Diş Eti Çekilmesi

Dişler Arası Boşluklar
Dişler Arası Boşluklar

İçindekiler

Diş eti çekilmesinin nedenleri

Diş eti çekilmesi yavaş ve sinsi ilerleyen bir bulgudur. Diş eti çekilmesinin en çok görülme nedenlerinin başında şunlar gelir:

  • İltihabi diş eti hastalıkları sonrası oluşan diş eti çekilmeleri,
  • Sert fırça ve sert hareketler ile travmatik diş fırçalama sonrası oluşan diş eti çekilmeleri,
  • Çok çapraşık (sıkışık) diş dizilimlerinde ve özellikle erişkin vakalarda çok hızlı uygulanan ortodontik tedaviler sonrası oluşan diş eti çekilmeleri vb.
  • Diş eti kanaması, diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesi konu başlıkları aslında birbirini takip eden olaylar zincirinin adlarıdır.

Diş eti çekilmesinin en yaygın nedeni olan periodontitis diş eti hastalığı; günlük düzenli ve etkili fırçalama yapılmaması sonucu, aslında yumuşak olan diş plağının (yiyecek artıkları) sertleşip, diş taşına dönüşmesi ile oluşur ve ilerler. Bu diş taşlarının yüzeyi devamlı bakteri plağı tutulumu yaptığı için diş etlerinde iltihaplanmaya ve bunun sonucunda bölgesel yada genel diş eti çekilmelerine neden olur. Diş eti çekilmeleri akut yada kronik oluşabilir. Diş eti çekilmesinin geri dönüşümü olmadığı için diş eti kanaması olduğunda, daha başlangıç aşamasında diş hekimine müracaat etmek çok önemlidir. Diş eti hastalıklarında, diş çürüklerinde olduğu gibi şiddetli ağrı olmadığı için genellikle ihmal edilir. Söylemek istediğim; diş eti kanaması bir bulgudur, uyarıdır ve ihmal edilmemesi gerekir. Öyle ki bazı vakalarda, en basitinden elma ısırırken bile diş etlerinden kan sızması olabilir. Yumuşak, ödemli, kırmızı renkli ve kolay kanamalı diş etlerine birde kötü nefes kokusu eşlik eder. Diş etlerinde yaygın bir şekilde yanma, sızlama hissi yada diş etini kanatıp rahatlama isteği şeklindeki bulgularda hastalardan gelen şikayetlerdendir.

Diş eti çekilmesi sonucunda;

  • Diş aralarının boşalması,
  • Daha uzun görünen dişler,
  • Açığa çıkan kök yüzeyi nedeni ile sıcak, soğuk hassasiyetinin artması, dişlerde sızlama,
  • Ağız kokusu,
  • Diş kökünün etrafını saran kemikte erime,
  • Dişlerde sallanma ve bunun sonucunda sert gıda çiğnemede zorluk,
  • Diş sallanmalarının iyice artması ile çürüksüz sağlam dişlerin sallanarak kaybına kadar giden, geri dönüşümsüz, yıkıcı hasarlar ile karşılaşırız.

Bu diş eti hastalıklarının ilerlemesinde, sigara kullanımı ve gece diş sıkma alışkanlığı tetikleyici olmakta, hastalığı daha agresif hale getirmektedir. Diş çürüğünde bir diş  kaybedilirken, diş eti hastalıkları sonrası gelişen diş eti çekilmelerinde, bir çok diş etkilenip, kaybedilebilir. Kalan dişlerde genellikle hastalıktan etkilendiği, salladığı için köprü tarzı, sabit çıkmayan protezlere destek, ayak görevi göremezler ve bu hastalar genç yaşta ya takıp çıkarmalı protez kullanmaya yada daha zahmetli, masraflı olan implant tedavilerine muhtaç kalırlar. İnsanın kendi dişinin yerini hiçbir protez tutamayacağı için rutin diş hekimi kontrolleri, erken tanı ve tedavi yöntemlerinin ne kadar önemli olduğu sanırım anlaşılmaktadır.Kanamalı diş eti hastalıkları sonrası diş eti çekilmelerinin rutin tedavisinde; diş hekimine müracaat edilip varsa diş taşları temizlendikten sonra düzenli ve etkili diş fırçalama, gargara, diş ipi hatta bazen arayüz fırça kullanımından oluşan,, bir ağız bakımını hayatımızda ritüel haline getirmeliyiz.

Travmatik diş eti çekilmesi

Nedenlerden ikincisini oluşturan, travmatik diş eti çekilmelerini genelde düzenli fırçalayan hastalarda görürüz. Kanama, diş etlerinde şişlik vs. bulgular yoktur. Daha temiz olsun düşüncesi ile sert fırça ve sert hareketler ile fırçalama sonucu diş eti çekilmeleri hatta bazen mine  yüzeyi aşınmaları da oluşur. Dişlerimizi zaten düzenli ve etkili fırçalıyorsak, günlük uzaklaştırılması gereken bakteri plağı yumuşak olduğu için sert fırçalar kullanmamıza hiç gerek yoktur. Yumuşak hatta bazı hassas diş etleri için extra yumuşak kıllı fırçalar ile sert olmayan dairesel hareketler ile fırçalamalıyız. Bu fırçalar diş etlerimizi acıtmayacağı için daha etkili bir temizlik yapılmasını sağlar. Böylece diş taşı oluşumunun en çok görüldüğü diş ve diş eti birleşimi daha etkili fırçalanıp, temizlenebilir.

Diş eti çekilmesinde cerrahi tedavi

İlerlemiş diş eti çekilmelerinde hijyen eğitimi sonrası rutin tedavi ise ancak cerrahi yöntemler ile olmaktadır. Bunlardan en sık uygulananlar; daha derin yüzeydeki diş taşının ve kök yüzeyinin temizlenmesi işlemi olan subgingival küretaj ve yumuşak doku greftleri uygulamaları şeklindedir. Son olarak sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, bol su içmek ve C vitamini açısından zengin  beslenmek genel sağlığımıza olduğu kadar ağız ve diş sağlığımıza da çok faydalıdır.

Sağlıcakla kalın!

Aşağıdaki videolarda Dt. Pınar Çağlar Kaya, “Çeşitli Diş Tedavileri ile Koruma Yöntemleri” hakkında bilgiler veriyor.

1 Yorum

  1. Merahba ben dilek pınar hanım benim dişlerimde açılma var ön taraf ve arklarda dâhil çok zorlaniyorum ne yesem sızlıyor ve görüntü beni çok rahsiz ediyor doktorda gittim bana başka bir bölüme yönlendirdi başka sebebi olurmu diş acilmanin pınar hanım yaşım 29 3 çoğum var napam gerekiyor şimdiden teşekürler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here