış olması durumunda cerrahi tedaviyi uygun görecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here