Sezeryan Doğum

İçindekiler

Sezeryan Nedir?

Önce  kelimenin doğrusu ve kökeniyle başlamak istiyorum. Aslında  kelimenin  doğrusu “Sezaryendir”, kökeni Eski Roma İmparatoru Sezar’ın  adından  gelir,  fakat Sezar’ın bu şekilde doğduğu sadece bir spekülasyondan ibarettir, gerçekte böyle birşey yoktur.  Dediğim gibi kelimenin doğrusu “sezaryen”dir fakat halk arasında daha çok “sezeryan” olarak bilindiğinden internette daha çok bu şekilde aranır.

Sezeryan bebeğin vajinal kanalı yerine, cerrahi bir kesi ile annenin karın ve rahminden çıkarılmasıdır. Bazı durumlarda önceden planlanarak yapılırken, bazen de beklenmeyen acil durumlar sonucunda da yapılabilir. Son  yıllarda tüm dünyada sezaryen oranları giderek artmaktadır, mesela Amerika’da 1996 yılında %60’a kadar ulaşmıştır. Ancak gelişmiş ülkelerde kanunlarla ve eğitimler sayesinde yeniden %20-30’lu rakamlara düşürülmüştür.

Aşağıdaki videolarda Prof.Dr. Memnune Apak, “Prenatal Tanı ve Anne Karnında Yapılan Genetik Testler” hakkında bilgiler veriyor.

Önceden Planlanmış Sezeryan Neden Gerekir?

Bazı durumlarda daha doğumdan çok önce sezeryan olması gerektiği bilinmektedir. Bu  nedenlere  kısaca  göz  atarsak.

Önceden sezeryan olması: Çok nadir olmakla birlikte eğer rahim kesisi dikine yapılmışsa veya birden fazla sezeryan olmuşsa ileriki doğumlarınızda  da mutlaka sezeryan olmanız gerekir. Her  iki durumda da  eğer normal doğum olursa, rahimin yırtılma ihtimali belirgin olarak daha yüksektir. Ancak daha önceki sezeryan doğumunuzda rahim enine kesilmişse daha sonra normal doğum denemeniz mümkündür. Yalnız karnınızdaki yara izinin yönü ile  rahimdeki kesinin aynı olmama olasılığını da aklınızdan çıkarmayın.

Önceden rahim ameliyatı: Eğer daha önceden miyom alınması gibi ağır bir rahim ameliyatı geçirdiyseniz,  bu  durum da genellikle normal doğuma engeldir.

Çoğul gebelikler: Bazen ikizler nadiren normal yolla doğsa da, birden fazla bebek olduğunda genellikle sezeryan gerekir.

İri bebek: Eğer bebeğiniz normalden çok iriyse, özellikle diyabetik anne çocuklarında veya daha önceden iri bir bebeğiniz var ve normal doğumda ciddi bir travma yaşadıysa, bu tür durumlarda sezeryan tercih edilir.

Baş gelişi değilse: Makat gelişi veya yan gelişlerde, transfer duruşlarda yine sezeryan gerekir.

Plasenta previa: Bebeğin eşinin önden geldiği plasenta previa veya fibrom tarzı bir kitle ile rahim çıkış ağzı kapalıysa rahim bu durumlar da normal doğuma engeldir.

Doğumsal anomali: Bebekte nöral tüp defekti gibi normal doğumun risk yaratacağı herhangi bir doğumsal anomali varsa sezeryan önerilir.

HIV pozitif anneler: Doğuma yakın dönemde yapılan testlerde virüs yükünün fazla olduğu HIV pozitif (AİDS) anneler.

Önceden Planlanmamış Acil Sezeryan Neden Gerekir?

Zaman zaman doğumun başlamasında veya ilerlemesinde sıkıntılar yaşanabilir,  ya da  bebek  risk  altında  olabilir, bu  durumlarda  acilen  sezeryan gerekir. Bu  nedenlere gelince…

Doğumun ilerlememesi: Rahim ağzının açılması veya bebeğin doğum kanalındaki aşağı doğru hareketi bazen durur ve kasılmaları uyarmak için yapılan girişimler de işe yaramaz, bu tür durumlarda sezeryan gerekir.

Bebeğin risk  altında olması: Bebeğin kalp seslerinin endişe yaratacak bir şekilde yavaşlaması veya gereken tepkileri vermemesi durumunda, doktorlar bebeğin risk altında olduğunu düşünerek sezeryana karar verebilir.

Kordon sarkması gibi durumlarda acilen sezeryan doğum yapılması gerekebilir, çünkü bazen sarkmış kordon sıkışarak bebeğin kan akımını dolayısıyla oksijen alımına engel olabilir.

Plasenta dediğimiz bebeğin eşinin rahim duvarından erken ayrıldığı “Ablatio plasenta”  bebek yine oksijensiz kalacağı için, acilen doğurulması gerekir.

Doğum sırasında veya sularınız geldiğinde genital bölgenizde herpes enfeksiyonu (uçuk) olması önemli bir durumdur, bebeğin sezeryanla doğurulması onu enfeksiyondan korur.

Sezeryanın Riskleri

Herşeyden önce sezeryan doğum büyük bir batın ameliyatı  olduğu için, normal vajinal doğumdan daha risklidir, ameliyat  ve  anesteziye  bağlı  bazı  komplikasyonları olabilir. Anne açısından sezeryanla doğumda…

  • Enfeksiyon
  • Aşırı kanama
  • Emboli dediğimiz vücudun herhangi bir bölgesinde pıhtı atılması

gibi komplikasyonlar daha sık görülür.

  • Doğum sonrası ağrı daha fazladır
  • Hastanede daha uzun süre kalmak gerekir
  • İyileşme çok daha yavaş olur.
  • Nadir olmakla birlikte mesane ve bağırsaklarda yaralanma da normal doğuma göre oldukça sık görülür, normal doğumda bu tür komplikasyonlar olmaz

Sezeryanın  riskleri  sadece  anneyle  kalmaz,  bebek  için  de  bazı  riskleri vardır …

  • 39 haftadan önce sezeryanla doğan bebeklerde yaş akciğer, ıslak akciğer veya yenidoğanın geçici takipnesi isimleri verilen solunum sıkıntısı normal doğuma göre daha sık görülür, ancak doğum eylemi başladıktan sonra acil sezeryana alınan bebeklerde bu risk fazla değildir.
  • Ayrıca normal doğumda annenin genital bölgesindeki doğal flora bakterilerinin bebeğin bağırsaklarına geçişi ne yazık ki sezeryan doğumda gerçekleşmez, bu da bebeğin bağışıklık sisteminin eğitiminde bir aksamaya yol açabilir. Bu durumda da sezeryan ile doğan bebeklerde anne sütü ve emzirmeye çok daha fazla sarılmak gerekir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için, ”Bağışıklık Sisteminin Üç Düşmanı” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here