Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV Aşısı)

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV Aşısı)
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV Aşısı)

Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türüdür ve her 2 dakikada bir kadının ölümüne yol açar. Rahim Ağzı Kanseri Aşısı, HPV virüsünün (insan papilloma virüsü)  dünayada en çok kanser ve genital siğile neden olan 6,11,16 ve 18 no’lu tiplerine karşı etkilidir.

Ne yazık ki toplumumuzdaki cinsel tabular dolayısıyla aşı ülkemizde hakettiği ilgiyi görememiştir. Ebeveynler 9 yaşındaki kız çocuklarına bu durumu konduramamakta, onun da bir gün evleneceğini ve onu da bir gün cinsel hayatının olacağını kabullenememektedirler. Dahası evleneceği erkeğin bu virüsü taşıyabileceği ihtimalini de bilmemektedirler. Çünkü cinsel tabular ülkemizde sadece kızlar için mevcutken, erkekler aksine teşvik edilmektedir.

Aşının şu anki ruhsatı 9-26 yaş kız çocukları kapsamakla birlikte 45 yaşa kadar ruhsatı da çıkmak üzeredir, ve erkekler için de çalışmalar sürmektedir (kanser koruması amacıyla değil, HPV taşıyıcılığını önlemek için). Bu durumda aşının cinsel ilişki yaşından çok önce yapılmasının en yüksek korumayı sağlayacağı tartışılmaz bir gerçektir. Aşıyı olanların ileride yine de yıllık smear taramalarını yaptırmaları önerilir. Aşı şu an için 9 yaşın üzerindeki kız çocuklarına 0-2-6 aylarda 3 doz olarak uygulanmaktadır. Toplumda bu konudaki yanlış inanışın aksine tüm aşılar gibi kol kasından uygulanır, aşı uygulamasının genital bölgeyle bir ilgisi yoktur. Aşı yapılan yerde ağrı, şişlik, kızarıklık ve ateş olası yan etkilerdir. Nadiren tansyon düşmesi görüldüğünden aşı sonrası bir 10 dak. kadar uzanılması tavsiye edilir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. İsmail Gönen, “Çocukluk Dönemindeki Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here