Kulak Temizleme – Kulak Kiri

Kulak Temizleme - Kulak Kiri
Kulak Temizleme - Kulak Kiri

Kulak kiri nedir?

Kulak kanalında yer alan,bu bölgedeki yağ bezleri tarafından üretilen ve bu bölgenin savunmasında, antimikrobiyal etkinliğinde, asit-baz dengesinde önemli rol olan salgıdır kulak kiri . Latincesi ‘Serume’ olarak adlandırılır. Halk arasında “kulak kiri” olarak bilinmesine rağmen kulak kanalında mantar oluşumunun önlenmesinde, toz ve böceklerin girmesinin önlenmesinde büyük rol olmaktadır. Aslında ‘kulak mumu’ terimi kullanılması daha doğrudur.

Nasıl oluşur?

Bu kirlenmenin oluşma mekanizması şöyledir: normal vücutta kulak kiri kulak dışına doğru boşalmaktadır. Fakat bu boşalma mekanizması bozulmuşsa ya da kulak kirinin üretimi artmışsa (özellikle yağlı ciltlerde) kirlenme kaçınılmazdır.

Aşağıdaki  videolarda Op. Dr. Volkan  Kahya’nın KBB hastalıkları ile ilgili TV  programlarını izlyebilirsiniz.

Kulak temizleme

Temizlenmesi konusunda birçok şeyler söylenmektedir. Bu da bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Öncelikle kulak temizletmek kesinlikle zararlı değildir. Vücudumuz nasıl kirlendiğinde yıkanıyorsak kirlenen kulağımızı temizletmeliyiz. Fakat bunun da bir kuralı vardır. İşitmeyi engelleyecek kadar kirlenme varsa temizlik gereklidir. Ya da sık kirlenme varsa yılda bir kez rutin temizleme yapılabilir. Temizleme işlemi mutlaka direk görüş altında yapılmalıdır. Kulak zarı görülmeden temizleme ve yıkama kesinlikle yapılmamalıdır. Kişisel bakım için kulak çubukları kullanılabilir fakat haftada bir kez ve çok derinlere sokulmadan uygulanabilir. Fakat uzmanınız olarak benim önerim ıslak bir havlu kenarı ile içten dışa doğru temizleme yapılabilir. Çocuklarda kulak çubuklarını  kullanmak  ciddi  sıkıntılara yol açabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here