Arabada Bebeğinizle Güvenli Yolculuk

Arabada Bebeğinizle Güvenli Yolculuk
Arabada Bebeğinizle Güvenli Yolculuk

Yaz tatiline gittiğimiz veya memlekete gittiğimiz bu yaz günlerinde, tatil günlerinde arabayla yolculuk ederken, bebeğimizle en güvenli şekilde seyahat etmemiz çok önemli. Bu konuda nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Ufak çocukların araba koltuğunu neden ters bağlıyoruz?

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Merhaba sevgili anne, babalar. Bugünkü konumuz araba koltuğu… Evet arabada güvenli bir şekilde çocuğun yolculuk yapabilmesi için araba koltuğu gerçekten vazgeçilmez.

Araba yolculuklarında ana kucağı kaç aya kadar kullanılabilir?

Genellikle ilk 6-7 ay çocuk 9 kiloya ulaşana kadar ana kucakları kullanılıyor. Bunların tabanı arabanın emniyet kemerine kolaylıkla monte edilebiliyor fakat belli bir süre sonra çocuk buraya sığmamaya başlıyor, rahatsız olmaya başlıyor. Özellikle 9 kilodan itibaren araba koltukları var, bebeğe uygun, özellikle uzun yolculuklarda uyuması için yatabilen, açısı ayarlanabilen modeller var.

Araba koltukları yüz arkaya bakacak şekilde ters bağlanmalı

Ama çok önemli bir kavram var, buna çok dikkat etmek gerekiyor. Bebeklerin araba koltuğunun gidiş yönüne ters olarak bağlanması gerekiyor. Yani bebeğin yüzünün arkaya bakması gerekiyor. Türkiye’de kanunlara göre bu 1 yaş, Avrupa Birliği’nde kanunlara göre bu 3 yaşa kadar ters bağlanması gerekiyor. Açıkçası mantık olarak baktığımızda gerçekten güvenli olması için; Ben 3 yaşa kadar böyle olmasını daha mantıklı buluyorum. Evet, bebekler 3 aydan sonra başlarını kontrol edebiliyorlar, dik tutabiliyorlar ancak ani bir fren sırasında başın kontrolü daha farklı bir gelişmişlik düzeyi gerektiriyor.

Bebeğin yüzü öne bakarsa omurilik felci bile olabilir

Siz 9-10 aylık bir bebeği yüzü öne bakarak bağladığınızda, ani bir fren sırasında baş hızla öne doğru geliyor. Biz buna “Kamçı Hareketi” ya da “Kamçı Etkisi” diyoruz ve çok ciddi omurilik yaralanmalarına sebep olabiliyor. Oysa siz bebeği ters bağladığınızda, fizik kaidelerine göre ani bir frende çocuğun başı koltuğa yapışıyor. Dolayısıyla boyundaki bu Kamçı Hareketi ortaya çıkmıyor.

Güvenli yolculuklar diliyorum. Hepinize iyi günler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here