Bademcik

Bademcik
Bademcik

Bademcikler Mecbur Kalınmadıkça Alınmamalıdır!

Bademcik nedir?

Bademcikler bağışıklık sistemimizin elemanlarıdır. Boğaz bölgesinde yer alırlar ve buradan giren mikropları vücudumuzun tanımasını sağlarlar. Dolayısıyla bu dokuların mecbur kalınmadıkça ameliyat edilmemeleri gerekir.

Bademcikler hangi şartlarda alınmalıdır?

Boğaz ağrısı ve ateşi olan her çocukta bademcik infeksiyonu olmayabilir, çünkü farenjit hastalığı ya da FAPA (PFAPA) sendromu gibi durumlar da aynı belirtileri verir. Yani bademcik infeksiyonunun bir doktor tarafından teşhis edilmiş olması gereklidir. Hatta bademcik ameliyatı kararını verecek olan KBB Uzmanının da çocuğun bademcik infeksiyonların birkaç kez görmesi gerekebilir.  Bunun dışında tek bir bademcik infeksiyonu geçirmiş bir çocuğun da hemen ameliyat edilmesi söz konusu değildir. Bademcik infeksiyonları tıbbi tedavilere rağmen, senede 3-4 kezin üzerine çıkmadıkça bademcikleri ameliyat etmiyoruz.

Bademcikleri sadece büyümüş olmaları nedeniyle de almıyoruz. Bademcikler yapıları gereği iltihaplandıklarında büyürler, infeksiyon geçtikten bir süre sonra küçülebilirler. Ancak çocuk hasta olmadığı halde boğaz bölgesini doldurarak yemek yemeyi güçleştirecek kadar büyükse ya da nefes almayı zorlaştırıyorsa veya uyku apne sendromuna yol açacak kadar büyümüşlerse, bu durumlarda müdahale etmek gerekir.

Ayrıca geçirilen bademcik iltihaplanmalarının komplikasyonu olarak gelişen romatizmal koşullarda, yani kalp, böbrek ve eklem sorunları olduğunda ya da boyun bölgesinde abseleşmeye yol açtıklarında veya kanser şüphesi olduğunda da bademcikler alınmalıdırlar.

Özetlemek gerekirse, bademcikleri çocuk için faydalı olduklarından çok zararlı olduklarını belirlediğimiz zaman ameliyat ediyoruz. Bu kararı verebilmek için de genellikle çocuğu bir defa görmek yeterli olmuyor, bir süre takip etmek, iltihaplı dönemlerini gözlemlemek, tedaviye yanıt verip vermediğini belirlemek gerekiyor.

Bademcikler nasıl alınır?

Bademcik ameliyatı, kolay bir ameliyatmış gibi düşünülmesine karşın aslında en titiz çalışılması gereken ameliyatlardan bir tanesidir. Boğaz bölgesinde bulunması nedeniyle bazı damarsal yapılarından zengindir ve bu nedenle bazı riskler taşır. Ameliyat öncesinde yapılması gereken tetkiklerle çocuğun pıhtılaşma durumu ve anestezi almaya uygun olup olmadığı mutlaka belirlenir.

Ameliyat yapıldıktan sonra, çocuk uyandırılmadan önce kanama olup olmadığı özenle kontrol edilir. Ameliyat sonrası dönemde de hastanede genellikle bir gece kalınması ve çocuğun gözlenmesi tercih edilir. Taburcu olduktan sonra da boğaz bölgesini tahriş edebilecek pütürüklü ve sıcak gıdalardan kaçınılır. Bu dönemde çocuğu tedbiren 1 hafta süreyle okula göndermemek gereklidir; ailenin gözetiminde tutulur. Yine ayrıca ağrı olursa çeşitli ağrı kesici şuruplar ve ameliyat bölgesinin korunması için antibiyotik kullanımı tercih edilebilir.

Bademciklerin alınmasında en iyi yöntem hangisidir?

Her cerrahın deneyimleriyle geliştirdiği kendine has bir tekniği ve bu tekniği başarıyla uyguladığı bir aracı olabilir. Yani aslında “şu ya da bu yöntem en iyisidir” demek doğru değildir. Bizlerin de son 7 yıldır uyguladığımız Thermal Welding yöntemi ile yaptığımız bademcik ameliyatlarından oldukça memnunuz. Bu yöntemde, bademcik dokusunu yapışık olduğu çevre dokulardan ince-maşa benzeri bir araç ile ısı ve basınç yardımıyla ayırıyoruz. Bu şekilde dokular ayrılırken kanamayı da neredeyse tamamen önlenmiş oluyoruz. Böylelikle temiz bir çalışma sahasında incelikle ve seri olarak çalışmak olanaklı oluyor ve bu şekilde çoğu kez ameliyat süresi de kısalabiliyor. Thermal Welding yöntemiyle yaptığımız ameliyatların neredeyse “kansız” olduğunu belirtmekle, yedi senenin sonunda artık abartmış olmayız. Ancak teknik ne kadar başarılı olursa olsun, ameliyat sonrası kanama riskinin unutulmaması ve belirtilen her türlü önlemin uygulanmasına dikkat etmek gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here