Anafilaksi

Anafilaksi
Anafilaksi

Anafilaksi

Öncelikle şunu bilin: Anafilaksi alerjik reaksiyonların en şiddetlisidir ama çocuklarda çok sık rastlanmaz.

Anafilaksi ciddi alerjisi olan çocuklarda ani ortaya çıkabilen, hayatı tehdit edici bir alerjik reaksiyon çeşididir. Bu reaksiyon sırasında çocuk boğazında sıkışma, hırıltısı solunum, el- ayaklarında uyuşma hissi olduğunu fark eder ve baş dönmesi, göz kararması ile fenalaşarak bayılabilir.

Belirtileri

  • Nefes darlığı,
  • Boğazda sıkışma hissi ve hırıltı, sesli solunum
  • Seste kabalaşma ve konuşma güçlüğü,
  • Burun tıkanıklığı, öksürük,
  • Bulantı, kusma, karın ağrısı
  • Deride karıncalanma, kabarma, şişme, kızarma
  • Çarpıntı, nabızda hızlanma, tansiyon düşmesine bağlı fenalaşma, soğuk terleme, göz kararması ve bayılma

Anafilaksi ile Mücadele

Anafilaksi hızla müdahale gerektiren, hızla kötüleşebilen acil bir durumdur. Çocuğunuzda bu durumun geliştiğini düşünüyorsanız derhal 112’yi aramalısınız. Eğer yakındaysanız derhal hastaneye de ulaştırabilirsiniz.

Anafilaksi durumunda yukarıdaki belirtilere neden olan kimyasal maddeler hızla kana karışmaktadır. Adrenalin ise bu maddelerin tam tersi etkiye sahip bir ilaçtır. Adrenalin enjeksiyonu yapabilirseniz hastanızda hızlı bir düzelme olacaktır. Adrenalin enjeksiyonu yapabilmek için yanınızda adrenalin ampulü, enjektör, pamuk alkol vs taşımanız gerekmez. Bu gibi durumlar için üretilmiş, otomatik basınçlı enjektörlü adrenalin pompaları vardır. Doktorunuz gerekli gördüğü taktirde reçete yazar, siz de bunu özellikle arı sokması riski olan pikniklere giderken, acil sağlık hizmeti alamayacağınız tekne gezisi vs yerlerde yanınızda taşıyabilirsiniz.

Antialerjik ilaçların (ister şurup ister iğne şeklinde) tedavide adrenalinle karşılaştıramayacak kadar zayıf etkisi olduğunu unutmayın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here