Burun Spreyleri Zararlı mı?

Burun Spreyleri Zararlı mı?
Burun Spreyleri Zararlı mı?

Deniz suyu spreyi, oxymetazolinli burun spreyleri, alerji önleyici burun spreyleri, burun spreyi zararları … gibi konularda bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Burun spreyleri gerçekten bizim Kulak Burun Boğaz pratiğinde çok sıklıkla kullandığımız spreylerdir. Şu anda kullandığımız 3-4 çeşit sprey vardır:

  1. Bunların en başında gelen tuzlu su spreyleri yani deniz suyu, serum fizyolojik dediğimiz spreyler
  2. Bir diğeri oksimetazolin içerikli bir takım markalar var İliadin, Burazin, Otrivine… Bu spreyler
  3. Bir diğer spreyler ise alerji için kullandığımız fakat steroid içerikli yani kortizon içerikli spreyler. Bunlar: Nazoneks, Rinoclenil, Avamys, Risonel gibi markalar olabilir.
  4. Bir diğer sprey grubu ise yine alerjiye direkt etkili spreyler kullanılabilir.

Bunların herhangi bir zararı yoktur. Peki bu spreyler içerisinde hangileri bağımlılık yapar? hangileri nasıl zararlar yapar? Bunlara dikkat etmemiz gerekir.

Deniz suyu spreyleri zararlı değil ancak fazlasına dikkat !!!

Öncelikle deniz suyu spreylerinin vücuda herhangi bir zararı yoktur fakat çok uzun süreli deniz suyu spreyi kullanımı burun içerisinin dengesini bozmakta ve burun içerisinde kabuklanmalar, kurumalara yol açmaktadır. Bu bağlamda deniz suyu spreylerinin devamlı kullanılması çok iyi değildir. Özellikle deniz suyu spreylerinin yüksek tuz oranlı olanları vardır. Biz bunlara “Hipertonik Solüsyonlar” diyoruz. Özellikle bunların 1 hafta – 10 gün hadi bilemediniz 15 gün kadar kullanılması gerekir. Daha fazla kullanılması burun metabolizmasında bir takım sıkıntılar yaratabilir. Tabii ki bunlar kalıcı durumlar değildir fakat yine de kanamalara, kabuklanmalara yol açar.

Dekonjestanlı spreyler bağımlılık yapabilir

Bir diğer sorun İliadin, Otrivine ve Burazin gibi spreylerin kullanılması. Bunları 1 hafta – 10 güne kadar kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur fakat uzun süreli kullanım veya ara ara kullanım. Ne demek bu; “Çocuğun burnu tıkandıkça sıkalım, tıkandıkça sıkalım, tıkandıkça sıkalım” yaparsak burada bu ilaca karşı bir duyarsızlık gelişir ve bir süre sonra ne kadar sıkarsanız sıkın bu ilaçtan herhangi bir fayda göremezsiniz ve tıkanıklık daha da artar. Biz buna bu ilacın bağımlılığı diyoruz. İşte bu ilaçlar bizim hayatımızı zindana çeviren ilaçlar, hem hekim olarak hem de siz aileler olarak. O yüzden bu burun spreylerini kullanırken hekimin verdiği sürenin dışına çıkmamak gerekir veya evde varken “Aaa dur ben bunu bir sıkayım” deyip rastgele bunu kullanmamak gerekiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here