Sabırsızlıkla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza aldınız, kimi zaman kolay kimi zaman zorlanarak ama her zaman sevgiyle, mutlulukla büyüttünüz. Artık biliyorsunuz ki çocuğunuz büyüdü ve 2 yaş çocuğunuzun hayatında yeni bir dönem başlıyor. Aile içerisinde sağladığınız eğitiminin yanında toplumsal kaynaklarla eğitimin başlama zamanı geldi. Peki çocuğunuz bu büyük adıma hazır mı? Siz hazır mısınız?, O’nun bu kaynaklardan (yuva, okul, aktivite merkezleri vb) faydalanabilmesini sağlamak amacıyla öncelikle çocuğunuzun özelliklerini tanımalı ve yaş dönemine göre kendisinden beklenenleri bilmelisiniz.
Her yaş döneminde çocukların ortak temel özellikleri olmakla birlikte elbette her çocuğun kendine özel yapısı, güçlü ve zayıf yanları vardır. Eğitim– öğretim hayatında ve ev yaşantısında öncelikli amaç güçlü ve zayıf yanların belirlenmesini sağlamak, güçlü yanların ön plana çıkarılarak çocuğun özgüvenini arttırmak aynı zamanda da zayıf yanlarını uygun yöntemlerle destekleyerek çok yönlü gelişimini sağlamaktır.
Unutulmamalıdır ki eğitim-öğretim uzun solukludur. Ana okul ve ilkokul yıllarının temel amacı öğrenmeye yönelik istek ve motivasyonun kazandırılmasıdır. Çocuğun “ben yapabilirim” duygusunu kazanmasına yardımcı olmaktır. Öğrenmenin keyifli bir yolculuk olduğunu anlayan çocuk ileriki eğitim yıllarında daha istekli ve amaçlı olacaktır. Amaç “başarı” değil “gelişim” olmalıdır.
Çocuğum Büyüyor… 2 Yaş Çocuk Eğitimine Ne Zaman Başlamalıyım?
İdeal olarak eğitimin en geç 3 yaş ile yani 36 ayın dolması ile başlaması önerilir. Ancak 24-36 ay döneminde çocuğunuzun gelişimine bağlı olarak haftada 2-3 gün 2-3 saat oyun gruplarına başlanması tavsiye edilebilir, bu da eğitimin bir parçasıdır. Evden farklı ortamlarda deneyim kazanma imkanı çocuğunuzun gelişimini mutlaka olumlu etkileyecektir. Burada önemli olan kaliteli bir eğitim kurumunun seçilmesi ve çocuğunuzun ihtiyaçlarının doğru belirlenmesidir. Bu noktada çocuğunuzun gelişiminin değerlendirilmesi için bir gelişim uzmanından fikir almak uygun olabilir.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, “Çocuk Eğitimi” ile ilgili çeşitli bilgiler veriyor.