Antibiyotik çılgınlığı
Ne yazık ki günümüzde antibiyotikler oldukça sık kullanılmaktadır. En ufak hastalıkta çocuğuna antibiyotik vermek istemeyen veya bazı nedenlerle çocuğuna sık sık antibiyotik verilen ve artık bu kısır döngüden kurtulmak isteyen anne-babalar bu makale tam size göre.
Lütfen yanlış anlaşılmasın, bir çocuk hiç antibiyotik almamalıdır ya da almayacak anlamı çıkarılmamalıdır. Gerçekten gerektiğinde tabii ki verilecektir.
Ülkemizde sık antibiyotik kullanmanın sebepleri ve sakıncaları hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler Antibiyotik Kullanırken Dikkat ! başlıklı makalemizi okuyabilirler.
Ya gerçekten gerekliyse …
Diyelim ki çocuğunuz gerçekten tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle orta kulak iltihapları veya sinüzitler ya da zatürreler geçiriyor. Bu durumda tabii ki antibiyotik alacak, ancak bu noktada bu enfeksiyonların tekrarına neden olan Alerji, Geniz Eti veya daha ağır durumlarda Bağışıklık Yetmezliği veya Kistik Fibrozis gibi başka bir hastalığın, bu enfeksiyon tekrarlarına neden olduğunu düşünmek, ana sebebi araştırıp bulmak ve ona yönelik tedaviler yapmak gündeme gelmelidir.
Hangi durumlarda gereksiz kullanılıyor?
Öncelikle gereksiz yere antibiyotik alınan hastalıkların listesinin ne kadar uzun olduğuna dikkatinizi çekmek istiyorum.
- Basit Soğuk Algınlığı
- Larenjit-Krup
- Bazı Bademcik İltihapları-Boğaz Enfeksiyonları
- Viral-Döküntülü Çocuk Hastalıkları (El-ayak-ağız Hastalığı, 6. Hastalık v.s)
- Bronşiolitler
- Astım Atakları
- Çoğu İshaller
- Ufak bebeklerde sümüklü-yeşil kaka
Bu listenin kısa özeti şudur: Bu çocuklar ya virüs enfeksiyonu geçiriyor, ya hastalığı enfeksiyon değil tekrarlayan boğaz iltihabı veya hırıltı-solunum sıkıntısı ataklarının başka bir sebebi var ya da bebeğiniz hasta değil doğal bir süreç yaşıyor. Sonuç olarak bu durumların hiçbirisinde antibiyotik almak zorunda değilsiniz.
Yavrunuzla birlikte mümkün olduğunca antibiyotiksiz bir yaşam dilerim. Sevgilerimle
Uzm.Dr. Anıl Yeşildal
Konuyla ilgili diğer önemli makalelerim