İçindekiler
Bu yıl çocuğunuz nasıl gelişecek?
6 Yaş Dil Gelişimi:
9 kelime uzunluğundaki cümleler kurabilir. Yaşını bilir. Sabah, öğleden sonra, gece, gündüz, yarın, dün gibi basit zaman kavramlarını bilir. Zıt kavramları artık çok iyi bilir. Yeni ve bilmediği kelimelerin anlamını sorar. Günlük deneyimleri anlatır. Basit şakalar yapar. Kendi sağını solunu söyler. Sıra ile haftanın günlerini söyler. Adresini söyler.Doğum gününü, gün ve ayı ile söyler. Büyük ve küçük harfleri eşleştirir.
6 Yaş Matematik Gelişimi:
5’e kadar kombinasyonları toplar ve çıkarır.
6 Yaş İnce Motor Gelişimi:
Model olarak çizilen küçük harfleri çizer. Kalemtraş kullanır. İsmini yazar. Kenarlarından 3 mm den fazla kaydırmadan magazin veya kataloglardan resimler kesebilir. Labirenti doğru olarak çizer. Resimlerinde artık kompozisyon dönemindedir. Büyük çizdiği resim bazen korku belirtisi olabilir.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, Uzm. Psk. Mürvet Ülkü, Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı; “Çocuk Gelişimi” ile ilgili çeşitli konular hakkında bilgiler veriyor.
6 Yaş Motor Gelişimi:
Denge tahtasında, kaldırımda ileri geri ve yanlara yürür. Paten kayar, futbol oynar. Spor faaliyetlerinin hepsi 6 yaşında başlar; yüzme, basket vs. gibi ama 5-6 yaş arasında başlayabilen tek spor jimnastiktir. Çekiçle çivi çakar. Eliyle topa yön vererek sıçratır. Tek başına ip atlayabilir. Koşarken yerden nesneleri alır. İki tekerlekli bisiklete binebilir. Basit aletler kullanarak yapı-inşa oyunlarını planlar ve oynar. Kendi sandviçini hazırlar. Kendi meyvesini yıkar ve yemek üzere hazırlar. Duş yaparken (veya banyo yaparken) suyun ısısını kendi ayarlar. Sözel hatırlatma olmadan geçitlerde durur, yolun her iki yanına da bakar ve yolu geçer. (Yine de bu çok tehlikelidir !!)
6 Yaş Sosyal ve Duygusal Gelişimi:
Yemek zamanı sohbete katılır. Kendi arkadaşlarını kendisi seçer. Kendi kişiliklerine en yakın kişileri de arkadaş olarak sever, siz sevseniz de sevmeseniz de sizi dinlemez. Görünüş ile gerçeği daha iyi ayırabilir. Örneğin; Kılık değiştirildiğini anlar. Grup oyunlarını düzenler. Anlaşmazlıkları çözmeye çalışır. Kendi cinsiyle özdeşleşme başlar. Kukla oynatarak veya kendisi rol alarak, hikâyenin bir kısmını canlandırır. Haftalık ev işlerinin birsinden sorumludur, bunu yapar. Duruma ve hava şartlarına uygun giyecekleri kendisi seçer.
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim, tansyon ölçümü
Konsültasyon: Okul öncesi gitmediyse özellikle kırma kusuru açısından göz hekimi muayenesi tekrarı. Diş çürüklerini önlemek için diş hekimi tarafından flor jel ve/veya çatlak örtücü uygulaması.
Öneriler: Spor ve sanatsal faaliyetlere teşvik
Aşı: Eğer 4-5 yaşta doktorunuz tarafından yapılmadıysa DTacP ve KKK anasınıfı veya 1. sınıfta da yapılabilir.Yeni çıkabilecek ve önemli özel aşılar için doktorunuzun önerilerine göre hareket edebilir, Doktoramcam.com’un sürekli güncellenen aşı takvimini deneyebilirsiniz.
Kız ve Erkek Çocuk Gelişim Tablosu