Larenjit – Krup Hastalığı

Beta Hemolitik Streptokok Taşıyıcılığı
Beta Hemolitik Streptokok Taşıyıcılığı

İçindekiler

Larenjit Nedir?

Larenjit veya halk arasındaki adıyla Krup hastalığı, ses tellerinin bulunduğu gırtlağı etkileyen bir üst solunum yolu enfeksiyonudur.
Ses telleri ve gırtlakta ödem ve şişme ile buna bağlı olarak solunum yolunda daralma olur. Kuru havlar tarzda öksürük, ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve ateş yapar. Çocuk  çok  ağır  vakalarda  nefes  almakta  da  zorlanır. Öksürmeye  korkar ,  öksürmekte  zorlanır,  boğazında  öksürürken  bir  acı  duyar. Nedeni çoğu kez grip benzeri virüslerdir. Kış aylarında daha fazla görülür. 6 ay -3 yaş arası çocuklarda daha sıktır. Birden fazla kez geçirilebilir.

Larenjit Nasıl Seyreder?

Virüs bulaştıktan 2 – 3 gün sonra hafif gribal bir hastalık ortaya çıkar. 1–2 günlük gribin ardından çoğu kez geceleyin anide havlar tarzda öksürükle başlar. Ateş çoğu  zaman yok veya hafiftir. Ateş nadiren 39 °C’ye kadar çıkabilir. Hava açlığı, boğulma hissi vardır. Daha ağır vakalarda panik ve nefes darlığı olur. Çocuk nefes alamama korkusu ile iyice panik olabilir.

Krup Tanısı

Bekleme  salonundan  duyulan  tipik  havlama  sesiyle,  çoğu  zaman,  daha  hastayı görmeden,  muayene  bile  etmeden teşhis konabilir.  Muayene sırasında akciğerlerde pek dinleme bulgusu olmaması, boğazda kızarıklık olmaması, ses kısıklığı ve tipik havlar tarzda öksürüğün duyulması ile tanı konur. Çok ağır  vakalarda  boğaza  bakma  stresine  çocuğu  sokmamak  gerekir, çünkü  boğaza bakma sırasında  ani  bir refleks kasılmayla  nefes  yolları  tamamen tıkanabilir. Ayırıcı tanıda boğaza yabancı cisim kaçması ve daha ağır bir hastalık olan epiglottit de akla gelmelidir.  Özellikle  ateş  çok  yüksek  ve  çocuk çok  hasta görünümlü  ise  Epiglottit  daha  çok  akla gelmelidir.

Krup Tedavisi

Ateş  varsa  ateş  düşürücüler, bol sıvı ve solunum yollarının nemlendirilmesi gerekir. Çocuk sakinleştirilir, soğuk ve nemli hava solutulur. Bunun için özellikle gece yağmurlu soğuk havada otomobilin camlarını açarak bir gezinti iyi olabilir. Buna  imkan  yoksa  çocuk  giydirilerek  balkona  çıkarılabilir. Bol sıvı özellikle soğuk içecekler hem solunum yollarını nemlendirir, hem de ödemin çözülmesine katkıda bulunur.

Bu önlemlerle evde rahatlatılamayan hastanızın hastaneye acilen götürülmesi gerekir. Serum takılıp soğuk buhar makinesi (kruper) bazı  özel ilaçlar ve kortizonlu ilaçlarla hava yollarındaki ödemin azaltılası gerekir. Eskiden  yapılan  kortizonlu  iğneler  yerine  iğnede kullanılan  ilacın suyla  karıştırarak  içirilmesi  de  son  yıllarda  birçok üniversite  kliniği  dahil,  acil  servislerde  daha çok tercih  edilmektedir. Bu  uygulama  çocuğun  iğne  stresine  girerek  kötüleşmesini  önler ve  iğne  kadar  etkilidir. Tedavide antibiyotiklerin pek yeri yoktur.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Sık Görülen Çocuk Hastalıkları” ve çocuk sağlığı ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here