Diş Eksikliği Tedavisi

Diş Eksikliği Tedavisi
Diş Eksikliği Tedavisi

Toplumun %70’inin en az bir dişi eksiktir. 50-59 yaş arası bireylerde doğal dişlerle sınırlanmış tek ya da çok sayıda diş eksikliği gözlemlenmiştir. Sigorta şirketleri yıllık diş tedavilerinin %7 sini posterior tek diş eksikliklerinin tedavisinin oluşturduğunu belirtmektedir.

Tek diş eksikliklerinde tedavi alternatifleri

(1) Hareketli bölümlü protez,

(2) Asitle pürüzlendirilerek yapılan reçine tutuculu protezler,

(3) Dişsiz boşluğun muhafaza edilmesi,

(4) Sabit bölümlü protez ya da implant destekli protezdir.

Diş hekimi kretler arası mesafeyi dikkatlice incelemelidir. Dikey boyutu azalmış ve yetersiz olan hastalarda oklüzal düzlem ve maksillo-mandibuler ilişkiler düzeltilmeden protez yapılması kontrendikedir.

Hareketli Protezler:

Tek diş boşluğunun restorasyonunda bir seçenek de hareketli bölümlü protezdir. Restoratif diş hekimliğinde sabit protezleri mümkün olan her durumda kullanmak yaygın bir düşüncedir. Hareketli bölümlü protezler iki yada daha fazla sayıdaki diş boşluğunun ya da kanin ve ona komşu olan iki dişin eksikliğinde kullanılmaktadır.
Hareketli bölümlü protezin avantajı komşu dişlerin günlük bakımının kolay olması, büyük defekt olan alanlarda yumuşak doku boşluğunun doldurulabilmesi ve yine büyük defektlerde üst dudak desteğinin sağlanması, destek diş hazırlığının minimal olması ve maliyetin az olmasıdır.
Hareketli bölümlü protezler kemiği korumazlar. Üst birinci molar diş genellikle estetik bölgede yer alır ve kemik resorbsiyonu estetik sonuç elde etmeyi tehlikeye düşürür. Tek diş eksikliğinde hareketli bölümlü protez fonksiyonu artıramaz; estetiği sağlar ve komşu dişlerin devrilmesini önler.
Hareketli bölümlü protezler kapladığı alan ve çapraz ark stabilizayonunun gerekliliği nedeniyle diğer tedavi seçeneklerine oranla besin retansiyonu ve plak birikimini artırır.
Hareketli bölümlü protezler
Reçine tutucu akrilik protezler
Yer tutucular Sabit bölümlü protezler
İmplant protezler

Hareketli Bölümlü Protezlerin Avantajları

  • Hijyen
  • Estetik bölgedeki yumuşak dokunun yerine konulabilmesi
  • Büyük deFektlerde üst dudak desteği
  • Minimum diş hazırlığı
  • Düşük maliyet

Diş çekimi yapıldıktan sonra eksik diş bölgesine implant veya diş köprüsü uygulanabilir. Çekim yapılan diş sayısı fazla olduğu durumda diş ise diş protezi yapılır.
Diş köprüsünde dezavantaj dişlerin üzerinden aşındırma yapılmasıdır. Bu nedenle implantlar eksik dişler için daha çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Ancak eksik dişin önünde ve arkasındaki dişlerde kanal tedavisi veya dolgu var ise köprü iyi bir tercih olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here