Yakındaki nesnelerin net, uzaktaki nesnelerin ise bulanık görüldüğü yaygın görme kusuru olan miyop hastalığı gözün yapısının normalden çok daha uzun olduğu bilinmektedir. Uzaktaki cisimleri bulanık görme, yol işaretlerini okuma konusunda zorluk yaşama gibi belirtilerle karakterize edilen miyop; çocuklarda 6 ila 13 yaş arasında başlayabilir. Gözlük ve lens başta olmak üzere çeşitli tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilen miyop, kişinin sağlıklı bir görüş elde etmesini engeller.
Miyop Nedir?
Miyop, gözün yapısının normalden uzun olması nedeniyle yakındaki nesnelerin net görülmesi, uzaktaki nesnelerin ise bulanık görülmesi ile karakterize edilmektedir, sıklıkla görülen göz bozuklukları arasında bulunur. Retinanın önünde odaklanması gereken ışınlar retinanın önünde odaklanır. Bu durum, uzaktaki nesnelerin net bir şekilde görülmesini engeller. Çocukluk döneminde ortaya çıkabilen göz bozukluğu, yetişkinlik döneminde de görülebilmektedir.
Miyop Hastalığı Neden Olur?
Miyop neden olur, belirtileri nelerdir soruları; miyopun çok daha iyi anlaşılabilmesi adına önemlidir. Kornea ve lens, gözde görüntüyü odaklayan iki bölümdür. Normalde her ikisinin de pürüzsüz bir eğriliğe sahip olması gerekmekte olup görme, ancak bu şekilde netleşir. Kornea ya da lensin düzgün bir yüzeye sahip olmaması, ışık ışınlarının doğru ve düzgün şekilde kırılmasını engeller.
Pek çok kişide görülen miyop hastalığında göz küresinin normalden daha uzun veya korneanın aşırı kavisli olduğu anlaşılmaktadır. Her iki durum da ışığın retinaya değil de retina önüne odaklanmasına neden olur. Bu nedenle miyop sorunu bulunan hastalar uzağı bulaşık bir şekilde görmektedir.
Miyop hastalığında çeşitli risk faktörleri bulunmakta olup belirtilen faktörler, hastalığın görülmesinin nedenleri arasında sayılabilir. Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı okuma ya da çok yakın mesafeden çalışma
- Genetik faktörler
- Çevre faktörleri
Genellikle çocukluk döneminde görülen miyop hastalığı, yetişkinlik döneminde de meydana gelebilmektedir.
Miyop Belirtileri Nelerdir?
Miyop, çeşitli semptomlarla karakterize edilen bir göz hastalığıdır. Miyop belirtileri genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Araç kullanırken görme zorluğu (Hasta, özellikle gece araç kurarken sorun yaşar.)
- Göz yorgunluğu
- Net bir şekilde görmek isteyen kişinin gözlerini kısması
- Göz yorgunluğunun neden olduğu baş ağrıları
Bahsi geçen belirtiler, yetişkinlerde görülmekte olup çocuklarda görülmekte olan semptomlar şu şekildedir:
- Gözlerin sık sık ovalanması
- Gözlerde inatçı şaşılık belirtileri
- Aşırı göz kırpma
- Okulda tahtada yazılanların net görülmemesi
- Televizyon izlerken televizyona yakın oturma ihtiyacı
Hastanın uzaktaki nesneleri net görememesine neden olan ve yukarıdaki belirtilerle karakterize edilen miyop hastalığında çeşitli tedavi yöntemleri bulunur.
Miyop Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Miyop belirtilerinden herhangi birinin görülmesi, hastada miyop hastalığının bulunduğuna işaret edebilir. Kesin tanı için bir hekime danışılması gerekmektedir. Miyop neden olur, nasıl tedavi edilir gibi soruların cevaplanabilmesi için hekim, çeşitli teknikleri kullanarak miyop teşhisinde bulunur.
Miyop hastalığının tedavisinde farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemler; gözlük kullanımı, yapay lens implantları, lazer göz ameliyatı, lens kullanımı, kornea içi halkalar şeklinde sıralanmaktadır. Genellikle gözlük tedavisine başvurulmakla birlikte lens kullanan kişi sayısı da oldukça fazladır. Ayrıca göz küresinin şeklinin değiştirilmesini kapsayan lazer göz ameliyatları da yapılabilir.
Yapılan muayene sonrasında hastadaki miyopun derecesine göre belirtilen tedavi yöntemleri arasından tercihte bulunulabilmektedir. Bu aşamada hem hekim hem de hastanın hangi tedaviyi talep ettiği oldukça önemlidir. Uygun bir tedavi kullanılarak miyop hastalığının etkileri azaltılır.