Jinekomasti, ergenliğe giren erkek çocuklarında gördüğümüz meme büyümesidir. (Kelime anlamıyla “jine” Yunanca kadın, “mastos” ise meme demek). Sağlıklı insanda yaşam boyu 3 dönemde “fizyolojik jinekomasti” yaşar: Yenidoğan ve süt çocukluğu dönemi, ergenlik ve yaşlılık. Biz burada hormonal hastalıklar, bazı ilaçlara bağlı, Klinefelter sendromu gibi bazı genetik hastalıklarda da görülebilen bu durumun, sadece ergenlikte görülen iyi huylu tipini inceleyeceğiz.
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Nurçin Saka, “Çocuklarda Ergenlik Dönemi” ve “Çocuklarda Şeker Hastalığı” hakkında bilgiler veriyor.
Jinekomasti Nedir, Nasıl Tanı Konur?
Ergenliğe girerken sağlıklı cinsel gelişim gösteren ve başka tıbbi sorunu olmayan erkek çocukların meme dokusunda büyüme olmasıdır. 12-16 yaş arası ergen erkek çocukların neredeyse %50’sinde görülür. Ergenliğin ortalarında başlayabilen hormonal bir dengesizlik sonucu olduğu düşünülmektedir. Meme dokusunda şişmeye ek olarak meme başı altında sertlik de fark edilir. Ağrı ve hassasiyet de vardır.
Tedavisi
Birkaç hafta ile birkaç ay süren jinekomasti vakalarının büyük çoğunluğu tedavi edilmeden kendiliğinden geriler. Ancak hormonal bozukluğa veya başka patolojik nedenlere bağlı olanlarda bazen ameliyatla düzeltme gerekmektedir. Çünkü düzeltilmemesi genç delikanlı da bazı psikolojik sorunlara, arkadaşlar arasında dışlanma veya dalga geçilme gibi sorunlara neden olabilir. Böyle bir durumda hormonal bozukluk da ayrıca tedavi edilmelidir.