Tüp Bebek Tedavisi Yöntemleri

Tüp Bebek Tedavisi Yöntemleri
Tüp Bebek Tedavisi Yöntemleri

Tüp bebek uygulamasından önce aşılama ve yumurtlama uyarısı yöntemleri uygulanarak, öncelikle üremeye yardımcı yöntemler denenir. Kısırlık nedenine bağlı olarak uygulanan bu yöntemlerin başarısızlığı sonucunda tüp bebek tedavisine geçilebilir. Ancak her iki tüpü tıkalı olan kadınlarda, erkekte sperm olmaması durumunda, kadının 38 yaş ve üstü olması halinde hamilelik gerçekleşmiyorsa, doğrudan tüp bebek yöntemine geçilir. Kadın ve erkeğe aynı zamanda uygulanan kısırlık testleri içinde sperm testleri, kadın hormon testleri, kadın yumurtlamasının araştırılması, kadın tüplerinin ve rahminin araştırılması yer alır.

Tüp bebek yöntemleri kısırlık nedenine, anne ve baba adaylarının özelliklerine göre değişmektedir. Her yöntem sırasıyla başka bir yöntemin denenmesine aracı olmaktadır. Yöntemlerin uygulanması sırasında aslında sorunun kaynağına yönelik teşhis de konulmuş olmaktadır.

İlk tüp bebek uygulaması

Tüp bebek yöntemi, ilk defa tüpleri tıkalı olan kadınlar için uygulanmaya başlanmış olsa da, daha sonra spermle ilgili sorunların olduğu, endometriozis teşhisi ve nedeni bilinmeyen kısırlıklarda kullanılmaktadır.

Tüp bebek uygulama yöntemleri

Kadın veya erkek vücudunun sperm hücrelerine karşı bağışıklık tepkisi gösterdiği kimi durumlarda ve bazı nedeni bilinmeyen kısırlık tedavilerinde ise IUI (Intrauterin Inseminasyon) adı verilen yöntem uygulanır. Alınan spermler yıkanarak, kadın rahmine yerleştirilir. Bu yöntem yaklaşık %10’luk bir etkiye sahiptir.

Tüp bebekte GIFT yöntemi:

GIFT yöntemi ise aynı gün alınan sperm ve yumurtanın bir araya getirilmesidir. Erkekteki spermlerden kaynaklanan sorunlarda kullanılan bir yöntemdir.
ZIFT yönteminde ise alınan yumurta ve spermler dış ortamda döllendirilerek, laboratuvarda 1 gün bekletilir. Daha sonra ise rahme yerleştirilir.
Başarı oranı %10-15 olan başka bir yöntem ise SUZI’dir. Bu yöntemde sperm yumurta zarı altına, özel bir mikro pipet yardımı ile yerleştirilir. Böylece döllenme sağlanmış olur.

Döllenme oranı %90 olan ve gebelik oranı da %30-35 olan, tüp bebek yöntemleri içinde en başarılı yöntem kabul edilen ICSI yöntemi, birçok sayıda sperm olduğu durumda uygulanmaktadır. Mikro pipet aracılığıyla, mikroskop altında döllenme sağlandığından, döllenmede başarı oranı oldukça yüksektir. Bu yöntem hiç spermi bulunmayan erkeklerde, bazı uygulamalarla elde edilen spermlerin kullanılabilmesini sağlamaktadır. Sadece sperm hücresinin baş kısmının olması gerekli genetik materyalin kullanılmasını sağlamaktadır. Sperm sayısı sorunundan kaynaklanan kısırlıklarda en uygun yöntemdir.

Embriyo çevresindeki zarın kimyasal maddeler ya da lazer ile açılmasıyla, rahme tutunmasını sağlayan Assisted Hatching, embriyonun rahme tutunma problemlerinde, düşüklerde uygulanacak yöntemlerdendir.

Tüp bebekte mikro tese yöntemi

Tüp bebek yöntemleri içinde en önemli faktörlerden biri de sperm elde edilmesidir. Tüp bebek tedavisinde mikro tese yöntemi hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıdaki yazımdan ulaşabilirsiniz
http://www.tupbebeknedir.com/mikro-tese
Spermlerin elde edilmesinde kullanılan yöntemlerden PESA, spermlerin iğne ile alınarak ICSI yöntemi ile yumurtayı döllemesi işlemidir. Bu yöntemde hamileliğin gerçekleşme oranı %25’tir. TESE yönteminde ise yine iğne ile alınan spermlerin olgunluğu değerlendirilir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan TESE,  spermin menide görülmemesi durumunda, doku parçacıklarından sperm elde edilmesidir. Elde edilen materyal, spermin içerdiği genetik materyali taşıdığından, ICSI yöntemi ile yumurtanın döllenmesi sağlanabilmektedir. Hamilelik sağlama şansı %30 olan bu yöntem erkekten kaynaklanan kısırlık problemlerinin çözümünde oldukça etkili bir yöntemdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here