Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarda Kabızlık
Çocuklarda Kabızlık

Çocukların en sık yaşadığı sağlık problemlerinden biri olan kabızlık ebeveynlerini telaşlandıran bir problem. Özellikle bebeklerin dışkılama sıklığında azalma, sert veya ağrılı dışkılama olan kabızlık çocuklarda ateş, kusma, dışkıda kan, kilo kaybı gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Oyun oynarken tuvalet ihtiyacını geciktirme, yanlış beslenme, erken tuvalet eğitimi gibi faktörler kabızlık oluşumunda etkili.

Çocuklarda Kabızlığın Pek Çok Nedeni Bulunmaktadır…

Çocukların günlük dışkılamaları rektumda tekrar dışkı birikmesini önlemek, kalın bağırsağın sağlıklı bir yapıya gelmesini sağlamak açısından çok önemlidir. 1-4 yaş arasındaki çocuklar bağırsak hareketleri normal ise günde 1-2 defa, büyük bir kısmı ise gün aşırı dışkılar. Fakat bazı sebeplerle bebek ve çocuklarda kabızlık gelişebilir ve günlük dışkılama miktarı azalabilir.

Ebeveynler Çocuklarının Tuvalet Alışkanlıklarını Takip Ederek Kabızlığı Önleyebilir…

Ağrılı bağırsak hareketleri olan çocuk, ağrıdan kaçmak için tuvalet ihtiyacını gidermekten kaçınabilir ve zamanla kakasını tutmayı alışkanlık edinebilir. Bu yaklaşım çocuklarda zamanla kronik kabızlık gelişmesine yol açar. Çocukların tuvalet ihtiyacını ertelemesini engellemek amacıyla ebeveynler çocuklarını takip etmeli ve bu tutumunu değiştirmesi yönünde çaba göstermelidir. Anne veya baba çocuğun kakasının geldiğini bacaklarını çapraz yapmasından, değişen yüz ifadesinden anlayabilir. Ayrıca kakasını geciktirmeye alışan çocukta bir süre sonra rektum genişler ve gerilmeye duyarlı hale gelerek parçalara ayrılan dışkının dışarı çıkmasına neden olur. Aile kirlenen iç çamaşırını görünce çocuğu utandırmamalı, böyle bir yaklaşımın kabızlığa neden olabileceğini unutmamalıdır.

Ayrıca çocukların tuvalet eğitimi kabızlık gelişiminde önemli rol oynar. Erken tuvalet eğitimi çocukta tuvaletini tutmayı alışkanlık haline getirebilir.

Beslenme Şekli Çocukların Bağırsak Sağlığı Üzerinde Etkili…

Çocukların beslenme düzeni gelişimleri kadar bağırsak hareketleri ve sağlı için de önemli. Sıvı gıda tüketiminden katı gıda tüketilmesine geçildiği dönemde kabızlık yaşanabilir. Lifli gıda tüketilmesi bağırsak hareketlerinin normal seyrine yardımcı olur. Yolculuk, ilaçlar, inek sütü ne olan alerji, genetik faktörler de kabızlık üzerinde etkilidir. Kabızlığın tedavisi için, kabızlığın süresi, alınan ilaçlar, tuvalete gitme sıklığı, dışkının şekli, kanama olup olmaması değerlendirilir. Kronik kabızlık tedavi edilmemesi durumunda başka sağlık problemlerine yol açabilir. Uzun süreli kabızlığı olan çocukların ihmal edilmeden uzman bir hekime gösterilmesi gerekir. Çocuk hastalıkları uzmanı tarafından karında şişlik, kitle, makatın yerleşimi bakılır ve makattan muayene ile kanama olup olmadığına bakılır. Sonrasında yapılacak radyolojik muayene ike bağırsakların tıkanıklık durumu, dışkının yeri ve miktarı incelenir. Muayene ve radyolojik görüntüleme sonuçlarına göre tedavi planlanır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here