Kurban Bayramında Beslenme

Kurban Bayramında Beslenme
Kurban Bayramında Beslenme

Kurban Bayramı’nda tatlıların ve etin tüketiminde aşırı bir artış gözlenmektedir. Bu artış ailelerinde diyabet, mide hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıklar bulunanlar için tehlike oluşturmaktadır.

Bayramda Eti Nasıl Pişirmeliyiz?

Kızartma ya da kavurma olarak pişirilen etlerden uzak durmalı ve ızgara ve haşlama olarak eti tercih etmeliyiz. Pişirirken içine kuyruk yağı ve tereyağı gibi doymuş yağ oranı yüksek yağları ek olarak koymamalı ve etin yağsız kısımlarını tercih etmeliyiz. Kanserojen maddeler oluşabilecek şekilde çok yüksek ısıda ve uzun süreli eti pişirmemeliyiz. Dışı pişmiş içi çiğ etlerden uzak durmalıyız.

Bayramda Et Tüketimi

Bayramda yapılan kavurmanın ve pişirilen etlerin tüketiminde porsiyon çok önemlidir. Eti belirli miktarlarda tüketmeliyiz unutmamalıyız ki eti pişirirken dışarıdan yağ eklemesek dahi etin içerdiği doymuş yağ oranı görmezden gelinmemelidir. Eti pilav ile tüketirsek 2 yemek kaşığı pilavın 1 ince dilim ekmek yerine geçtiğini unutmamalı, beslenmemizi buna bağlı olarak planlamalı ve porsiyonlamaya dikkat etmeliyiz. Tercihimizi pirinç pilavı yerine bulgur pilavından yana kullanmalıyız.

Kurban Bayramı’nda Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlamalıyız.
  • Gün içinde 3 ana ve 3 ara öğün yapmaya özen göstermeli az ve sık besin tüketiniz.
  • Tüm öğünlerinizi etten oluşturmayınız.
  • Gün içinde en az 8-10 su bardağı su içiniz.
  • Çay, kahve ve gazlı içecekleri fazla içmeyerek kafeinden uzak durmaya çalışın.
  • Tatlıları kontrollü ve az miktarda tüketin. Şekerli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. 

Herkese mutlu ve sağlıklı bir bayram diliyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here