Doğuştan Kırmızı Lekeler… Merak Ettikleriniz

Doğuştan Kırmızı Lekeler
Doğuştan Kırmızı Lekeler

Kırmızı lekeler doğuştan olabilir. Bebek doğduğunda veya yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkarlar. Çok çeşitli renk, yapı ve büyüklükte olabilirler. En yaygın damarsal kaynaklı doğum lekeleri leylek ısırığı, hemanjiomlar ve şarap lekesidir.

Doğum lekeleri neden olur?

Doğum lekelerinin genel olarak oluşum nedeni tam olarak bilinmiyor ve çoğu genetik değil. Halk arasında çok fazla inanış olmasına rağmen gebelik sırasında olan bir olaydan da kaynaklanmazlar.

Leylek ısırığı (salmon patch) nedir?

Deriden kabarıklık yapmayan soluk pembe kırmızı renkteki halk arasında lekelere Leylek ısırığı denir. Oldukça sık rastlanan bir leke türüdür. Ensede fazla görülen leylek ısırığı, yüzde görüldüğünde melek öpücüğü olarak da adlandırılır. Vücudun başka yerlerinde de bulunabilir.

Leylek ısırığı ve Melek öpücüğünü tedavi etmek gerekir mi?

Bu lekeler zararsız olduğu için tedavi edilmesine de gerek yoktur. Melek öpücükleri çocuklukta kaybolurlar, fakat leylek ısırığı erişkin yaşa kadar kalabilir.

Kırmızı doğumsal lekeler her zaman bu kadar masum mu?

Ne yazık ki değiller. En büyük sorunlarımızdan biri genelde bebek birkaç haftalıkken ortaya çıkan ve oldukça hızlı büyüyen kırmızı kabarık hemanjiomlar. Çok faklı tipleri var bazen özellikle küçük olanlar zararsız da olabilir ama çok ciddi kozmetik ve sağlık sorunları yaratabiliyorlar. Yaklaşık bir yaşına kadar büyüme devam edebiliyor sonra çoğunun büyümesi duruyor ve yavaşça küçülüp geriliyorlar.

Hemanjiomları tedavi etmek gerekir mi?

Bir hemanjiomun ne kadar büyüyeceğini veya tamamı ile kaybolup kaybolmayacağını bilmek ne yazık ki mümkün değil. Büyüklüğü ve büyüme hızı, bulunduğu yer tedavi kararını vermemizde etkili oluyor. Bazıları takip edilebilir, bazıları da acil tedavi gerektirirler. Tedavide ilaçlar ve lazerler kullanılır.

Şarap Lekesi (Portwine Stain) nasıl bir hastalıktır?

Bin bebekten birinde doğum anında vardır. Başlangıçta açık pembe renkli, yıllar içinde koyulaşıp, morumsu renge dönüşebilen çeşitli büyüklük ve yerde olabilen lekelerdir. Önce düzdür sonra yüzeyi sıklıkla kabalaşır ve üzerinde kabarıklıklar gelişebilir. Bulundukları yere göre bazı anomalilerle birlikte olabilirler. En sık baş ve boyunda görülür ve kendiliğinden geçmezler. Estetik açıdan hastayı rahatsız ederek psikolojisini etkileyebilir.

Şarap lekesi tedavi edilebilir mi?

Şarap lekesi tedavi edilebilir. Şarap lekesinin tüm dünyada kabul görmüş tedavi şekli lazerdir ve Pulse-dye laser sistemi halen standart kabul edilmektedir. Türkiye’de de bu tedaviyi kolaylıkla uygulayabiliyoruz. Tedavi ne kadar erken yapılırsa o kadar başarılıdırUygulama kolaydır ve kısa sürer. Lazer tedavileri seanslar halinde uygulanır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here