Balın Faydaları

Balın Faydaları
Balın Faydaları

Bal doğanın ürettiği eşsiz lezzetlerden biri. . . İçerdiği vitamin, mineral ve enzimlerden dolayı doğal bir şifa kaynağı ve değerli bir besin öğesi. 1 yaşından sonra çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan bal, özellikle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarından korunma ve tedavisinde yer alıyor. Zengin içeriği ile özel bir besin kaynağı olan bal çocuklar için de çok önemlidir. Sindiriminin kolay olması, içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Daha başka faydaları da vardır ama çocuklarda dikkatli kullanımı gerekir.

Balın Faydaları

Bağışıklık sistemi için bal Vitamin, mineral, aminoasit, enzimler gibi pek çok yaşamsal maddeyi içeren bal. sindirimi kolaylaştırması, iştah açması ve gelişme bozukluklarında vücudun toparlanmasına yardımcı olması nedeniyle çocuk beslenmesinin vazgeçilmezidir. Yüksek mineral içeriği nedeniyle özellikle çam balı, çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine katkı sağlar. Balın içerdiği magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler ve stresin olumsuz etkilerinden korur. Okul döneminde çocukların algılarını açık tutmalarına ve konsantrasyon sağlamalarına yardımcı olur. Ayrıca bağırsak mikroflorasının iyileşmesine olan etkileri nedeniyle her yaş grubunda kabızlığın önlenmesinde de yardımcı olur.

Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalarda bal tüketen çocukların büyüme ve gelişme hızlarının daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Balın süt ve süt ürünleriyle karıştırılması öksürükle boğaz hastalıklarına karşı bilinen en eski korunma yöntemlerinden birıdir. Balın tatlı, sütünse yumuşatıcı özelliği güne dinç bir şekilde başlamanızı sağlar ve tokluk hissi verir. Sütü tatlandırmak amacıyla şeker yerine bal kullanılması çocukların hem bal hem de süt tüketimini kolaylaştırdığı için faydalıdır. Çocuklara yalnız süt yerine ballı süt içirilmesinin kansızlığı ve kabızlığı Önlemeye katkı sağladığı ve sindirimi kolaylaştırdığı bilinen bir gerçektir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Diy. Fatmagül Yılmaz Öztürk, “Çocuklarda Özel Gıdalar ve Gıda Takviyeleri” ile çeşitli beslenme konuları hakkında bilgiler veriyor.

Çocukların Günlük Bal Tüketimi

Balın tüketim miktarı önemlidir. Çocukların kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi önerilir, örneğin 20-25 kg. olan bir çocuğun, günde 20-25 gr. yani yaklaşık 2-3 tatlı kaşığı bal tüketmesi gelişimi için büyük fayda sağlar. Balın süt ve süt ürünleriyle karıştırılması öksürükle boğaz hastalıklarına karşı bilinen en eski korunma yöntemlerinden biridir. Balın tatlı, sütünse yumuşatıcı özelliği güne dinç bir şekilde başlamanızı sağlar ve tokluk hissi verir. Sütü tatlandırmak amacıyla bal kullanılması çocukların hem bal hem de süt tüketimini kolaylaştırdığı için faydalıdır. Çocuklara yalnız süt yerine ballı süt içirilmesinin kansızlığı ve kabızlığı önlemeye katkı sağladığı ve sindirimi kolaylaştırdığı biliniyor.

Bal Çeşitleri

Ballar kaynaklarına göre çiçek balı. kestane balı ve salgı balı olarak, elde ediliş şekillerine göre de peîekli bal, süzme bal ve pres balı olarak sınıflandırılabilirler. Balın hammaddesi nektardır. Çiçek balının nektarı çiçeklerden gelmektedir. Salgı da yine bitki kaynaklı bir sıvıdır. Salgı balının nektarı, arıların bazı bitki emici böceklerin salgıladığı sıvıyı toplamalarıyla elde edilir. Çam balı, ülkemizin dünyaca ünlü salgı balı çeşididir. Bal 1 yaşından sonra çocuklara verilmeli. Balın içersinde Closîridium botulinum adı verilen bir bakteri bulunabilmektedir. Yetişkinler için tehlikeli olmayan ama 1 yaşına girmemiş bebeklerde bağışıklık sistemi gelişmediğinden Brulizm hastalığına, astım, alerji, solunum ve sinir felcine dahi yol açabilmektedir. Doğal ve besleyici bir ürün olmasına rağmen bal içeriğindeki toksik ve alerjen maddeler nedeniyle zararlı olabilmektedir. ( Arı kovanlarının bulunduğu bölgede yapılan ilaçlama ve zirai tarımdan etkilenerek toksik ve alerjen içeriği oluşur. ) Bu nedenle, ba! tüketirken ve satın alırken seçici davranılmalı, kalitesi ve güvenilirliği bilinen ürünler seçilmelidir. 1 yaş öncesinde bebeklere kesinlikle bal yedirilmemelidir.

Hamilelikte ve Emzirirken Bal Tüketimi

Hamilelik ve emziklilik döneminde annenin bal tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur, hatta faydası bulunmaktadır. Ancak emzirme döneminde annelerin çok sık yaptıkları bir yanlış vardır ki o da bebeğin rahat meme emmesi İçin meme başına bal sürülmesi, ağlamasının kesilmesi veya rahat uyuması için emziğinin bala batırılarak bebeğe verilmesidir. Annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz bu gelenek maalesef ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Vitamin ve mineraller sayesinde besleyici ve birçok hastalıklara karşı koruyucu hatta tedavi edici özellik gösteren balın İçeriğinde şunlar bulunur; Balda zararlı madde olur mu? Nasıl anlaşılır? Bal, doğal bir gıda maddesidir. Doğal biçimde üretilir ve doğada iyi olan ne varsa, içeriğinde bulundurur. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ancak bütün tarımsal ürünler gibi, bal üretiminde de üreticiler, zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için ilaçlara başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, bazen balda dünya standartlarının üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda bulunabilecek bu tür zararlı ya da yabancı maddelerin tespiti, ileri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, uzmanlarca yapılacak ayrıntılı analizlerle mümkündür. Ülkemizde TÜBiTAK ve birkaç laboratuarda bu analiz yapılabilmektedir. Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalarda bal tüketen çocukların büyüme ve gelişme hızlarının daha iyi olduğu tespit edilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here